szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kert, terasz, veranda

Jönnek a télálló gyönyörűségek!

Jönnek a télálló gyönyörűségek!
A viráglonc és havasszépe sokunk kedvenc virágai közé tartoznak. Most sok jó tulajdonsága mellett a télállóságára hívnánk fel a figyelmet.

Így ültess ősszel!

Így ültess ősszel!
Az alapos talajmegmunkálás és az ültetési időpontok betartása mellett nyert ügyünk van! Mi az amit inkább tavaszra hagyjunk és mi az amit ősszel is bátran elvégezhetünk?

Mit kezdjek velük? Bútorok a teraszon

Mit kezdjek velük? Bútorok a teraszon
A hideg beálltával tanácsos a teraszon lévő bútorokat biztonságba helyezni. Mit vigyünk be és mi maradhat kint?

Télikert a növényeknek, hogy ne fázzanak!

Télikert a növényeknek, hogy ne fázzanak!
Ha növényeink szépségét szeretnénk jövőre is csodálni, akkor érdemes néhány praktikát figyelembe venni, hogy óvjuk meg őket a hideg téltől. Lássuk melyek ezek?

Legyen a kertben jövőre! Ehető katicavirág

Legyen a kertben jövőre! Ehető katicavirág
A Földközi-tenger mellékén honos katicavirág a boglárkafélék családjának egyik melegkedvelő nemzetségébe tartozik. Az ültetett borzaskatán és a katicavirág kitüntetett figyelmet kapott, hiszen őket termesztésbe vonták, a többi faj közönséges gyomnövény.

Ezt szerezd be, ha fűszerkertről álmodsz!

Ezt szerezd be, ha fűszerkertről álmodsz!
Nevelhetjük kertben, balkonon vagy napos szobaablakban. Látványuk gyönyörködtető, illatuk bódító, ha ételbe tesszük, semmihez nem hasonlítható friss ízeket adhatunk a fogásnak.

Díszes cserepek egyszerűen!

Díszes cserepek egyszerűen!
A lakás legszebb díszei minden bizonnyal a növények. Ám sok esetben igencsak csúnya cserepekben kelletik magukat, hiszen a kaspók nem nevezhetőek olcsó díszítő elemeknek. Ám a megoldás ebben az esetben is adott, hiszen egy kis kézügyességgel, és persze egy – két jó ötlettel egy egyszerű, barna, unalmas és csúnya cserepet is feldobhatunk!

Kelet a kertben!

Kelet a kertben!
A keleti hangulat nem csak a lakásban, és a gondolkodásmódban hódít, hanem a kertekben is. a megfelelően berendezett – és persze karbantartott -, keleties motívumokkal meghintett kert a nyugalom és a béke szigete lehet, ahova egy fárasztó nap után csak egyszerűen kiülni is meditatív élmény.

Ezért gyűjts virágmagot!

Ezért gyűjts virágmagot!
A kertészkedőknek kedves öröm, ha a kertünkben nyíló növényekről saját maguk gyűjtik be a magvakat. E célra mindig a legszebb alakú és virágú növényeket őrizzük meg.

Szarkaláb, de nem a szem alatt

Szarkaláb, de nem a szem alatt
A magas és kifejezetten markáns évelő növény minden hobbikertész büszkesége. Gondos helymegválasztás és ápolás mellett sok éven keresztül díszítheti az ágyást.

Romantikus kapuk

Romantikus kapuk
A bejárat, vagyis egy ház kapuja sokat elárul a benne élőkről, és az ízlésükről. Éppen ezért érdemes időt fordítani arra, hogy megfelelően alakítsuk ki a bejáratunkat, hiszen ehhez a legtöbb esetben főleg j ó ötletek, és némi idő kell. Ha a romantikus hatás mellett tesszük le a voksunkat, akkor íme néhány tipp, amikkel biztosan nem nyúlunk mellé.

Variációk szélfogóra

Variációk szélfogóra
Egy forró, nyári délután, amikor az ember kint ücsörög a kertben, akkor minden vágya egy kis szellő. Az élet pedig már csak olyan, hogy amire az egyikünk vágyik, az a másiknak éppen hogy túl sok. A nyári, forró délutánban mi a helyzet akkor, ha egy könyvet sem tudunk a kezünkbe venni, mert a teraszunk olyan helyen van, ahol a szél kitépi kezünkből a kötetet, az újságot, a virágokat, mindent. Ebben az esetben bizony tenni kell valamit, méghozzá sürgősen, hiszen a lazítás egyik legfontosabb helyszíne a terasz, így azt nem kihasználni mindenképpen rossz.

