szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kastélykertek: nem csak szépek, de botanikailag is értékesek

Szépzöld, 2018. júl. 26.


Nyáron végre jut egy kis idő kikapcsolódni, ilyenkor pedig mindig megoszlanak a vélemények: van, aki szívesebben megy a tengerpartra, mások inkább az aktív pihenést részesítik előnyben. Bármelyik tábort is erősíted, ezeknek a csodaszép, lenyűgöző kastélykerteknek biztosan te sem fogsz tudni ellenállni!

Kastélykertek: nem csak szépek, de botanikailag is értékesek

Magyarország

A keszthelyi Festetics-kastély és kertje

Az fényűző épület és kertje építését még a 18. század közepén kezdték el, végleges, ma is ismert formáját – melyet napjainkban az egyik leglenyűgözőbb látványosságként tartanak számon országunkban – az 1880-as években nyerte el, egy igen nagyszabású bővítésnek és átépítésnek köszönhetően. A kastélyban helyet kapott egy színházterem illetve egy kongresszusi terem is, melyek különböző kulturális eseményeknek szokott helyszínéül szolgálni, csak úgy, mint az épület fényűző díszterme.

A Festetics-kastély kertjét a közelmúltban restaurálták, így ma újra régi fényében tündököl. Történeti, történelmi, kulturális értékét mi sem mutatja jobban, mint hogy a műemléki tájépítész, Szabó Gábor aprólékos kutatómunkával tervezte meg a régi-új terület minden szegletét, és a kivitelezés is a forrásokhoz igazodva történt meg. A kastélykert napjainkban évi több százezer turistának biztosít kirándulóhelyet.

A fehérvárcsurgói Károlyi-kastély

A fejér megyében található, Székesfehérvártól mintegy 10 kilométerre elhelyezkedő kastélyt 1844 és 1851 között építették fel, Henrich Koch tervei alapján. Az egyemeletes klasszicista stílusban megalkotott épületet egy 30 méter magas torony teszi még lélegzetelállítóbbá, és persze a pompás kert a bájos szökőkúttal, ami a kastélyudvarban kapott helyet.

Simontornya – Friedhotel

Simontornyán található a Fried hotel, amely a 20. század elején építette Fried Imre bőrgyáros. A kastélyszálló szecessziós stílusban épült kívülről világos homokszínben pompázott, falát vörös terméskövek díszítették. A ma kastélyszállodaként működő épülethez pompás francia stílusban megalkotott kastélykert is tartozik, amit Deme Sándor kertész alakított ki.

Külföld

A franciaországi Versailles-i kastély

Ezzel a kastélykerttel a fényűzés fogalma teljesen új értelmet nyer: a település ezzel a kastéllyal ugyanis nemcsak, hogy a kastélyépítészet csúcsát jelenti Európában, de a kertet is pontosan akkora gonddal és szakértelemmel hozták létre, mint magát a főépületet. 1661-ben André Le Nôtre kertépítészt kérte fel XIV. Lajos, hogy a legnagyobb precizitással tervezze meg a pompás kastély stílusához méltó kertet. A kert monumentalitását az is mutatja, hogy a turistáknak két napos bérletet is kínálnak a környék felfedezéséhez.

Az ausztriai salzburgi Mirabell-kastély

Romantikus történet a kastély története, hiszen Wolf Dietrich von Raitenau érsek építtette szerelmének, Salome Altnak 1606-ban. Történetéhez híven ma ebben az épületben található európa egyik legszebb házasságkötő terme, így hatalmas, gazdag színekben pompázó kertje remek helyszíne az esküvői fotózásoknak is.

Ha kedvet kaptál egy kis kastély-turizmushoz, érdemes szétnézned az interneten: jutányos árakon szállhatsz meg gyönyörű kastélyszállókban itthon is – ezekhez a helyszínekhez pedig többnyire mindig mesés, igazi történelmi értékű település is társul!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia