szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Jövőre így ültessünk egyszerűen

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 12.


Ha minden eszközt előkészítünk, a beültetés roppant egyszerű. Az újonnan szerzett növényeket amilyen hamar csak lehet, ültessük be a cserépbe, majd tegyük ki őket a szabadba. 

Jövőre így ültessünk egyszerűen

Tavasszal természetesen figyeljünk arra, hogy a késői fagyok tönkre ne tegyék a palántákat. A melegebb klímájú országokból származó egynyári és balkonnövényeket legkorábban május közepétől, a fagyosszentek után helyezzük ki a szabadba.

Nagyobb méretű ültetés esetén hozzunk létre egy kényelmes munkateret. A virágtároló asztalból könnyen csinálhatunk munkaasztalt, ha leterítjük újságpapírral vagy viaszvászonnal.

A helyes beültetéshez az újonnan beültetett virágcserepeket természetesen meg kell tisztítani a régebbi földmaradványoktól. Az agyagcserepeken kiváló mészlerakódásokat ecetes vízzel és drótkefével dörzsöljük le.

Az agyagedényeket ültetés előtt egy nappal állítsuk vízbe. Így az anyag pórusai megtelnek vízzel és az értékes vizet nem veszik el a beültetett növényektől.

Néhány órával az ültetés előtt még egyszer alaposan öntözzük meg a növényeket. Ezután könnyebben kiszedhető a cserépből, és így a gyökérlabda egyben marad.

Helyezzünk cserépdarabkákat a vízelvezető nyílások fölé, hogy a föld ne tudjuk kifolyni, és a lyukakat ne tudja eltömíteni. Kertészetekben erre a célra gyártott rácsokat lehet vásárolni.

Ahhoz, hogy a felesleges öntözővíz ne okozzon pangó vizet, készítsünk jó vízáteresztő anyagból drénréteget. Erre a célra ideálisan alkalmazható a nagy szemű puffasztott perlit és az agyag-granulátum. A murva és a folyami kavics is használható, de nehezebbé teszi a beültetést. A cserepek méretétől függően 2-5 cm vastagságban alakítsuk ki ezt a réteget.

Ügyeljünk arra, hogy a növény töve pontosan ugyanolyan magasságban legyen a földben, mint a palántacserépben volt.

Az átültetett dézsás növényeket, évelőket és fás-szárú növényeket célszerűbb tavasszal átültetni. A kisebb méretű és fiatal dézsás növényeket, illetve a télálló fás-szárúakat kezdetben minden évben ültessük át, később elegendő 2-3 évente. Az újabb cserép csak kicsivel legyen nagyobb az előzőnél.

Az idősebb példányoknál a legfelső talajréteget egy éles kisásóval óvatosan lazítsuk meg, majd távolítsuk el, és töltsük fel az edényeket friss talajkeverékkel.

Ha nem szeretnénk, hogy egy évelő növény tovább terebélyesedjen, akkor egyszerűen osszuk szét a tövet, így a kisebb növény újra visszaültethető a régi cserépbe. A növény többi részét ültessük el újabb cserepekbe.

Biztosítsunk támasztékot a kúszónövényeknek

A támasztékot igénylő növényekhez a palántacserépbe vékony pálcát helyezünk. Ha lehetséges, az átültetés után távolítsuk el a hajtásokat erről a botról, és rögzítsük valamilyen kötöző-anyaggal az új tám-rendszerhez. Nézzük meg, hogy a palánta melyik irányba csavarodik a pálcára, és a megfelelő irányba erősítsük fel a támasztékra. Ha a hajtásokat csak nehezen vagy sehogyan sem tudjuk leszedni a palántakori támasztékról, akkor vezessük át spárgával a növény fiatal hajtásait az új tám-rendszerhez. 

Kapcsolódó cikk: Ültess házipatikát!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!