Kerti világítások stílusosan

Kerti világítások stílusosan
Az igazán mutatós kerti világítást az alapoknál érdemes kezdeni. Ezek pedig természetesen a vezetékek, és azok rejtése. Fordítsunk rá nagy gondot, hiszen a nem jól lefektetett elektromos vezetékek súlyos balesetet is okozhatnak, ha pedig nem rejtjük el megfelelően, vagy nem gondoljuk végig alaposan, hogy hova szeretnénk lámpákat, akkor huzalokkal lesz tele a zöldellő kertünk. Ezek után a választás a mi kezünkben van, hogy az ízlésünknek, és az elképzeléseinknek mi a legmegfelelőbb világítási eszköz.

Mi legyen a slaggal? Ötletek a kerti öntöző megzabolázására

Mi legyen a slaggal? Ötletek a kerti öntöző megzabolázására
A kert, illetve a kertápolás egyik legfontosabb eszköze a slag, kiváltképp azoknak, akiknek nincs kiépített öntözőrendszere. De sajnos az is igaz, hogy ez az eszköz meg is keserítheti a mindennapjainkat, hiszen amellett, hogy lehetővé teszi, hogy a kertünk zöldelljen és virágozzon, az ide – oda tekeredő, csavarodó, itt – ott megtörő slag az idegeinkre is mehet. Arról már nem is beszélve, hogy mennyire csúnya látvány, ha csak úgy a földön heverve tároljuk.

Tégy csodálatos tündérrózsát a kerti tóba!

Tégy csodálatos tündérrózsát a kerti tóba!
Különleges virágokkal sok kertben találkozhatunk, ám ha igazán egyedi és gyönyörű különlegességet szeretnénk, akkor be kell szereznünk egy kerti tavat, de minimum egy méretesebb kaspót, hogy a kultikus tündérrózsának helyet biztosíthassunk.

Egzotikus gyümölcsök a kertben

Egzotikus gyümölcsök a kertben
A hazai kertekben is egyre többször találkozhatunk olyan növényekkel, melyeknek eredetileg semmi esélyük nem lenne az itteni klímával szemben. Mégis, a folyamatos ápolásnak és odafigyelésnek köszönhetően nem hogy életben maradnak, hanem még gyümölcsökkel is megajándékoznak minket. Tehát ne ijedjünk meg, próbálkozzunk meg az egzotikus gyümölcsfák tartásával.

Itt a palántázás időszaka!

Itt a palántázás időszaka!
A következő időszakban megindul az eddig gondosan dédelgetett palánták szabadföldi kiültetése.
 A kiültetés időszakában elkövetett hibák későn, nehezen vagy egyáltalán nem orvosolhatóak, ezért érdemes áttekinteni, hogy mire figyeljünk oda!

Ne dobd ki! Flakonok a kertben

Ne dobd ki! Flakonok a kertben
A műanyag flakonok nagy terhelést jelentenek a környezetre nézve, éppen ezért szelektíven kell őket gyűjteni. Sajnos lebomlási idejük sok esetben nincs is, így vagy a szeméttelep örök foglyai lesznek – később minket is elárasztva -, vagy jó esetben újrahasznosítják őket. Ezt mi is megtehetjük otthon, hiszen a flakonok nagyon jó szolgálatot tehetnek a ház körül. Jelen esetben éppen a kertben.

Tekergőző kerti ösvények saját kezűleg

Tekergőző kerti ösvények saját kezűleg
Kerti utat kreálni nem is nehéz dolog. Igazából bárki meg tudja csinálni, csak egy kis kitartás kell hozzá. Na meg esetleg egy férfikéz, hiszen vannak olyan részek, amikben bizony nagyobb erőkifejtésre lehet szükség. Ám még ez sem feltétlenül szükséges, hiszen kisebb lépésekkel megoldhatóak a nagyobb feladatok is.

Készíts madáretetőt! Nem csak téli kiváltság

Készíts madáretetőt! Nem csak téli kiváltság
Szerencsére igen sokat készítenek madáretetőt, amit a tavasz beköszöntével is  a kertben vagy az erkélyen hagynak. Így garantált az egész évben zengő madárcsicsergés! Nézzünk pár különleges tárgyat, amiből könnyűszerrel madáretető készülhet. A csészére ugye nem is gondoltál?
Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia