szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kedvencünk a sarjhagyma - Receptekkel

Sulyok Józsefné, 2014. febr. 20.


Hamarosan itt a sarjhagyma ideje, ami hajtatással és korai meleg földi termesztéssel az első tavaszi zöldhagymánkat adja. Nézzük, hogyan termesszükés kezeljük ezt a finom C-vitamin bombát! Gondolta volna, hogy jelentős a fehérje tartalma?

Kedvencünk a sarjhagyma - Receptekkel

A liliomfélék családjába tartozó sarjhagyma - Allium cepa var. viviparum - a vöröshagyma egyik, elsősorban Amerikában elterjedt és termesztett változata. Egyes vad alakjai Szibériában is megtalálhatók. Távol-Keleten, ahol sokáig nem ismerték a vöröshagymát, a sarjhagyma volt elterjedve élelmiszerként, fűszerként.

Két formája ismert: a maghozó és a proliferum alak.

Hosszúkás hagymái a hajtás tövének megvastagodásából és a vaskos, igen rövid gyökértörzsből fejlődnek. A levelek tőállóak és csövesek, szerkezetük nagyon hasonló a metélőhagyma levelének szerkezetéhez. Sejtjei szorosan egymás mellett állnak, közöttük alig van sejt közötti járat.

A levelek külső felületén lévő viaszbevonat erősen csökkenti a párologtatást. Egy-egy hagymából általában 1-3 magszár fejlődik. A magszár tetején fejlődő sarjhagymák vegetatív szaporításra alkalmasak.

A virágok végálló állernyős virágzatba tömörülnek. Maghozó változatánál a virágzatot fiatalon két virágzati buroklevél borítja. Az egyszerű lepellevelek szabadok és két körben állnak. Toktermésében háromélű fekete mag találhatók. A proliferum változatánál a virágok nem hoznak magot, hanem egymástól élesen elhatárolódó sarjhagyma nő a virágok helyén, amelyek már az anyanövényen kihajtanak, sőt még egyszer, gyakran többször egymás után is, újabb és újabb sarjhagyma-nemzedéket fejlesztenek, ezért is nevezik helyenként emeletes hagymának. Az anyahagymán fennmaradó sarjak éppen úgy viselkednek, mint a rendes hagymán, kihajtanak, virágot hoznak és létrejön az előbb említett emeletes hagymasorozat.

Kissé hőigényesebb, mint a metélőhagyma, ami elsősorban a télállóságával tűnik ki. Amíg a metélőhagyma kemény, száraz teleken sem pusztul ki, addig a sarjhagyma, különösen a fiatal hagymatelepek, részben kárt szenvedhetnek. A csírázáshoz és fejlődéséhez szükséges hőmérséklet megegyezik a metélőhagymáéval.

Gyengébb fényben is kielégítő a növekedése, de a tűző nap sem okoz kárt benne. Kis vízigénye miatt hazánk bármelyik területén öntözés nélkül is termeszthető. Magvetés illetve kiültetés alkalmával igényli a legnagyobb nedvességet, ilyenkor a szükséglet szerint öntözni is kell.

A talaj iránt közömbös, szélsőséges talajtípusokon is megpróbálható a termesztése. Erősen kötött foltok, kisebb területek hasznosítására alkalmas. Köves talajon is jól megkapaszkodik. Kevés tápanyagot kíván. Egy-két évig előzetes tápanyagfeltöltés nélkül is szépen fejlődik. Frissen szerves trágyázott talajba is rakhatjuk, bár termesztése nem igényli a túlzott trágyázást.

Évelő, ezt a területkijelölésnél vegyük figyelembe. A tápanyagban szegény talajt ültetés előtt töltsük fel. Mindkét változata szaporítható tőosztással. Tavasszal és ősszel egyaránt végezhető a tőosztás. A többéves hagymatelepeket ásóval emeljük ki és 1-2 gyökeres hagymácskákra szétszedve ültessük el.

Lombjait 15-20 cm-re vágjuk vissza, mert úgyis elszárad. Magvetése csak tavasszal célszerű, csírázása néhány C-on megindul, ezért márciusban vethető. A korai vetés előnye, hogy a csírázás megindulásához a talaj a téli csapadékból még elegendő nedvességet tartalmaz, később ezt csak öntözéssel pótolhatjuk.

Gyorsítható a fejlődése palántaneveléssel. Palántákat szabadföldi ágyásokban nevelhetünk március közepi vagy végi vetésből. Gyakori öntözéssel május közepére kiültetésre kész kis növényeket kaphatunk. A proliferum változatot a mag helyett fejlődő kis hagymácskákkal is szaporíthatjuk.

A sarjhagyma évközi ápolási munkája a gyomirtás, illetve talajporhanyító kapálás. Fagymentes téli napokon és kora tavasszal szedhetjük. Ásóval emeljünk ki egy-egy tövet, de egy-két sarjat leválasztva, ültessük vissza, gondoljunk a következő évre. A megtisztított hagymát zöldhagymaként fogyaszthatjuk. Hajtatása olcsó és nem igényel energiát. Késő ősszel, a komolyabb fagyok megjelenése előtt az ágyásokat alacsony vázú fóliával takarjuk le. Napfényes téli időben, általában már január vége felé szedhető.

Jelentős mennyiségű C-vitamint tartalmaz, emellett nem elhanyagolható fehérje és a cukor is felhalmozódik benne. Az egész évi egyenletes zöldségellátás végett célszerű lenne nagyobb területen termeszteni, mert a hideget jól tűri és tavasszal igen korán indul fejlődésnek.

Tipp! Hagymaleves

Hozzávalók: 1 csomó sarjhagyma, 10 dkg vaj, 1.5 l csont leves, 3 dkg liszt, só, bors, 5 dkg reszelt sajt, 1 kifli.

A vajat felolvasztjuk és a felaprított hagymát aranysárgára pirítjuk benne. Liszttel megszórjuk, átpirítjuk és a csontlével felöntjük. Sóval, kevés borssal ízesítjük és kb. 10 percig erős tűzön főzzük. Közben a kiflit vékony karikára vágjuk, és sütőben pirosra pirítjuk. Ezután a levest tálba helyezzük, tetejére a pirított kifli-karikák kerülnek, reszelt sajttal megszórjuk, és néhány percre a forró sütőbe tesszük.

Hagymapástétom

Hozzávalók: 2 csomó sarjhagyma, füstölt szalonna, főtt burgonya, mustár, só, bors, szerecsendió.

A füstölt szalonnát nagyon apróra felvágjuk, zsírját kiolvasztjuk. A megtisztított és finomra vágott hagymát üvegesre fonnyasztjuk rajta. A héjában főtt, közepes méretű burgonyát lereszeljük, és a mustárral, meg a többi fűszerrel a hagymához keverjük. Alaposan összedolgozzuk, kifagyasztjuk. Szendvicskrémnek fogyasztjuk.

Kapcsolódó cikk:

Tervezz már most veteményest!

 
Hozzászólások (1)

fekete leves
2016. jan. 30. (2 386 napja)
üdv. mindenkinek !
a fotón látható sarjhagyma szaporítóanyagot keresek már hosszú évek óta , sikertelenül . NEM MAGRÓL KELŐT !! aki esetleg hozzájuttatna annak nagyon hálás lennék érte . email : sajo-56@freemail.hu , vagy 06304420272 tel.számon . előre is köszönöm . K. József Fót


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia