szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Jövőre legyen csodás kúszórózsánk!

Sulyok Józsefné, 2014. okt. 16.


A rózsák a fás szárú növények fajokban és fajtákban leggazdagabb növénynemzetségei közé tartozik. Napjainkban is évente jelennek meg újdonságok a piacon. Vásárlásnál figyeljünk arra, hogy csak erőteljes, egészséges növényt válasszunk.

Jövőre legyen csodás kúszórózsánk!

A kúszórózsákat két nagy csoportba sorolhatjuk:

 Az első a természetes kúszórózsák köre, amelyek évente csak egyszer nyílnak, akár 10 méter magasra is felkapaszkodhatnak. Kisméretű virágaikkal romantikus hangulatot árasztanak a kertben.

A másik, ún. climbing csoport tagjai valamelyik bokorrózsa-fajtacsoportból jöttek létre rügy-mutációval. Nem valódi futórózsák, csupán ívesen elhajló hosszú hajtásokat fejlesztenek. Nagyobb virágai évente többször is nyílnak. Rendszere tápanyag utánpótlásról gondoskodjunk, a virágok annál szebbek lesznek. Augusztus elejétől csökkentsük a tápanyag adagolást, így a hajtások jól beérnek, és ellenállóbbak lesznek a téli fagyokkal szemben.

Rosa ’Santana’

Alacsony, életerős fajta, június-júliusban virágzik, könyökölve kúszó nem valódi futórózsa. Élénkpiros virágai teltek, fénylő levelei bőr-neműek. Kisebb kertekbe megfelelő fajta, virágszíne feltűnően szép, dézsába is ültethető.
Kötöttebb talajt kedvel, a pangó vizet nem szereti, dugványozással, bujtással és szemzéssel szaporítható. A hajtásait vízszintesen kötözzük, rendszeresen tápoldatozzuk, jó télálló. Az elhalt fás részeket rendszeresen távolítsuk el.

Rosa ’Bobby James’

Az illatos virágok június-júliusban pompáznak. Fehér, enyhén illatos virágai csoportosan állnak, egyszer nyílnak. Áltermései mutatósak, lombja fénylő. Szoliterként vagy pergolák, homlokzatok, lugasok, idős fák befuttatására alkalmas. Kötöttebb talajt kedvel, a pangó vizet nem tűri, szemzéssel, bujtatással és dugványozással szaporítható. A hajtásokat lehetőleg vízszintesen kötözzük. Rendszeresen végezzük tápanya-utánpótlást, tövét télire takarjuk, az elhalt fás részeket távolítsuk el.

Rosa ’Goldstern’

Júniustól szeptemberig dús és hosszan tartó virágzás jellemző rá, könyökölve kúszik, de nem valódi futórózsa. Telt, sárga virágai többször nyílnak a virág színe nem fakul, dús lombozata élénkzöld. Szépen mutat oszlopokra, falakra futtatva kék Clematis fajtákkal társítva. Kötöttebb talajt kedvel, nem szereti a pangó vizet, dugványozással, szemzéssel bujtással szaporítható. A hajtásokat vízszintesen kötözzük, tápanyag-utánpótlásról ne feledkezzünk meg, jó télálló. Az elhalt fás részeket vágjuk le.

Rosa ’Alexandre Girault’

Könyökölve kúszó, júniusban virágzó ez a csodaszép rózsa. Élénk rózsaszín, telt virágai finoman illatosak. Kevéssé tüskés, lombozata fénylő sötétzöld. Kapuívek, pergolák, lugasok kerítések befuttatására alkalmas. Idősebb fákra futtatva is szépen mutat. A pangó vizet nem szereti, kötöttebb talajt kedveli, dugványozással, szemzéssel bujtással szaporítható. A hajtásokat vízszintesen kötözzük, tápoldatozzuk, tövét télire takarjuk és az elhalt fás részeket távolítsuk el.

Piroslevelű rózsa

Robusztus vad faj, június, júliusban virágzik, könyökölve kúszik. Egyszerű virágai lilás rózsaszínek, levelei kékes-hamvasak, gömbölyded áltermése narancs-piros.
Szoliterként levelével is díszít, csipkebogyói ősszel mutatósak. Jó vízáteresztő, meszes talajt, félárnyékos helyet kedveli. Bujtással, magvetéssel, dugványozással szaporítható. Igénytelen cserje, az elhalt részeket távolítsuk el, a hajtásokat vízszintesen kötözzük.

Kapcsolódó cikk:

Így kell gyűjteni a csipkebogyót

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia