szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kerítés örökzöldből

Bényei Zoltánné, 2008. aug. 01.


Nagyon sok különleges kerítkezési módot kitalálnak az emberek, de az élő növényekből alkotott térhatárolásnál szebbet nehéz elképzelni.

Egy nagyon jellegzetes angol kisvárosban a telekhatárolás változatos formáit láthattam, melyeket a fényképezőgépem ellenállhatatlanul megörökített. A szinte minden környékbeli településen felfedezhető, érdekes derékig érő kőkerítés olyannyira helyi specialitás, hogy építése szakmaként is szerepel az ottani emberek életében.

A szinte egyforma kőlapokat vízszintesen rakják egymásra, kötőanyaggal rögzítik az adott magasságig, kb. derékig, majd a tetejét élére állított ugyanolyan anyagú, de háromszög alakú kőlapokkal zárják le. Ilyen építményekkel határolnak el egymástól hatalmas szántó területeket vagy közepesen nagy telkeket, de sokszor a szűkös városi kiskerteket is így választják el.


A kisebb magánkertek térhatároló kőkerítését aztán sok esetben kombinálják örökzöld sövénnyel, ami tuja, ciprus, babér, piszpang, boróka vagy borbolya is lehet. Egy a cél: kihasználni a természet adta szép lehetőségeket.

Ahol nem örököltek a kerttel kis kőkerítést vagy már átépítették, ott a fából készült szintén fél kerítést alkalmazzák, ugyancsak az élő sövény melléültetésével.

Ez is egy nagyon szép megoldás, különösen, ha mindig megfelelő időben nyírva van. A magasabb sövényekhez már igen speciális traktorra szerelhető vágógépek vannak, amelyek szépen elvégzik a dolgukat.


Természetesen nem szabad elfelejteni, hogy Angliában nem nagyon károsítja a fagy a növényeket és az eső is elég sokszor öntözi a térséget, tehát ők majdnem minden növényt sikerrel telepíthetnek. Ez azonban ne vegye el senkinek a kedvét a tujasövény létesítésétől a kis hazánk területén, hiszen nagyon jó fagytűrő fajták léteznek. A tuják, ciprusok telepítése élő telekhatárolóként nem nehéz feladat, csupán a talaj trágyázását, az ültető gödör mélységének kialakítását, alapos iszapolást kell körültekintően elvégezni.
A tőtávolságra is figyelni kell, az ideális tőtávot az egyes fajok habitusának figyelembevételével kell megállapítani. Ha túl sűrűre ültetjük a gyors és szélesre növő fajt, előfordulhat, hogy levegőhiány miatt a belső részek hamar elpusztulnak. Túl ritka ültetésnek a hátránya, hogy átlátható, ritka lesz a sövényünk a legnagyobb igyekezetünk mellett is. Ajánlom, hogy a fajta kiválasztása után szakember segítségét is vonja be a telepítéshez.

Kapcsolódó rovat: Kertészkedés

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia