szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kapibara, az ártatlanképű megarágcsáló - Kisfilmmel!

Sulyok Timea, 2013. dec. 27.


A vízidisznó a legnagyobb rágcsáló a világon. A dél-amerikai indiánok nyelvén a kapibara jelentőségteljes nevet kapott: minden füvek ura. Mérete alapján nem gondolnánk, de a tengerimalacfélék családjának oszlopos tagja.

Kapibara, az ártatlanképű megarágcsáló - Kisfilmmel!

A Hydrochoerus hydrochaeris kiváló úszó, hiszen akár 5 percig is kibírja levegő nélkül merülés közben, ami nagyon jó szolgálatot tesz számára, hiszen sokszor önvédelemből a vízbe kell menekülnie. A remek futó kapibarák 15-20 fős csoportokban élnek, a kis kolóniák feje egy domináns hím, amely általában a legöregebb a csapatban.

Az orra felett elhelyezkedő illatmirigy által termelt váladékkal jelöli meg a területét. Sokféle hangot adnak ki. Hallhatunk tőlük ugatásszerűt, füttyentést, röfögést és kattogó hangot, ami talán a legjellemzőbb rájuk.

Ez az aranyos növényevő 10 évig is élhet, testtömege a 60 kg-ot is elérheti. Érdekes, hogy a párzási időszak egész évben tart, így nagyon sok utódot produkálnak. A vemhességi idő 120 napig tart.

Ellensége van bőven, hiszen a kapibara, a fekete kajmán, anakonda, puma, ocelot, jaguár zsákmányállatának is tekinthető. Sőt az ember is vadássza húsáért és a mezőgazdasági területek birtoklása miatti harc vesztes felének is tekinthető.

Kapcsolódó cikk:

Happy End: az örökbefogadott kutyus

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!