szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kávé és cigaretta helyett, avagy feltöltődés az irodában – egészségesen!

Orbán Krisztina, 2015. febr. 16.


Egy kicsi mozgás mindenkinek kell – hirdette egykor a napjában többször is sugárzott tévétorna főcímdala, s bár azóta évtizedek teltek el, az intelem aktuálisabb, mint valaha.

Kávé és cigaretta helyett, avagy feltöltődés az irodában – egészségesen!

A számítógép és az internet elterjedésével az ülő munkát végzők, illetve a fizikai aktivitás nélkül kikapcsolódók száma világszerte megsokszorozódott, a mozgásszegény életmóddal járó – gyakran halálhoz vezető – egészségkárosodások számának emelkedéséről pedig megdöbbentő adatok tanúskodnak.

A rendszeres sportolásra nem mindenkinek van módja, legalább néhány perces intenzív testgyakorlásra azonban életkortól és aktivitástól függetlenül mindannyiunknak minden nap szüksége van. E szempontból az egyik legnehezebb helyzetben lévő csoportot a napi 8, vagy több órán át irodai munkát végzők alkotják, akik azonban jó, ha tisztában vannak azzal, hogy amennyiben a testgyakorlásra munka közben is sort tudnak keríteni, az munkahelyi teljesítményünkre nézve is azonnali pozitív hatásokkal járhat.

Lássuk hát, hogyan is járul hozzá munkahelyi eredményességünk és hivatalos fellépésünk javításához egy mindössze néhány perces irodai torna.

Oldja a stresszt és nyugtat.

Szervezetünk részéről stresszreakciót kiváltó munkahelyi tényezőkkel nap mint nap találkozunk, s itt nem csupán a határidő szorítására, vagy az elkerülhetetlen konfliktushelyzetekre kell gondolnunk: még a telefon sokadszori megcsörrenésekor érzett cseppnyi ingerültség is erről tanúskodik. A stresszorok által kiváltott feszültség legyőzéséhez szervezetünknek többek között endorfinra van szüksége, amelynek termelődését fizikai erőkifejtéssel akár már néhány perc alatt ösztönözhetjük. Egy-két feszítő-lazító gyakorlat, néhány guggolás, majd az azokat követő légzőgyakorlat elvégzésével leszámolhatunk a feszültséggel, és nyugodtabbá, összeszedettebbé válhatunk, az ennek eredményeként nyújtott kiegyensúlyozottabb teljesítményünk pedig nemcsak magunknak, de kollégáinknak és partnereinknek is hasznára válik.

Javítja a koncentrációt.

Az ülő munkát végzők esetében a jó vérkeringés rendszeres testmozgás nélkül nemigen tartható fenn – ezért is jelent számukra különösen komoly veszélyforrást például a vérkeringés zavarainak eredményeként kialakuló magas vérnyomás, vagy az akár infarktust is okozó abnormális vérrögképződés. A néhány perces irodai torna nemcsak az egészséges vérkeringés fenntartásához járul hozzá, de szerveink oxigénellátását is azonnal és jelentős mértékben növeli, biztosítva ezáltal többek között az agyfunkciók, s így a munkavégzéshez nélkülözhetetlen koncentrációs képesség javítását.

Javítja a testtartást és magabiztossá tesz.

Az üzleti életben elengedhetetlen jó megjelenés és magabiztos fellépés nélkülözhetetlen eleme a helyes testtartás, amelyről jórészt az izmaink egészséges szerkezetének megőrzését biztosító rendszeres tornával gondoskodhatunk. Már kialakult görnyedtség esetén az izomfejlesztő gyakorlatok ugyan csak hosszabb idő után járhatnak látványos eredménnyel, a mozgás hangulatjavító, önbizalom-növelő hatása ugyanakkor azonnal jelentkezik – ha tehát a munkavégzés alatt egy kis önbizalom-fröccsre van szükségünk, egyszerűen tornázzunk egyet.

Jó tanács!

Amennyiben lehetőség van rá, a néhány perces munkahelyi tornát érdemes mindig a kora délutáni órákban végezni, ezzel ugyanis visszaterelhetjük a kellő mederbe az akkor esetleg már el-elkalandozó figyelmünket, fáradóban lévő hát- és vállizmaink is új erőre kaphatnak, nagyobb önbizalommal állhatunk a délutáni kihívások elé, s nem mellesleg esti feladataink ellátásába, családi, szabadidős programokba is nagyobb lendülettel vethetjük bele magunkat.

Kapcsolódó cikk: Ezért együnk most céklát!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!