szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kedvenc kerti segítőnk a hermelin

Sulyok Józsefné, 2015. dec. 21.


A hermelint vagy hölgymenyétet szép téli bundája miatt régebben nagyon vadászták. 

Kedvenc kerti segítőnk a hermelin

Az állat szívesen tartózkodik a nagy kertekbe is, ha elég búvóhely kínálkozik számára. Itt főleg a patkányokat, és egereket pusztítja. Étlapján első helyet foglalja el a kertészek által retteget mezei egér. Félénksége miatt sajnos csak ritkán figyelhető meg, amint fürgén surran, két lábra áll, hogy körülnézzen.

A 35 cm-es testhosszával a hermelin jóval kisebb, mint a menyét. Összetéveszthetetlen fehér bundájával, a fekete farok-csúccsal. Tavasszal a nőstény 5-10 kölyköt hoz a világra, melyeket egyedül nevel fel. Az egér és a patkány mellett alkalmanként a cickányt, vakondot, nagy rovarokat és madarakat is megeszi.

A nőstény alkonyatkor és napközben vadászik, főként a kölykök nevelési idején nagyon aktív. Körzetét jellegzetes illatanyaggal jelöli meg.

A vadászathoz a hermelinnek fedezékekben gazdag terepre és rejtőzködési lehetőségre van szüksége. Ideálisak a nagyobb farakások. Akinek van gyümölcsöse, az ágnyesedéket felhalmozhatja például egy csendes sarokban. A kicsi ragadozó szívesen épít fészket a kőrakásokban.

A hermelin jelenlétére utalnak a hóban hagyott lábnyomok, melyek a macskáéra hasonlítanak, csak valamivel kisebbek. 

Kapcsolódó cikk:Nekünk való: téli gyógynövény tár
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!