szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Káposzta a konyhakertben és a lakásban

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 08.


Ha káposztát szeretnénk ültetni a konyhakertbe, az egy nagyon dicséretes dolog, hiszen fantasztikus növénnyel gazdagodhatunk, de tudnunk kell, hogy bizony nem éppen a legegyszerűbben nevelhető zöldség, rengeteg odafigyelést és törődést igényel. Ha azonban jól bánunk vele, akkor gazdagon terem, és ellát bennünket vitaminforrással a téli szezonra is. Ráadásul a káposztát rengetegféleképpen el lehet készíteni, így változatos és finom mankót kap az egészségünk.

Káposzta a konyhakertben és a lakásban

Ültetés

 

Próbálkozhatunk a magról vetéssel is, de a palántázás valamivel egyszerűbb feladat. A mag esetében tavasszal kezdjük a műveletet, és egy kisebb cserépbe, melegágyba helyezzük. Palántázásnál akkor tesszük ki a növénykezdeményeket a kertbe, amikor már nem kell talaj menti fagyoktól tartani. Mindenképpen figyelnünk kell arra, hogy a káposzta bizony tápanyagdús, és jól locsolt talajt igényel, mert csak akkor örvendeztet meg minket a gyerekfej nagyságú levélrengeteggel. A kiültetés után sem dőlhetünk hátra, mint aki jól végezte a dolgát, hiszen a növényük folyamatos ápolást igényel. Amellett, hogy a gyomokat ki kell szedegetnünk, arra is nagy hangsúlyt kell fektetni, hogy a megfelelő növényvédelmet biztosítjuk, ugyanis erre a finom zöldségre sokfajta kártevő leselkedik.

 

A káposzta kétnyári növény, vagyis a teljes kifejlődéséhez két napos évszakra is szükség van. A kiültetést évében a káposztafej fog létrejönni, vagyis a levelek és a torzsa növekszik. Ha a második évben is gondoskodunk a növényünkről, vagyis a fagyok előtt kiszedjük, átteleltetjük, majd következő évben visszaültetjük, akkor virágot és becőtermést nevel, ami a magokat rejti. Ezeket pedig felhasználhatjuk ahhoz, hogy újabb káposztákat ültessünk.

 

A tápanyagigénye miatt figyelni kell arra, hogy vetésforgóban termesszük ezt a növényt. Ez azt jelenti, hogy két egymást követő évben nem szabad ugyanoda káposztát ültetni, mert teljesen kimeríti a talajt, és az egészet ki kell majd cserélni.

 

Lakásban

 

Az sem jelent különösebb akadályt, ha nincsen a klasszikus értelemben vett konyhakertünk, csupán néhány nagyobb cseréppel rendelkezünk a zöldségek számára. Ahogyan a paradicsom és a paprika tökéletesen fejlődik a balkonon, úgy nyugodtan próbálkozhatunk a káposztával is. Egyes fajai nem csak élelemnek kitűnőek, hanem színeik és kinézetük miatt díszértékük sem elhanyagolható.

 

Melyiket szeressem?

 

Ha káposztaültetésre adjuk a fejünket, akkor adja magát a kérdés: melyiket érdemes termeszteni?
 

Ez ízléstől és igénytől is függ. A legszélesebb körben a fejes káposztát termesztik, éppen ezért ez viszonylag olcsón beszerezhetjük. A kelkáposzta és a kelbimbó már bajosabb, ültetve azonban hálás növények, sőt, a kelbimbó bőven terem, akár egész évben is szüretelhetjük. Meglepő, de ehhez a családhoz tartozik a karalábé, a brokkoli és a karfiol is, így amikor a káposztákra gondolunk, akkor ezek a zöldséget is jussanak eszünkbe. Ha azt nézzük, hogy vitamin és ásványi anyag tartalma miatt megéri-e ültetni ezt a növényt, akkor a válasz mindenképpen igen, hiszen C, B1 és B2 tartalma is igen magas. Ráadásul ekkor még nem is említettük a savanyú káposztát, amit nagyon egyszerű elkészíteni, hónapokig eláll, és a legszebb, hogy maradéktalanul megőrzi a káposztában rejlő értékes anyagokat, hogy télen is feltöltsön minket energiával és vitaminokkal.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim

2020.június 16., kedd / 21:15

Van-e remény, hogy növényem újra kihajtson?


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia