szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kell-e páramentesítés a hidegben?

Szépzöld, 2011. nov. 14.


Forrás: www.epitinfo.hu  A tél beköszöntével, a hőmérséklet jelentős lecsökkenésével lezárjuk nyaralóinkat, hétvégi házainkat, s esetleg a családi házakban a nem használt helyiségeket (pince, alagsor, padlás) is. Tavaszig pedig általában nem is foglalkozunk a zárt, fűtetlen helyiségekkel. A szellőztetés és fűtés hiánya azonban veszélyes is lehet, hiszen fokozott páraképződéshez vezethet és a végeredmény általában nedves, penészes fal lesz. Ennek elkerülése érdekében azonban több megoldással is élhetünk.

Kell-e páramentesítés a hidegben?

Ott, ahol egyébként állandó jelleggel lakunk, tartózkodunk, de van olyan helyiség, melyet nem fűtünk, egyszerűbb a pára kialakulásának megelőzése. Amennyiben van ablak hetente elegendő egyszer jó alaposan kiszellőztetni, a legjobb, ha ezt néhány perces kereszthuzattal végezzük el, lehetőleg a melegebb déli-délutáni órákban. Ha előre tudjuk, hogy magas a páratartalom az adott helyiségben, használjunk penészgátlót is tartalmazó falfestéket.


A másik, bár valamivel költségesebb megoldás, ha páramentesítő készüléket vásárolunk. A berendezés összegyűjti a fölösleges párát, és a helyiség páratartalmát ezzel normalizálja. E készülék pontosan méri a páratartalmat, optimális szintnél pedig automatikusan kikapcsol. Több típus arra is képes, hogy amennyiben a helyiség hőmérséklete nulla fok alá süllyed, jégmentesítést végez, így belső szerkezete nem megy tönkre. Ezek a készülékek azonban csak olyan helyeken alkalmazhatók, ahol van elektromos áram és néha felügyelik a berendezés megfelelő működését.


Ott, ahol nincs mód a felügyeletre, például egy több hónapra magára hagyott nyaralónál jobb másféle páramentesítő-módszert alkalmaznunk. Léteznek az úgynevezett tablettás, vagy betétes páramentesítő berendezések. Ezek a készülékek szintén addig üzemelnek, amíg el nem éri a levegő páratartalma az optimális szintet. A tablettát vagy a betétet azonban bizonyos időközönként cserélni szükséges, a berendezések legtöbbször 1-2 hónapig működnek egy „feltöltéssel”. Általában elegendő hatékonysággal rendelkeznek akár 70 négyzetméteres helyiség pára-mentesítéséhez is.


További előnyük, hogy helyigényük rendkívül kicsi, s az illatosítóval átitatott betétekkel a levegő illata is kellemesebb lesz. A tablettás készülékek használata során, a működés megkezdése után már néhány órával vízzé alakul a pára és belecsepeg a berendezés tartályába. A tabletta a folyamat végén (kb. 1-2 hónap alatt) teljesen eltűnik, így a csere is ekkor lesz esedékes. Az átlátszó tartályban összegyűlt vizet is alkalmanként ki kell önteni. Sem a tablettás, sem a betétes páramentesítő készülék működtetéséhez nem szükséges elektromos áram, így emberi felügyelet sem - eltekintve persze a víztartály és a betét vagy tabletta cseréjétől.


A több hónapokra lezárt, kisebb légterű épületek helyiségeinek páratartalma régi, de nem elfeledett eszközökkel is a megfelelő szinten tartható. A nem túl nagy épületekben szokás egy rétegben sót kiteríteni, mely magába szívja a levegőben felgyülemlett párát. Ez a módszer ugyan olcsó és egyszerű, de annyira nem hatásos, mint a készülékekkel történő párátlanítás. Látható tehát, hogy a téli hidegben, fűtetlen helyiségekben a párátlanításra több lehetőségünk van. A penészesedést elkerülendő oda kell figyelnünk a helyiségek légcseréjére, s adott esetben a megfelelő páramentesítő készülék beszerzésére, karbantartására is.
 

Kapcsolódó cikk:

Vízhatlan vályogház
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!