szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Jeges kristályvirág, amely a forróságot kedveli

Orbán Krisztina, 2014. szept. 11.


A jeges kristályvirág egy forróságkedvelő növény, amelynek sem a jéghez, sem a kristályhoz semmiféle köze nincs. A valójában éppen hogy fagyérzékeny növény láttán az elnevezés mégis találónak tűnik: szárait, leveleit és virágait ugyanis csillogó hólyagocskák borítják, s élőhelyének forró, napsütötte vidékein a növény e megjelenésével valóban egy jégkristályt idéz fel.

Jeges kristályvirág, amely a forróságot kedveli

A jeges kristályvirág (Mesembryanthemum crystallinum) egy mindössze 20-30 cm magas növény, amely a földön szétterülő szárai által akár 1 m2 lefedésére is képes. Az éghajlati viszonyoktól és egyéb környezeti tényezőktől függően egy-, vagy kétéves, de akár évelő is lehet. Leginkább a száraz, vízáteresztő homokos talajt kedveli, de agyagos és tápanyagszegény földben is képes megélni. Egyetlen ellensége az árnyék – folyamatos napsütés hiányában gyorsan elsatnyul, majd elpusztul.

Őshonában, Dél-Afrika forró, száraz vidékein a növényeknek minden fortélyt be kell vetniük annak érdekében, hogy a kevés csapadékból minél többet hasznosíthassanak. A jeges kristályvirág titka jellegzetesen megnövekedett, vízhólyagszerű felhámsejtjeiben rejlik. Ezek segítségével ugyanis a növény nemcsak a vizet, hanem a sót is képes elraktározni, sokszorosára növelve ezáltal fennmaradási esélyeit.

A növény júliustól szeptemberig teljes virágpompába borul. Fehér, néha pirosas virágainak bősége erős vitalitást tükröz, s e képen az sem változtat, hogy a virágrengeteghez egy mindössze néhány centiméter hosszúságú gyökér párosul, különösen annak tudatában, hogy a növény folyamatos vízellátásában a gyökér vajmi kevés szerepet játszik. A hermafrodita virágok beporzását rovarok végzik. A jeges kristályvirág szürkésbarna magjait a hűvösebb hónapokban, csapadékos időben indítja útjukra. A teljes életciklusán át folyamatosan sót raktározó növény idősebb részei a magtermelés időszakában lassan elpusztulnak, az általuk elraktározott só pedig ily módon visszajut a földbe, ahol megakadályozza a nem sótűrő növények megtelepedését, míg a jeges kristályvirág saját magjai kedvükre csírázhatnak.

Vitalitásának és alkalmazkodóképességének köszönhetően őshazáján kívül a Kanári-szigetek, Dél-Európa és a Sínai-félsziget mellett ma már Japánban és Dél-Ausztráliában is találkozhatunk a jeges kristályvirággal. Jobbára dísznövényként termesztik, egyes vidékeken azonban haszonnövényként is szerephez jut. Termesztése nem okoz sok gondot, hiszen a növény talajban nem válogat, betegségekkel szemben pedig ellenálló. Miután azonban a palánták még hajlamosak a gyökérrothadásra, a folyamatos napfény biztosítása mellett arra is ügyelni kell, hogy a növény a növekedési fázisban ne kapjon túl sok vizet. Tekintettel arra, hogy a jeges kristályvirágot a legenyhébb fagy is elpusztíthatja, általában melegházban nevelik, és csak az utolsó fagyok elmúltával, nyár elején ültetik ki az ágyásba. Mutatós és igénytelen, így kedvelt dísznövény.

A háziállatok jellemzően nem legelik a jeges kristályvirágot, az emberi táplálkozásban azonban többfelé is szerepet játszik: a kristályvirágfélék (Aizoaceae) családjába tartozó sok más növényéhez hasonlóan ugyanis levele, szára, magja és gyümölcse is alkalmas az emberi fogyasztásra. Az enyhén sós és savas aromájú, lédús levél és a szár savanyúságként, de akár nyersen, köretként is fogyasztható, illetve a spenót helyettesítésére is alkalmas. Összezúzott levelét egyes helyeken szappan helyett használják. Gyógyhatásai között megemlítendő gyulladáscsökkentő és vizelethajtó tulajdonsága, emellett leginkább a tüdő, illetve a húgyúti-ivarszervi nyálkahártyák gyulladása, hasi duzzanatok, vérhas, valamint máj- és epebetegségek esetén használják kiegészítő gyógymódként.

Cikket írta: Orbán Krisztina

Kapcsolódó cikk: Sok az eső: most érdemes gyepesíteni!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia