szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kert, terasz, veranda

Vissza a hagyományokhoz: nádtető, zsúptető, kukoricaszár-tető

Vissza a hagyományokhoz: nádtető, zsúptető, kukoricaszár-tető
Forrás: www.epitinfo.hu  A különböző növényi részeket felhasználva - több száz éves hagyományok alapján – kiváló építőipari tulajdonságokkal rendelkező, természetes tetőket kaphatunk.

Őszi csapadékgyűjtési tanácsok

Őszi csapadékgyűjtési tanácsok
Forrás: www.epitinfo.hu  Hamarosan beköszönt az őszi, csapadékos időjárás. Ekkor még jó alkalom nyílik arra, hogy megfelelő tartályokban összegyűjtsük, és később – háztartásunkban és kertünkben - felhasználjuk a csapadékvizet. Ehhez adunk gyakorlati tanácsokat Olvasóinknak alábbi cikkünkben.

Hogyan óvjuk gyepünket a kánikulában?

Hogyan óvjuk gyepünket a kánikulában?
Forrás: www.epitinfo.hu A mostani forró, nyári napok nem csupán az embereket, állatokat, de a kertünk növényeit, s különösen a pázsitot nem kímélik. A folyamatos, erős napsugárzás, a napokig, hetekig tartó aszályos időszak a gondosan karbantartott gyepünket is tönkreteheti. Alábbi cikkünkben most bemutatjuk, mi tehetünk, hogy a kánikula káros hatásait csökkentsük – kertünkben, a pázsitunkkal kapcsolatban.

Szélkárok elleni védekezés a kertben

Szélkárok elleni védekezés a kertben
Forrás: www.epitinfo.hu  Hazánkban egyre több híradást hallani a nagy erejű, orkánszerű szél okozta épület – és főként - növénykárokról. A mezőgazdaságban, de még a házak kiskertjeiben is hatalmas pusztítást képes véghezvinni a vihar: kicsavarja a fákat, letöri a termőágakat, szétzilálj a veteményest. A szélkárok elleni védekezést ezért minden háztulajdonosnak érdemes megfontolnia. Ehhez adunk most néhány hasznos tanácsot cikkünkben.

Veszélyek a kertben: fák korhadásának vizsgálata

Veszélyek a kertben: fák korhadásának vizsgálata
Forrás: www.epitinfo.hu  Ilyenkor, a nyári, nagy viharok, erős széllökések gyakran tépázzák meg kerti növényeinket, fáinkat. Sok esetben csak ekkor derül ki az, hogy az akár még gyümölcsöt is hozó fa belül már pusztulásnak indult. Ekkor csak idő kérdése, és a nagyobb ágak kidőlhetnek, s a kertben tartózkodókra zuhanhatnak. E veszélyek elkerülésére nem árt alaposan megvizsgálni kertünk fáinak egészségét és szükség esetén kivágni azokat.

Kerti bútor: földből, fűből

Kerti bútor: földből, fűből
Forrás: www.epitinfo.hu A fűből készült fotelek és kanapék lényegében egy bútor-alakú keretre felhordott földből állnak, melyet aztán beültetnek pázsittal. A hangsúly itt a vázon van, mely erős kartonpapírból épül fel és rekeszekre tagolódik.

Támfalépítés, házilag

Támfalépítés, házilag
Forrás: www.eptinfo.hu   Mint az ismeretes, a támfalakra meredek, lejtős telkeken, kisebb-nagyobb szintkülönbségek esetén van szükség. Természetesen, ha nagy magasság-különbséget kell támfallal áthidalni, vagy nagy tömegű, csúszós földfelületet kell megtartania, mindenképp forduljunk szakemberhez. Ha azonban csak kisebb, egy méter alatti támfalat kell építenünk, akár mi magunk is nekifoghatunk a munkának. Alábbi cikkünkben most ehhez adunk hasznos tanácsokat.

Kültéri fabútorok védelme

Kültéri fabútorok védelme
Forrás: www.epitinfo.hu A jó idő beköszöntével hajlamosak vagyunk a teraszon, erkélyen, kertben hagyni a fából készült székeket, napozóágyakat, asztalokat. Bármikor jöhet azonban eső, jég, hűvösebb idő, valamint elszaporodhatnak a kártevők is. Ezek a külső hatások hosszú távon ugyan, de megviselik még a legellenállóbb faanyagokat is. Ennek okán – a kültérre szánt faanyagokat – különösképpen a gyakran használt fabútorokat – hathatós, védőszerekkel történő kezelésnek kell alávetnünk. Ennek módozatait kívánjuk bemutatni alábbi cikkünkben.

Tippek kerti tavakhoz

Tippek kerti tavakhoz
Forrás: www.epitinfo.hu  A nyár közeledtével egyre több időt töltünk kertünkben, s jobban odafigyelünk a növények, kerti tárgyak gondozására is. Ha van kerti tavunk, vagy ha csak most szeretnénk kialakítani, tisztában kell lennünk néhány olyan szabállyal, ismerettel, melyek elengedhetetlenek ahhoz, hogy a kertben lévő tavunk sokáig maradandó esztétikai élményt nyújtson. Alábbi cikkünkben most ehhez adunk hasznos tippeket.

