szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Jól mondom? Hagymás vagy gumós?

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 24.


Egyszerűen, összefoglaló néven hagymásoknak hívjuk őket, de az az igazság, hogy jelentős különbség van a két növénycsoport között. Hamarosan eljön az idejük és előtte nem árt, ha tisztázzuk valódi jellemzőiket. Nézzük melyik kategóriába tartoznak a szellőrózsák, ciklámenek és melyikbe a tulipánok!

Jól mondom? Hagymás vagy gumós?

Életformájukat tekintve geophytonok csoportjába sorolt hagymások, a tápanyagot sajátos szervével raktározza a talajban, és ennek segítségével telel át, gyakorlatilag az évelők közé tartoznak. A telet a föld alatti gumókban, hagymákban eltárolt tápanyagok segítségével vészelik át, miközben a föld feletti növényrészeik elhalnak, és csak tavasszal fejlődnek ki újra. A föld alatti raktározó-képleteik erősen megvastagodtak, ezért képesek hosszabb időt károsodás nélkül a földben tölteni.

A hagyma több réteg húsos buroklevélből áll, ezek raktározzák a vizet és a tápanyagot. A hagymalevelek közepén már készen áll a virágszár, rajta a virág, illetve a levelek. A hagymalevél-rétegeket a hagyma tönkje tartja össze, amelyből a gyökerek nőnek. Ha a tönk megsérül, a hagyma nem fejleszt virágot. Hagymája van a nárcisznak, hóvirágnak, tulipánnak.

A gumó egyszerűbb felépítésű a hagymához képest. Egyöntetű, a növényi test alapállományát adó, differenciálódásra hajlamos sejtekből álló szövet alkotja. Leggyakrabban kerek, tojásdad vagy lapított alakú. Ezen egy jól látható mélyedés van, ebből nőnek ki az új hajtások. Gumója van többek között a ciklámennek és a szellőrózsának.

A gyökérgumó esetén a főgyökér vastagszik meg gumószerűen, így gyakran csillaghoz vagy emberi ujjakhoz hasonló képződményt formáz. Az egyes gumószakaszok mindegyike tartalmaz egy-egy rügyet, amelyből a hajtások fejlődnek. Egyes gyökérgumóknak emellett kifejezett gyökérnyakuk is van, mint például a korbácsliliomnak és a dáliának.

A hagymagumó átmenet a hagyma és a gumó között. A hagymához hasonlóan van tönkje, amelyből a gyökerek fejlődnek, a hagymalevelek azonban nem különülnek el egymástól, hanem egyetlen, összefüggő gumót alkotnak, amelyet buroklevél vesz körül. A buroklevél védi a hagymagumót az erős kiszáradástól. Hagymagumójuk van kardvirágnak és a krókuszoknak.

A hagymás és gumós növények éves fejlődése jól behatárolható ciklus szerint megy végbe. Mikor a földbe ültetjük egyhamar meg is jelennek az első gyökerek, majd kb. egy hónap elteltével a hajtások. A nyáron virágzó fajoknál ezek rögtön a föld fölé törnek, amíg a tavasszal virágzók hajtáscsúcsai a föld alatt várják a következő tavaszt. Ekkor folytatják a fejlődésüket a hajtások, megjelenek a levelek, kibomlanak a szirmok. Az elvirágzás után lassan leszárad a lomb, miközben a tápanyagok a hagymákba, gumókba vonulnak vissza a zöld részekből.

Nem minden termőhely felel meg minden növénynek. A törzsfejlődés során mindegyikük valamilyen életkörülményhez alkalmazkodott, de az a képesség minden hagymásban megvan, hogy a földben rejtőzve, képesek átvészelni a hideg évszakot. Sok fajuk Dél-Európából, ill. Elő-Ázsiából származik. Az ottani hegyvidékeken többnyire hidegebb a tél, mint Közét-Európa sík vidékein, a nyár pedig szárazabb. Ezeket a feltételeket igényli a legtöbb hagymás nálunk is.

A fény igen fontos szerepet játszik a hagymások életében. Kora tavasszal, lombfakadás előtt még sok napfény jut le a lombos erdők fái alá, ami kedvez a növényzetnek. Ilyen körülmények között élnek a krókuszok, a hóvirág, a téltemető. Mire az erdő lombkoronája kifejlődik, a hagymások már rég visszahúzódtak a földbe. A legtöbb gumó és hagymás növény a napos, félárnyékos helyet kedveli. Napos helyet igényel a jácint és a korbácsliliom, árnyékos helyet kedveli a csillagvirág és a kékharang.

Természetes élőhelyén sok gumós, hagymás növény él sovány, száraz talajú vidékeken, de a raktározó hagymások a száraz nyarat gond nélkül átvészelik. A tulipánok, nárciszok, jácintok kiválóan növekednek a napos fekvésű ágyásokban is, ha a talaj tápdús és jó vízáteresztő képességű. Ha téltemetőt vagy kakasmandikót ültetjük meleg vagy száraz fekvésű ágyásba, akkor azok hamar erőtlenül lelankadnak, elhervadnak, mivel a levele sokkal kevésbé masszív felépítésűek, mint a többi melegkedvelő.

A hagymások fejlődési szakaszukban sok nedvességet igényelnek, de később, nyáron kevesebbet, illetve egyáltalán nem igénylik a nedvességet. Ekkorára már kellő mennyiségben raktározódva van a hagymákban a nedvesség, ami a következő évi kihajtáshoz szükséges, és ha sok nedvességet tartalmaz a hagyma, rothadásához vezethet. Nyirkos helyen nagyon kevés hagymás növényfaj él, legfeljebb a kockás liliom, és a tőzike.

Kapcsolódó cikk:

Kedvencünk a sarjhagyma - Receptekkel

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia