Kényes tartani? Cserepes fűszernövények
Sulyok Józsefné, 2014. szept. 19.
Sokan panaszkodnak, hogy a boltban megvásárolt fűszernövénnyel való próbálkozást fel kellett adnia, mert egy idő után a pusztulás jeleit mutatta. Mit tegyünk ezt megelőzendő?

Használjuk ki a szeptemberi és az októberi hónapot, és szedjünk még egy nagy adagot a cserepes fűszernövényekről. Amit nem használunk fel azonnal, eltehetjük télire.
Az fásodó fűszernövényekről (zsálya, kakukkfű, borsika-fű, rozmaring) csokorban vágjunk le hosszabb hajtásvégeket. A levágott ágakat kötözzük össze, és fejjel lefelé akasszuk fel száradni egy esővédett, szellős helyen.
A lágyszárú növényeket, mint a citromfű és a menta, közvetlenül tőből le lehet vágni, azután ismét kihajtanak. A legaromásabbak azonban a felső levelek. A metélőhagyma, a petrezselyem és lestyán szárát szintén tőből kell levágni.
A téli készlethez ezeket fűszernövényeket leszedés után azonnal vágjuk össze apróra, és fagyasszuk le. A bazsalikomról csak rövid hajtásokat szedjünk. Mielőtt a növény vitalitása alábbhagyna, a szárakat tőből vágjuk le, és a levélkéket fagyasszuk le, vagy pedig tegyük el olajban.
Aki késő ősszel is szeretne friss fűszernövényeket szedni, az egyéves fajokat, de a metélőhagymát is, költöztessük be a házba, világos helyre, mielőtt a hideg és a növényeket bepiszkoló őszi időjárás nem veszélyezteti a termést. Ám tudni kel, hogy az aromájuk ezután már kevésbé lesz intenzív.
Kapcsolódó cikk:
Újra divatban: tárkony és komló minden mennyiségben
Facebook Twitter GoogleStartlap
2020.december 09., szerda / 19:14