Árnyékolók a kertben, teraszok felett

Árnyékolók a kertben, teraszok felett
Forrás: www.epitinfo.hu A nyár beköszöntével szükség lehet a napsugárzás elleni védekezésre, mind a kertbe, mind pedig az erkélyeken, teraszokon. Amennyiben nincsen természetes árnyékolónk (pl.: fák lombja), nekünk kell beszerezni a megfelelő szerkezeteket, melyek segítségével megállíthatjuk a napfény útját. Alábbi cikkünkben most a leggyakrabban használatos kerti és teraszra való, mobil árnyékvetőket mutatjuk be Olvasóinknak.

A víz nagy kincs: hogyan lehet saját kutunk

A víz nagy kincs: hogyan lehet saját kutunk
A környezetvédelmi szakemberek és ökológusok már régóta azt jósolják, hogy közeleg az az idő, amikor az emberi fogyasztásra alkalmas édesvíz-készletek megcsappannak, és valóságos háború dúl majd a népek közt az ivóvízért. Tény, hogy a rendelkezésünkre álló vízmennyiség egyre fogy, s takarékoskodnunk kell annak felhasználásával. Így például az öntözésre, mosásra, mosogatásra, WC-öblítésre nem feltétlenül kell tiszta, ivóvizet pazarolnunk. Ezekre a célokra megfelel például, ha esővizet gyűjtünk össze, vagy éppen kutat alakítunk ki kertünkben.

Ládakertek: zöld élmény a panelben is

Ládakertek: zöld élmény a panelben is
Akinek – panellakása, társasházi lakása folytán - nem adatik meg a kert élménye, annak sem kell kimaradnia a tavaszi ültetési-vetési, növénygondozási munkálatokból. A balkonon, de akár a lépcsőház megfelelő szegletében ugyanis, különböző méretű ládákban - változatos flórával - aprócska zöld szigeteket alakíthatunk ki, még a beton-dzsungelben is.

Tavaszi terasz-karbantartás

Tavaszi terasz-karbantartás
Tavasszal, mikor már hosszabb a napsütéses órák száma, melegszik az idő, nem csak a kertünket, de az ahhoz kapcsolódó terasz burkolatát is tanácsos megtisztítani, vagy felújítani, kicserélni. Alábbi cikkünkben most ehhez adunk hasznos tippeket Olvasóinknak.

Indul a tavaszi fűszezon: telepítsünk pázsitot!

Indul a tavaszi fűszezon: telepítsünk pázsitot!
Tavasszal minden kert megújul, kezdetüket veszik a növényekkel, a talajjal kapcsolatos munkálatok. Áprilisban jön el annak az ideje is, hogy kertünkbe pázsitot telepítsünk. Alábbi cikkünkben most ehhez adunk hasznos tippeket Olvasóinknak.

A víz, ami ingyen van: az esővíz hasznosításáról

A víz, ami ingyen van: az esővíz hasznosításáról
Sokat hallunk arról, hogy egyre kevesebb a Föld ivóvíz-készlete, mely problémát az egyre dráguló díjakon is érezhetünk. Költségeink csökkentésére, s a csatorna-terhelés mérséklésére az egyik legjobb módszer, ha felhasználjuk az összegyűjtött esővizet.

Virágzó Magyarország

Virágzó Magyarország
Utcafrontjaink, és utcai ágyásaink állapota társadalmunk lelkiállapotának horizontális manifesztációja. Csak egy tükör. Ha nem tetszik a látott kép, nem a tükör a hibás.

Kerti vendégeink védelmében

Kerti vendégeink védelmében
a békáktól a sünökön át a madarakig Remek dolog különféle állatokat megfigyelni kertünkben, azonban kevésbé örömteli, amikor az állatkák tönkre teszik a munkánkat. Senki nem válogathatja meg, milyen állatot enged be a kertjébe.  

Karácsony táján a kertben

Karácsony táján a kertben
Sok kerttulajdonos gondolja azt, hogy decemberben, a Karácsonyi Ünnepek környékén már semmi tennivaló nem akad odakinn, a hó borította veteményesben és a gyümölcsfák, díszcserjék körül. Való igaz, hogy a hó alatt a kerti növényzet is „téli álmot” alszik, de az enyhébb napokon bizony több feladat is vár ránk a „karácsonyi” kertben, nem beszélve a megfelelő ünnepi, kültéri világítás felrakásáról.

Örökzöldek a kertben: hidegben is öntözzük?

Örökzöldek a kertben: hidegben is öntözzük?
Kertünk állandó díszeit, a cédrusokat, fenyőféléket, tujákat stb. ahhoz, hogy egész évben egészségesek és zöldek maradjanak, megfelelően kell ápolnunk, még hűvösebb időben, fagyban, hóban is. Gyakran előfordul, hogy az örökzöldjeink lehullatják levelüket, megbarnulnak, s a gondot nem kártevők, vagy betegség, hanem a nem megfelelő ápolás (pl. kiszáradás, napégés) okozza.

Mondd, te kit választanál? Kültéri burkolatok

Mondd, te kit választanál? Kültéri burkolatok
Fa, műanyag, beton, kő, tégla, gumi – majdnem minden alapanyag előfordul a kültéri burkolatoknál.
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia