szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kamilla vagy ebszékfű? Ismerd meg őket!

Topor Erika, 2015. jún. 17.


Utak mentén egyre többször fordul elő az ebszékfű, mégis sokan kamillának nézik, gyűjtik. Honnan ismerhető fel a két virágzó növény teljes biztonsággal? Nézzük a jegyeket!

Kamilla vagy ebszékfű? Ismerd meg őket!

Az ebészékfű bemutatkozik

Az ebszékfű (Tripleurospermum) az őszirózsák családjába tartozó nemzetség. A Kárpát-medencében előforduló fajok a bánsági ebszékfű, a tengerparti ebszékfű és a kaporlevelű ebszékfű. Egy időben a székfüvek közé sorolták őket (székfű: Matricaria), és gyakori a szinonimaként való megnevezés is.

Az ebszékfű a szántók gyakori növénye, legtöbbször szarkalábak és pipacsokkal társul. 20-60 cm magasra növő, felső részén elágazó faj. Ha megdörzsöljük a hajtásait, akkor a kamillával ellentétben nem ad erőteljes illatot. Levelei kétszer-háromszor szeldeltek, fonálszerűek. Az őszirózsafélék családjára jellemzően (Asteraceae) virágait nyelves és csöves virágok alkotják. A csöves virágok sárgák, és félgömb szerűen, de mégis laposan kidomborodnak. A nyelves virágok a kamillával ellentétben nem hajlanak le. Kaszattermésű, május-szeptember között virágzik szántókon, parlagon hagyott területeket, szikeseken, legelőkön, réteken.

Ismerjük fel a kamillát!

Az egyik legkedveltebb gyógynövény a kamilla (Matricaria recutita), mely sokrétűen alkalmazható: gyulladáscsökkentő, görcsoldó, idegnyugtató, sebgyógyító hatású, de kozmetikai szerekben is előszeretettel használják.

Orvosi székfű néven is ismert, de ezen kívül számos népi elnevezése van. Magassága változó, az igen alacsony, pár centiméteres magasságtól kezdődően, a 40-50 cm-es magasságig is előfordul. Fészkes virágai egyesével nyílnak a hajtások végein, a csöves virágok csúsosak, kiemelkedőek, a nyelves virágok fehérek és lehajlóak. A sárga csöves virágai kúp alakban kiemelkednek, és a kúp belül üreges.

Az ebszékfűtől ebben a tulajdonságában is eltér, hiszen az ebszékfű közepe félgömb alakú, míg a kamilláé üreges kúp alakú.


Kapcsolódó cikk:  Ez keleti mák, nem gyom
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia