szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Karácsony táján a kertben

Szépzöld, 2010. dec. 19.


Sok kerttulajdonos gondolja azt, hogy decemberben, a Karácsonyi Ünnepek környékén már semmi tennivaló nem akad odakinn, a hó borította veteményesben és a gyümölcsfák, díszcserjék körül. Való igaz, hogy a hó alatt a kerti növényzet is „téli álmot” alszik, de az enyhébb napokon bizony több feladat is vár ránk a „karácsonyi” kertben, nem beszélve a megfelelő ünnepi, kültéri világítás felrakásáról.

Karácsony táján a kertben

Enyhébb, száraz, napsütéses decemberi napokon elvégezhetjük a fák és bokrok metszését. E tevékenység elvégzésekor különösen ügyeljünk a beteg, elhalt ágakra, gallyakra. Azonban ha csak a túl gyorsan növő hajtásoktól szeretnénk megszabadulni, akkor mindenképp várjunk nyárig a metszéssel, hiszen a télen végzett metszés elősegíti a hajtások növekedését.

 

Természetesen, mielőtt megmetszenénk a kerti cserjéinket, mindenképp tájékozódjunk a növény növekedési és virágzási tulajdonságairól. Úgy igyekezzünk elvégezni a metszéseket, hogy a cserjék megőrizzék természetes alakjukat, vagyis elegendő kizárólag az elhalt és a beteg ágakat levágni. Ezeket a lemetszett ágakat ne dobjuk tűzre rögtön, mivel még hasznukat vehetjük. A következő évben ugyanis a vastagabb ágakat fel tudjuk használni a növényeink megtámasztására.

 

Ügyelnünk kell - még télen is - a kártevőkre. Ilyenkor célszerű eltávolítani a pusztítást okozó rovarok lárváit. Például a gyapjaslepke hernyóinak egyedei leginkább a fiatal gallyakon élnek egy olyan fürtökben, amely majdnem teljesen beburkolja őket. A legjobb, ha a teljes faágat eltávolítjuk és a hernyó-tojásokkal együtt elégetjük azokat. December hónap az egyik legideálisabb időszak arra, hogy a gyümölcsfákat és rózsabokrokat is lepermetezzük.

 

Karácsony előtt mindenképpen tervezzük meg a kert ünnepi fényekbe történő "öltöztetését". A különböző kültéri égők, fényfüzérek megválasztásakor mindenképpen az érintés-és tűzvédelmi védelmi biztonság legyen az első. A külső térben rengeteg sérülés érheti a fényfüzér vezetékének szigetelését, vagy a havas időszakban nedvesség szivároghat a foglalatokba, mely ugyancsak veszélyt rejt.
 

A számos veszélyforrás miatt a kültéri alkalmazások esetén úgynevezett törpefeszültségű megoldást alkalmaznak. A törpefeszültségű világítósorok táplálása is a hálózatról történik, de egy hálózati transzformátoron keresztül, mely törpefeszültség szintre csökkenti a hálózati feszültséget. Éppen ezért a transzformátortól elmenő vezetékszakaszt szabad csak a házon kívülre kivinni. Forrás: www.epitinfo.hu  

 

Kapcsolódó cikk:

Dísz-kandalló mindenkinek
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia