szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kedveskedjünk a földnek komposzttal!

Sulyok Józsefné, 2013. nov. 12.


A kerttulajdonosok számára a legnagyobb büszkeséget jelenti, ha a kertjükben található növények teljes pompában díszelegnek. Ennek elérése jelzi, hogy a gazda mennyire figyelmes telke, talaja és az ültetett fajok tekintetében. A föld minőségének javítására van sokféle módszer, egyik a komposztkészítés.

Kedveskedjünk a földnek komposzttal!

Saját kerti komposztot könnyű előállítani, és minden fontos tápanyag megtalálható benne, amire a dísz és haszonnövényeknek szükségük van. Az állati eredetű vagy szintetikus trágyáktól eltérően, a komposzt magas humusztartalmával elősegíti a termékeny kerti talaj kialakulását.

A recept nagyon egyszerű!

Gyűjtsük össze a zöldhulladékot, termésmaradványokat, illetve a zöldség és gyümölcspucolásból származó hulladékot. Fontos, hogy ételmaradékot ne tegyünk a komposztba!

Amíg a baktériumok, gombák, giliszták és már szorgos élőlények erdei földszagot árasztó trágyává változtatják az anyagot, nyitott komposzttároló esetében kb. 6-9 hónap telik el.

A lebomlás több szakaszban történik, melyek a nyitott tárolónál könnyen nyomon követhetők. Zárt termo komposztálónál nehéz beavatkozni, ha például a komposzt túl száraz vagy túl nedves, és a rothadás leáll. Azonban, ha előzőleg gondosan összegyűjtjük a száraz és nedves zöldhulladékot, és rétegenként rakjuk egymásra, akkor nincs is szükség beavatkozásra.

A magas hőmérsékletnek köszönhetően a lebomlás gyorsabban végbemegy, így legfeljebb 3-4 hónapot kell várni arra, hogy a tároló csapóajtó alsó részéből kilapátolhassuk az éret komposztot.

Sok élőlény vesz részt az átalakítási folyamatban

Az előrothadás és a leépítés fázisában a friss komposztanyagot a gombák, baktériumok és a talaj más élőlényei durva állagúra bomlasztják. A felépítés szakaszában akcióba lépnek a bogarak, százlábúak és trágyaférgek. Az érés során az anyag szemcséssé és finomabbá válik. Erről az ászkarákok, hangyák és a rózsabogár lárvái gondoskodnak. A földdé való átalakítás akkor kezdődik, amikor bevándorolnak a földigiliszták, ugrópókok és algák.

Kapcsolódó cikk:

Szorgoskodjunk októberben!
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia