szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kaktuszok és pozsgások

Scheftsik Tamás, 2012. jan. 20.


Sok lakás egyik első dísze az ajándékba kapott kaktusz vagy pozsgás. Nagyon impozáns növények, de eredeti élőhelyükön olyan módosulásokra voltak kénytelenek, mely tartásukat és érintésüket is megnehezíti.

Bizony, a legtöbb esetben mostohán kezeli őket a kultúra. A Feng-shui nem preferálja a tartásukat, mivel tüskések. Sok esetben, szájhagyomány útján is rendre rossz információkat kapunk arról, hogy hogyan kell tartani.

Kaktuszok és pozsgások

Pozsgások

 

A képviselői között találkozhatunk a kaktuszokkal, de a Magyarországon őshonos kövirózsafélék és a varjúhájak is ide tartoznak. Jellemzően húsos leveleik vannak, melyek a víz tárolására szolgálnak, szárazságtűrők és kedvelik a fényt. A kaktuszok esetében a levelek tovább módosultak, a sivatagi körülményekhez alkalmazkodva. Hogy a növény minél kevesebbet párologtasson, a nagyobb felületeket elhagyva kemény, tőrszerű tüskéket növeszt. Éppen ez az, ami különlegessé teszi, és amiért nagy népszerűségnek örvend a hobbikertészek között.

 

Víz

 

Sokan úgy gondolják, hogy ezek a növények, a sivatagi körülmények miatt, egyáltalán nem igénylik a vizet. Vagy ha mégis, akkor is csak keveset. Ez nem igaz. A kaktuszok és a pozsgások életben maradásához is alapvetően szükséges a víz. A növényekben bekövetkezett változások is azt a célt szolgálják, hogy a zord körülmények között is a lehető legtöbb folyadékot legyenek képesek hasznosítani. Habár tény, hogy jobban viselik a szárazságot a legtöbb cserepesnél, azért nem képesek a végtelenségig kibírni a vízhiányt. Ezek a növények is akkor a leggyönyörűbbek, amikor virágoznak. Aki látta már ezt a folyamatot, tátott szájjal bámulta, hogy egy ilyen kis tüskés, „mufurc” lény milyen csodálatos változásokra képes. Ahhoz hogy virágzásra bírjuk őket, a tavaszi-nyári időszakban rendszeres locsolást igényelnek. Persze azért van egy kis eltérés. A földjüket érdemes hagyni kiszáradni, és csak azután adni nekik vizet, így elkerülhetjük a túlöntözést, ami előbb utóbb a gyökerek rohadásához vezet.

 

Ültetés, szaporítás

 

Ezek a fajok nem szeretik a nagyon gazdag talajokat. Kapható a kertészetekben kifejezetten kaktuszok számára kialakított föld, de elkészíthetjük magunk is. Nem kell más hozzá, mint egy adag virágföld, kevés homok (nem bányahomok) és tisztított, rostált sóder. Ennek az elegynek köszönhetően a föld laza lesz, a gyökerek könnyen fejlődnek. Szaporításuk is egyszerű, egy lecsípett levél vagy hajtás kell csak hozzá. Azonnal ültessük földbe, de a locsolással várjunk egy-két napot. A hajtások könnyedén leszedhetőek (már ha nem egy óriási tüskékkel rendelkező szépségről van szó), csak finoman fogjuk meg, csavarjunk rajta egyet, és már mehet is a cserépbe.

 

Fény

 

Ebben bizony nem téved a szájhagyomány, sok fényre van szükségük. A legjobban az ablak közelében érzik magukat, 2-3 éves kortól pedig védett helyre ki lehet tenni őket a szabadba is. A fény szeretete azonban nem jelenti azt, hogy a meleggel is ugyanolyan jól megbirkóznak. Nyáron nincs semmi gond, ám ahhoz, hogy a növényünk évekig díszítse lakásunkat, télen „pihenőt” kell neki adni. A hűvösebb, fűtetlen szobákat kedveli, és akkor is szereti a fényt. Persze ne vigyük túlzásba a hideget sem, 0-5°C alá ne engedjük a hőmérő higanyszálát.
 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!