szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kandírozd és edd! - Ibolya másképp

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 20.


Az illatos ibolya eredetileg a Földközi-tenger vidékéről származik, de ma már szinte egész Európában elvadult és meghonosodott. Hazánkban is gyakori, a tavasz hírnökeként ismert vadvirág, ami nem csak nézegethetünk!

Kandírozd és edd! - Ibolya másképp

Apró illatos - Viola odorata - virágának számos gyógyító tulajdonsága van. Már az ókori görögök is termesztették, Athén városának jelképeként tisztelték. Isteneik oltárát is az ibolya virágával díszítették.

Gyöktörzset és legyökerező indákat fejlesztő, ibolyafélékhez tartozó örökzöld, évelő növény. Rövid, felálló hajtásain hosszú kocsányú, szív alakú, csipkés szélű levelek fejlődnek. Intenzív illatú, sötét ibolyakék, ritkán fehér vagy rózsaszín virágai kora tavasszal nyílnak. Illóolajakat, szaponinokat, valamint nyálka és festékanyagokat tartalmaz.

Rokon faja a háromszínű vadárvácska, Európa szerte gyakori vadvirág. Fehér, ibolyakék és sárga virágai gyakran sötét csíkosak. Gyógyászati célokra használhatjuk, hajtásait kenőcsnek elkészítve alkalmazhatjuk.

Félárnyékos helyen, humuszban gazdag talajon fejlődik szépen. Fás szárúak alá és vadvirágos kertbe ültethetjük. Virágzás után elszórja magjait, így gyorsan terjed. Legyökeresedő indáival szőnyegszerű telepet alkot. Tavasszal vagy ősszel tőosztással szaporíthatjuk, vagy magot is vásárolhatunk, amit végleges helyére vethetjük. Minden részét, de főleg a gyökerét és virágát használhatjuk gyógyításhoz.

Zsenge levelei a zöldsalátáknak pikáns ízt kölcsönöz. Ehető virágait desszertekre, leveles salátákra díszítésként szórhatjuk. Franciaországban virágait kandírozzák és csemegeként fogyasztják.

Szaponinokat, valamint violin nevű alkaloidot, tartalmaz, melyek köhögés elleni természetes hatóanyagok. Főleg légcsőhurut, torokgyulladás esetén ajánlják. Ezen kívül alvászavarok, fejfájás és hurutos megbetegedések, bőrbántalmak esetén is alkalmazhatjuk. Rákellenes hatást is tulajdonítanak neki.

A szépségiparban virágát parfümök készítésénél használják. Kedves virágai cserépben, balkonládában is szépen mutat.

Tipp! Ibolya tea

Egy csészényi vízzel forrázzunk le egy teáskanálnyi szárított ibolyalevelet, majd hagyjuk állni 5-10 percig, szűrjük le. Naponta 2-3 csészényit fogyasszunk el belőle.

Ibolyaszirup köhögés ellen

Egy csészényi ibolyavirágot forrázzunk le ¼ l vízzel, hagyjuk állni 24 órán keresztül, majd szűrjük le. Azután forraljuk fel, és adjunk hozzá újra egy csészényi friss virágot, majd újból 24 órán át hagyjuk állni. 

Kapcsolódó cikk:

A tavaszcsalogató ibolyaszín titka
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!