szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kalcium hiány kezelése paradicsom és paprika ültetvényben

Makk károly     2 719 napja     2307 megtekintés
A napos idő miatt szinte naponta locsolnom kell az ültetvényeket. A locsoláshoz patak vizet használok , amit tartályokban felmelegítek napközben . Mindig este , naplemente után locsolok. A paprika és paradicsom ültetvényeimen a kálcium hiány jelei mutatkoznak .( a termések alján barna foltok jelennek meg ). Kérdésem : mivel , milyen módon lehet megmenteni a termést? Mi az amit rosszul csinálok ? A kert két éve kapott szerves trágyát. ( ló trágya ). Mű trágyát csak kevés ammniumot kapott a szalma lebontásának elősegítéséhez.
Várom megtisztelő válaszukat. Makk Károly
0
0
szavazat


3 HozzászólásMakk károly
2013. aug. 08. (2 717 napja)
Köszönöm szépen a tanácsokat . Fontos volt !

tisztelettel Mak Károly
Czinege Erik
2013. aug. 08. (2 717 napja)
Sajnos a kalcium igen problémás tápelem és sok gondot okoz a kertészeknek. A növényben a gyökértől a hajtás csúcsig egyirányúan szállítódik, csak akkor képzelhető el jó kalcium ellátás, ha megfelelő a növény párologtatása. A termésekbe még nehezebben tud bejutni, ezért szinte egyedüli megoldás a folyamatos 7-10 naponkénti lombtrágyázás. Erre a legjobb megoldás a Wuxal Kalcium, 0,3 % koncentrációban használja, vagyis 100 literhez adjon 3 deci lombtrágyát. A lombtrágyázáskor az általános szabályokat be kell tartani, fontos, hogy kora reggel, vagy késő este végezze el, elkerülendő az esetleges perzselést, ami ilyen nagy melegben és erős besugárzásnál egyébként előfordulhat.
Természetesen a tápoldatozási programba a kalcium-nitrát kihagyhatatlan, így a talajon keresztül is fel veszi a növény. A kalcium egyébként az egészséges gyökérhez is fontos, ha nincs elég kalcium a gyökérszőrök életképessége csökkenhet. Üdvözlettel: Czinege Erik
guest
2013. aug. 08. (2 717 napja)
Tisztelt Makk Károly!
Mindkét növény számára fontos tápelem a kálcium. Napi öntözésnél arra kell figyelni, hogy egyszerre ne adjunk nagy mennyiségű vizet a területre, mert a tápanyagokat könnyen kimossa és nem hasznosul. Kötődéstől kálcium-nitrátos tápoldatozás kell végezni 2 naponta. 100 l vízhez adjon 5-7 dkg kálcium-nitrátot. Növényvédelmi munkálatokkal egy menetben lombtrágyázást kell végezni Wuxal Kálcium-mal, és ha szükséges akkor Wuxal Mikroplant-ot használjon a mikroelemek pótlására.
Üdvözlettel:
Hunyadi Szabolcs


Kérdezzen! Válaszolunk!

Tegye fel kérdését bármely növény termesztés, kertészkedés téma körben. Képzett szakértőink országos szinten egyedülálló tudással rendelkeznek, de tagjainktól is hasznos tanácsokat, véleményeket kaphat.