szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kávétörténelem

Sulyok Józsefné, 2009. febr. 17.


A kávé - vagyis szemes-kávé - sok helyen helytelenül babkávénak is nevezik. Pedig a buzérfélék családjába tartozó kétszikű kávéfa magja.

A kávéfa nemzetségbe tartozó kb. 45-50 faj részben 5-6 m magas örökzöld fa, részben cserje. Legrégibb idők óta termesztett faja az arab kávéfa. Őshazája Abesszínia, de korán meghonosodott Dél-Arábiában is, és főleg az arabok révén terjedt el. Ma már többfelé termesztik a trópusi és szubtrópusi területeken, főként Brazíliában és újabban Közép-Amerikában.


Később kezdték termeszteni a libériai kávéfát, amelyik a kártevőknek jobban ellenáll. A növénynek átellenes, fényes, hosszúkás levele, kis, fehér, illatos virága és cseresznye nagyságú, vörös bogyótermése van. Ebben a termésben van a kávé, melyet nyersen, vagy megpörkölve hoznak forgalomba. A növény egész évben hozza a terméseit. A kávét, mint élvezeti szert a központi idegrendszerre ható koffeintartalma, másrészt a pörkölés folyamán kifejlődő kellemes zamata miatt fogyasztják.

 

A zamatanyagok (főleg illóolajok) a pörkölés hőfokán lejátszódó, mélyreható kémiai változások során keletkeznek. Ha definicionálni szeretnénk, akkor a pörkölt kávéból készített forró-vizes kivonat a feketekávé.


A 17. sz. elején a velenceiek hoztak magukkal nagyobb mennyiségű kávét Európába. A század közepén Dél-Olaszországban már általánossá vált a fogyasztása. Hazánkban a török hódítás idején terjedt el. Az első kávéfa ültetvényt a hollandok létesítették Batáviában 1650-ben. Brazíliában csak kb. 100 évvel később honosították meg. Ma a világ kávészükségletének több mint a felét Brazília fedezi.

 

Frissítő, élénkítő és emésztést segítő hatása mellett használhatjuk finom sütemények, torták elkészítéséhez. Különleges ízével egyedivé varázsolja az édességeket.


Tipp! Kávévarázs sütemény receptje

 

Hozzávalók:
Tésztához: 6 db tojásfehérje, 12 dkg cukor, 20 dkg darált dió, 3 evőkanál rétesliszt, fél sütőpor,
Töltelékhez: 12 dkg margarin, 6 db tojás sárgája, 20 dkg cukor, 1 cs. vaníliás cukor, 12 dkg csokoládé, 1,5 dl feketekávé

 

Elkészítés:
A tojásfehérjékhez keverjük keményre, s apránként adjuk hozzá a cukrot, a diót, a lisztet és sütőport. Az így kikevert masszát öntsük sütőformába és süssük előmelegített sütőben 25 percig, 170 fokon. Majd hagyjuk kihűlni.

 

A félretett tojás sárgáját kikeverjük a cukorral és a vaníliás cukorral, majd hozzáadjuk a csokoládé – melyet apróra darabokra törtünk vagy reszeltünk - és a feketekávét. Folyamatos kevergetés mellett kis lángon főzzük, amíg besűrűsödik. Amikor kihűlt, a margarinnal összekeverjük, azután a krémet rákenjük a tésztára.
A szeleteléssel várjunk, míg a sütemény kihűl, s aztán a tetejét egy szem szemes kávéval díszíthetjük.


Kapcsolódó cikk:
Konyhai tanácsok

 

Kapcsolódó rovatok:
Hobbi
Tudja-e, hogy
Kertészkedés

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!