szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Január: ilyenkor is vannak kerti feladataink!

Szépzöld, 2012. jan. 11.


Forrás: www.epitinfo.hu Különösen enyhébb időben, januárban is akadnak olyan tennivalóink a kertben, amelyeket elvégezve a tavaszi munkálatokat már biztosan felkészülten várjuk. Kevesen gondolják, hogy télen is rengeteg dolgot rendezhetünk el növényeink körül: a metszéseket, a lemosó permetezést, a gyomirtást, valamint a fa-ültetéseket, de ekkor jöhet el az ideje a kisebb kerti szerszám- javításoknak is.

Január: ilyenkor is vannak kerti feladataink!

Fagymentes, enyhébb napokon januárban kiváló alkalom kínálkozik gyümölcsfáink gallyazására, metszésére. Ha esetleg néhány gyümölcsmaradvány még fenn van az ágakon, azokat feltétlenül szedjük le, és lehetőség szerint égessük el, mert az esetleges fertőzéseket újra elterjeszthetik növényeink között. A fák körül a talajt ilyenkor – fagypont feletti hőmérséklet esetén - nem árt ásóval, kapával fellazítani, kigyomlálni, így tavasszal már sokkal könnyebb dolgunk lesz.


Előfordulhat, hogy a fák törzsén sérülések, fagy okozta károsodások keletkeznek. Amennyiben ezeket nem kezeljük megfelelően és időben, akkor annak súlyosabb következményei lesznek: gombák telepedhetnek meg a repedésekben, melyek egyre nagyobbak lehetnek, odvakká nőhetnek. Éppen ezért a fák kérgén képződött sebeket speciális kaparó segítségével ki kell tisztítani, egészen az eleven, zöldrészekig, majd pedig gondosan be kell kenni fabalzsammal, mely hamar begyógyítja a sérülést.


A kéregkaparó vagy drótkefe használata egyébként is célszerű, mivel a gombákat, rovarpetéket könnyedén eltávolíthatjuk vele. Ügyeljünk arra, hogy a leszedett növényi részeket is égessük el, megakadályozva ezzel a visszafertőződést. A díszcserjéknél és a sövénynél, bokroknál – csak fagymentes napokon – elvégezhetjük az úgynevezett ifjítást, azaz nem sokkal a talaj felett levágjuk a hajtásokat, oly módon, hogy csak a erős, fás részek maradjanak meg.


Miután elvégeztük a fák megmetszését, kérgük rendbetételét, jó, ha lemosó permetezést végzünk. Nem csupán a fák, de a többi növényünk teljes ágaira, mi több, a talajra is juthat a szerből. Ezzel ugyanis egyrészt fertőtleníthetjük a friss, metszési felületeket, sebeket, másrészt a rügyeken, repedésekben megbúvó kártevőket is eltüntethetjük. A lemosó permetezést egyébként nem csupán egyszer végezhetjük el télen, sőt, ajánlott megismételni egy későbbi időpontban is, hiszen a permetszer a rügyekbe – mivel azok ekkor még teljesen zártak – nem juthat be. Ekkor a permetező szernek már olyan összetételűnek kell lennie, amely nem perzseli fel a leveleket, rügyeket.


A növények és a talaj gondozásán felül januárban ellenőrizhetjük a kerti építmények, a kerítés és a szerszámok, eszközök állapotát. Amelyik javításra, cserére szorul, azt végezzük el. Megnézhetjük a kerti csapot, csöveket, illetve a vízórát is, de az ereszeket, s a tetőt is, nem érte-e fagykár vagy egyéb sérülés ezeket. Itt az ideje, hogy konyhakertünkbe megtervezzük az ültetési rendet, kiválaszthatjuk, mikor, mit és hová fogunk ültetni. Szerezzük be a vetőmagot, a trágyát és a növényvédő szereket is.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!