szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kéretik az istenek eledele

Sulyok Józsefné, 2015. szept. 03.


A kerti csombor más néven borsikafű, pereszlén vagy csombor. 

Kéretik az istenek eledele

A Földközi-tenger keleti részétől Iránig őshonos, az ajakos-virágúak családjába tartozó egyéves növény. Hazánkban leginkább a kertekben található. Minden földrészen termesztik, a melegebb tájakon. Illata, íze a borsra, kakukkfűre emlékeztet, nevét erről a tulajdonságról kapta.

Az ókorban a római Vergilius az istenek eledelének nevezte a csombort erős íze miatt. A csombor az ókori és középkori boszorkánykonyhák elengedhetetlen kelléke volt.

Gyökere dúsan elágazó, szára 30-50 cm magas, elágazó, tövénél elfásodó. Levelei keresztben átellenesek, lándzsa alakúak. Virágai egész nyáron át nyílnak, egyoldalú füzért alkotnak, álörvökben állnak, melyek fehér illetve rózsaszín színűek.

A növény virágos, leveles hajtásait augusztusban és szeptemberben gyűjtik, az elfásodó rész nélkül. A régi magyar ételek alapvető fűszere volt. Az erdélyi töltött káposzta elképzelhetetlen nélküle.

Kémiai alkotórészek: cserzőanyagok, keserűanyagok, gyanta, nyálka, illóolaj.

Baktérium, vírus, gombaellenes, a baktériumok szaporodását gátló, gyulladáscsökkentő, összehúzó, étvágygerjesztő, gyomorerősítő, hurutoldó, görcsoldó, vérnyomásemelő hatása van.

Alkalmazható mellékhatás nélkül szédülés, alacsony vérnyomás esetén, serkenti a vérkeringést, javítja a szívműködést. Napi adag kb. fél liter, ihatjuk reggel, este, vagy egész nap folyamán kortyolgatva.

A borsot helyettesítő fűszer, mindenféle ételbe tehetjük, amihez egyébként borsot használunk. Segíti a zsíros ételek lebontását, nem bántja a gyomrot, a diétás betegek is használhatják.

Káposztát, paprikasalátát, ecetes uborkát, mártásokat, gombás, burgonyás, húsos ételeket fűszerezhetünk vele. Túladagolva keserű lesz az étel. Illóolaját a konzerv és likőripar is felhasználja.

Csak főzés befejezése előtt pár perccel tegyük az ételhez, mert ha sokáig főzzük, megkeserítheti azt. 

Kapcsolódó cikk: A boszorkányűző kapor
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia