szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Jé, erre is jó a levendula?

Mártha Izabella, 2014. jún. 17.


A levendula manapság a házikertek egyik leggyakrabban ültetet növénye. Illóolaja miatt szívesen használják kozmetikai célokra, tisztítószerként, fertőtlenítőként és gyulladások csökkentésére. Fiatal leveleit fűszerként is alkalmazzák a mediterrán konyhákban, vagy akár a kellemetlen rovarok elűzésében is kiválóan teljesít!

Jé, erre is jó a levendula?

Különösen a közönséges levendula (Lavandula angustifolia) a legismertebb faj, de gazdasági célokra elsősorban az angol vagy hibrid levendulát (Lavandula x intermedia) termesztik, amit a közönséges levendula és a széleslevelű levendula (Lavandula latifolia) keresztezéséből állítottak elő.

Levendula: könnyen ápolható és szaporítható

Egy közönséges levendula cserje napos helyre ültetve elérheti akár az 50 cm-es magasságot is. A növény nem igényel különleges ellátást, igényei nagyon csekélyek. A túl sokáig tartó szárazság ugyanolyan átralmas neki, mint a sok nedvesség!

A levendula dugványokat tavasszal kell elültetni, ennek legegyszerűbb módja ha a növény egyik fás ágát letörjük és a földbe tesszük. Egy-két év alatt szépségesa levendula bokorrá fejlődik. A levendula virágzáskor a legcsodálatosabb és legillatosabb, ami hazánkban június közepétől kezdődik.

Ősszel vágjuk vissza a növényeket

Tápanyag utánpótlásra bármelyik univerzális műtrágya alkalmas lehet, amit két hetente célszerű a növénynek adni. Ettől gyorsabb ütemben növekszik a levendula és több virágot fejleszt. Ősszel a cserjét vissza kell metszeni, különben fennáll a veszélye, hogy a virágzásra nagyon későn, vagy egyátalán nem kerül sor a következő évben!

Nem minden levendula telel át

A Lavandula angustifolia, más néven közönséges levendula, az egyetlen valóban télálló levendula. ’Hidcote Blue’ vagy ’Munstead’ a legismertebb fajtái. A Lavandula stoechas, latifolia és intermedia típusú fajták érzékenyek a fagyra és csak a meleg éghajlatú régiókban telelnek át. A legjobb, he ezeket hazánkban cserépbe ültetjük és télen hűvös, de világos szobában, 5-10 fokon teleltetjük át. Kint a szabadban az átmeneti időszakban a növénynek egy védett helyre van szüksége, ahol takarással védjük őket a fagytól.

Levendulavirág tea ingerültség ellen

A levendula virág beltartalma nyugtató hatású, alvászavarok és idegesség ellen jól alkalmazható. Egy pihentető fürdő elkészítéséhez le kell szedni a vágokat a szárról, majd azokat forró vízzel öntsünk le és egy edényben öt-tíz percig fedő alatt hagyjuk állni. Mindenképpen le kell fedni különben a levendula illóolaja elpárolog és az értékes komponensek elvesznek! Körülbelül egy evőkanál virágot tegyünk negyed liter vízbe!

Levendula a rovarok ellen

Továbbá lehet alkalmazni a levendulát a molylepkék ellen is a ruhás szekrényekben. Erre a célra szárított virágokat tegyünk vászon táskákba, amelyeket ezután a ruhanemű közé kell helyezni. A illóolaj jellegzetes illatának köszönhetően a lepkék és más nem kívánt rovarok elkerülik a ruháinkat.

Manapság egyre tött levendulát ültetetnek rózsák közé, mert a virágok erős illata elűzi a levéltetveket és más nem kívánatos kártevőt is!

Kapcsolódó cikk: Növények, melyek távol tartják a csigákat!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia