szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Japán lakberendezés

Scheftsik Tamás, 2012. júl. 18.


A japán stílusra mindent lehet mondani, csak azt nem, hogy rendetlen. Katonás rend és tisztaság uralkodik mindenhol, ennek ellenére az embernek nincsen olyan érzése, mintha egy múzeumban lenne, hiszen a környezet nagyon is otthonos. Mégis, amikor belépünk egy olyan nappaliba, amiben ez a stílus az uralkodó, akkor automatikusan levesszük a cipőnket, és a hangunkat is lejjebb vesszük. Érezzük, hogy itt mindennek megvan a maga helye, és nem érdemes kapkodni sem. A japán stílus nyugalmat és rendezettséget sugall, anyagai pedig következetesen ragaszkodnak a természethez, így a leggyakrabban használtak a fa és a papír.

 

Japán lakberendezés

Formavilág

 

A japán stílust a letisztult, szép és egyenletes formák jellemzik, sok a geometriai alakzat és szinte soha nem találkozunk extrém kivitelű bútorokkal. Az ajtók, ablakok tradicionálisan szögletesek, ami igaz az ágyakra és az asztalokra is. Ezt a katonás rendet remekül ellensúlyozza az ülőpárnák és kerekded világítótestek sora, amik azonban soha nem bontják meg a rendet. Ahogyan a régi Japánra jellemző volt, hogy mindennek megvan a maga hely és az ideje (gondoljunk csak a teázás metódusára, ahol az idő mellett fontos volt, hogy a nő hogyan tálalja, hova térdel, hogyan önti ki a teavizet, stb.), úgy ez visszatükröződik a lakberendezési stílusban is.

 

Papír

 

A legtöbb kultúrában a papír jelentősége csupán az írásnál volt jellemző. Ebben a stílusban azonban ennél jóval komolyabb szerepet kap. A legszembetűnőbb, hogy az ajtókat üveg helyett rizspapírral töltik ki. Ezek jellemzően oldalra csúsztatható kivitelűek, és a burkolatuknak köszönhetően azt tudjuk, hogy van valaki a szobában, ám azt már nem látjuk jól, hogy ki az, és hogy mit csinál. Az ajtók mellett sokszor találkozhatunk a papírral a lámpák burkolásánál is. Ez igaz a csillárra és az állólámpákra is. Gondoljunk csak a lampionokra, melyek ugyanúgy megtalálhatóak Japánban, mint Kínában. Az állólámpák rizspapírral borított verzióit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen igen nagy népszerűségre tettek szert az utóbbi időben

 

Berendezés, motívumok

 

Amikor belépünk egy tradicionálisan berendezett japán szobába, akkor az első, ami feltűnik, hogy nem látunk székeket, vagy kanapékat. Ennek megfelelően az asztalok is jóval alacsonyabbak, mint azt megszokhattunk, így az ülőpárnákról kényelmesen felérhetjük azokat. Ennek köszönhetően a szoba rendezett, és nagyon szellős lesz. Persze nem kell feltétlenül a földön ücsörögnünk, nyugodtan válogassunk a kanapék között. Arra azonban figyeljünk, hogy az ülőalkalmatosság szellős legyen (tehát ne válasszunk tömör, textillel bevont kanapét), és minden esetben fából készüljön. Hogy a hangulat megmaradjon az ülőfelület legyen szélesebb a megszokottnál, hogy a lábunkat felhúzva, kényelmesen elférhessünk rajta. Itt is érdemes alacsonyabbakat keresni, hogy a hangulatot ne tegyük tönkre.

 

Az ágy magassága ugyancsak követi az asztalokét, és szintén fa az alapanyaga. A lakás minden pontján nagy hangsúlyt kap a légiesség, így az ágytámla se legyen tömör. Tökéletes választás lehet, ha a pagodatetőt imitáló rengetegszer feltűnő, hajlított tetejű japán „kapu” motívumát választjuk. Ez a forma sokszor visszaköszönhet a lakásban, sőt a kertben is ideális választás lehet. A másik díszítőelem, amivel nyugodtan dolgozhatunk, az a cseresznyefa. Akár eredeti, akár festett, mindenképpen jó választás, hiszen nem csak szép, de a japán kultúrához erősen kapcsolódik is.
 

Kapcsolódó cikk:

A titokzatos Kelet
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia