szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Jó móka! Fűszernövények szaporítása

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 31.


Igaz, a kertészetekben is vásárolhatunk cserepes fűszernövényeket. De ha kedvünk van hozzá mi magunk is próbálkozhatunk vele, pillanatok alatt összeválogathatjuk, ami szükséges ehhez.

Jó móka! Fűszernövények szaporítása

A magokat mi is gyűjthetünk vadon termő növényekről vagy saját kertünkből, illetve vásárolhatjuk is a magvakat. Vásárláskor figyeljünk arra, hogy a csomagolás ne legyen megsértve, légmentesen legyen zárva.

A fűszernövények gyorsabban kicsíráznak a lakásunkban, mint a szabadföldben, mert itt könnyebben ki tudjuk alakítani a csírázáshoz szükséges feltételeket. A csíráztatáshoz fontos a páratartalom, amit megteremthetünk azzal, hogy az edényt, amibe a magokat szórtuk, lefedjük egy üveglappal. A földkeverékhez szórjunk egy kevés homokot, jól keverjük össze és nedvesítsük be. A szaporító edényt töltsük meg a földkeverékkel és a magvakat egyenletesen szórjuk szét a felszínén, majd vékony réteggel fedjük be földdel és öntözzük be. Az edény tetejére tegyük rá az üveglapot, és amikor a mag csírázni kezd, vegyük le azt, most már nincs rá szükség, mert innentől sok friss levegőre van inkább szüksége, de a huzatra érzékenyek.

A csíranövényeket ritkítsuk ki úgy, hogy egyesével álljanak, legyen hely a növekedéshez. Amikor elérték az 5-7 cm-es magasságot, ültessük át őket egyesével cserepekbe vagy ládákba. Ha erős, növényekké váltak, ezt követően kiültethetjük a szabadföldbe és ott neveljük őket tovább.

Az idősebb, elágazó tövű növényeknél (kakukkfű, metélőhagyma, medvehagyma, izsóp), végezhetünk tőosztásos szaporítást. Kora tavasszal kettévágjuk a tövet és szétültetjük, de ügyeljünk arra, hogy mindkét tövön maradjon elegendő gyökérzet és lomb. Az így kettéosztott tövek felfrissülnek, és jobban fejlődnek, mint tőosztás előtt.

A dugványozásos szaporításhoz a fűszernövények fás vagy zöld hajtásait használhatjuk fel. A félfás dugványokat kora tavasszal szedjük, pl. a levenduláról, kakukkfűről, rozmaringról. Az egyéves megfásodott hajtásrészt ott vágjuk le, ahol a kétéves résszel találkozik. Az alsó leveleket távolítsuk el és a hajtásvégeket csípjük le. A dugványokat homokkal töltött cserepekbe tűzdeljük, fóliával takarjuk le, így megvédjük a túlzott párolgástól, illetve a kiszáradástól. Gyökeresedés után, ami néhány hét alatt megtörténik, ültessük át őket végleges helyükre.Zöld dugványozást akkor végezzük, ha nincs áttelelő hajtás vagy levélzet a növényen. Ezt a módszert alkalmazhatjuk pl. izsópnál, rozmaringnál, tárkonynál, zsályánál. A mentát azért dugványozzuk inkább, mert a fajok könnyen kereszteződnek egymással és a magról szaporított egyedek nem mindig öröklik az anyanövény tulajdonságát. A zölddugványokat a nyár folyamán szedjük, amit cserepekbe rakunk, lefedjük őket fóliával és gyökeresedéig tartsuk őket árnyékos helyen.

Néhány növényfaj bujtással is képes szaporodni, aminél a lefelé ívelő hajtásokat hajtsuk le a talajba kb. 10 cm-es mélyen és dróttal rögzítsük őket, míg meggyökeresednek. Ezután metszőollóval válasszuk le az anyatőről bujtványokat és ültessük át a végleges helyükre. Így szaporíthatjuk a zsályát, majoránnát, izsópot, tárkonyt.
Gyökérsarjakkal szaporíthatjuk a kakukkfüvet, borsmentát, fekete nadálytövet, macskagyökeret, lestyánt, csalánt, borsikafüvet.

A konyhában használt fűszernövények nagyobb része mediterrán eredetű, ezért érzékenyek a fagyokra. Ha teleltetni akarjuk, tegyük cserépbe és rakjuk fagymentes helyre. 8-12 fokon és világos helyen tartsuk, kevesebbet öntözzük, de ne hagyjuk kiszáradni. Ahol gyengébbek a telek, ott elegendő, ha a tövüket fakéreggel, szalmával takarjuk. Tél folyamán ellenőrizzük a növények egészségi állapotát, nem támadta-e meg valamilyen kártevő, ami ellen permetezéssel védekezhetünk, az elsárgult részeket szedjük le.

Májustól elkezdhetjük a teleltetett növények hozzászoktatását a kinti körülményekhez, fényhez és a hőmérséklethez. Fokozatosan növeljük az öntözést és a hőmérsékletet, majd 1-2 hét után kiültethetjük őket a végleges helyükre.
Vannak olyan fűszernövények, amelyeket hajtathatunk télen is, pl. metélőhagyma, bazsalikom, petrezselyem. Nem hoz olyan bőséges termést, mint nyáron, de van némi friss zöld télen is.

Kapcsolódó cikk:

Termessz mályvalevelet egyiptomi módra!
Hozzászólások (1)

Farkas Nikoletta
2014. máj. 30. (3 108 napja)
Tetszik