szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kert, terasz, veranda

Rakj függönyöket a kertbe is!

Rakj függönyöket a kertbe is!
Hol van az megírva, hogy az ember a függönyöket csak a lakásban használhatja, hiszen annyi szép, és hangulatos hely kínálkozik erre a kertben is, sőt, sok esetben még hasznos is lehet, ha itt használjuk. Lássunk egy-két ötletet, hogy ezek az anyagok szebbé tehessék környezetünket is.  

Mire fussanak a kapaszkodó szépségek?

Mire fussanak a kapaszkodó szépségek?
Annyi a csodálatos futónövény, hogy az ember nem győzi őket ültetni. Azonban van egy kis gond: ahhoz, hogy ezek valóban szépek legyenek, biztosítani kell a helyet is, hogy nőni, kapaszkodni, terebélyesedni tudjanak. Ez nem mindig egyszerű, hiszen sokszor elképzelésünk sincs mire is futtassuk a növényeket. Íme, egy – két ötlet a hezitálóknak.

Mire ügyeljünk gombászáskor?

Mire ügyeljünk gombászáskor?
Gombagyűjtő kirándulásunkról hazatérve gyakran előfordul, hogy a gombát már nincs kedvünk elkészíteni, ehhez nem is kell feltétlenül ragaszkodnunk. A friss, egészséges gomba néhány napig tárolható, szellős, hűvös helyen, egy rétegben kiterítve. Ez utóbbi nagyon fontos, mert az egymáson lévő gombák megfelelő szellőzés hiányában nagyon hamar kezdenek romlani. A gombák tárolására legalkalmasabb a hűtőszekrény, az itt eltartottak rövidebb időn belül nem romlanak meg.

Virágot az erkélyre!

Virágot az erkélyre!
Több emeletes, kert nélküli lakóházaknak csaknem egyetlen dísze a virágos erkély. Mielőtt azonban virágokkal díszítenénk balkonunkat, nézzünk jól körbe, milyen életfeltételeket tudunk biztosítani ott a növényeknek. A virágoknak ugyanis más-más igényük van a fényre, melegre, nedvességre.

Ültess virágot a balkonládába 4 lépésben

Ültess virágot a balkonládába 4 lépésben
A jó előkészítés megkönnyíti a telepítést, és sok hibát is elkerülhetünk, amelyek később rendszerint megbosszulják magukat, s elrontják a jól végzett munka utáni örömünket. Először is készítsünk leltárt a meglévő dolgainkról, felszerelésünkről. Tervezzük meg, milyennek akarjuk látni erkélyünket. Készítsünk jegyzetet a fekvésről, a kívánt színekről, a ládákról, a szükséges növények fajáról és számáról. Szerezzük be, ami hiányzik, aztán tegyünk mindent egy olyan helyre, ahol dolgozni tudunk.

Szeretne a kertjébe egy hatalmas katicát?

Szeretne a kertjébe egy hatalmas katicát?
A kert díszítése nem csak a virágokkal oldható meg, rengeteg lehetőségünk van akkor is, ha más elképzeléseink is vannak. Ilyenek például a kövek, melyek nem csak a ház oldalán mutatnak nagyon jól, hanem a kertet is fel lehet dobni velük. Persze nem mindegy, hogy milyenek, és hogy hova kerülnek, de ez már mindenkinek a saját döntése. Nézzünk most néhány tippet, hogy könnyebb legyen elindulni, és tovább ötletelni.

Romantikus mediterrán hangulatban – ültessünk olajfát!

Romantikus mediterrán hangulatban – ültessünk olajfát!
Az igazi mediterrán kertekhez sok minden hozzátartozik. Az illatok, a látvány, és persze a megfelelő növények kiválasztása. Ez pedig elképzelhetetlen egy szépséges olajfa nélkül. Ez a növény ráadásul nem csak mutatós, hanem a virágzási időszakában bódító aromákkal árasztja el a kertet, jókedvet csalva minden közelben elhaladó ember lelkébe.

Így készítsünk madáritatót!

Így készítsünk madáritatót!
Szárnyas barátainkért sokat teszünk a hóval borított kertben. Hiszen a madárbarátok kitesznek nekik magokat, gyümölcsöt, szalonnát. De mi a helyzet a nyárral, amikor tombol a hőség. Eleség ilyenkor van bőven, de a meleg kikezdheti a madarak szervezetét is. A porfürdő az élősködők ellen hatásos, ám sajnos a meleggel nem vehetik fel így a versenyt. Ha azonban egy kis tálban kirakunk némi vizet, azzal nem csak azt oldjuk meg, hogy a kis szárnyasok inni tudjanak, hanem azt is, hogy önfeledten fürödjenek, visszajárjanak a kertbe, és így a kártevőket is eltávolítsák onnan. Madáritatót készíteni pedig igazán nem nagy ördöngösség, egy kis türelemmel bárkinek sikerülhet.

Illatozó fűszerkertek a szemnek és a gyomornak

Illatozó fűszerkertek a szemnek és a gyomornak
A konyhakertek napjainkban nagy népszerűségnek örvendenek. Ez ugyancsak igaz a fűszerkertekre is. Ennek viszont nem éppen az az oka, mint az első esetben, hiszen ezek a virágok (néhány kivétellel) nem tartoznak a legdrágábbak közé. Hogy akkor mégis miért vesződnek az emberek a fűszerkerttel?

A tél adta pofon vs. tavasz a kertben

A tél adta pofon vs. tavasz a kertben
Végre itt a tavasz, és bár a tél még próbálkozik egy utolsó pofon bevitelével, ezt a tényt már nem másíthatja meg. És hát, ha tavasz, akkor vége a semmittevésnek, eljött az ideje, hogy az ember kiszabaduljon a négy fal közül, és újra élvezhesse a természetet, és persze a saját kis kertjét is. Az élvezetek mellett itt van az ideje a munkákat is felmérni, esetleg el is kezdeni, hogy a növényeink és a veteményesünk is sok-sok örömet okozhassanak az év folyamán.

Itt a kert újjászületésének időszaka!

Itt a kert újjászületésének időszaka!
Eljött a tavasz, és ezzel együtt végre huzamosabb időre is elhagyhatjuk a négy falat anélkül, hogy vacogó foggal kéne mosolyt erőltetni az arcunkra. De azért még most sem kell kapkodni, hiszen a teendők nem szaladnak el, és ha csak összecsapunk mindent, akkor komoly gondjaink lehetnek a későbbiek folyamán.

Rózsák háborúja: 1:1

Rózsák háborúja: 1:1
Rózsakertet létrehozni nem olyan nagy feladat, de szépen karbantartani, és persze a növényeket megóvni a különböző betegségektől és kártevőktől már közel sem ilyen egyszerű. Az igazán szép kerthez pedig az is elengedhetetlen, hogy ne csak egyetlen féle szépséggel próbálkozzunk, hiszen a rózsa – mint az egyik legkedveltebb virágzó növény – elképesztően sok színben, növekedési kivitelben és virágformában létezik. Tehát ha igazán impozáns kertet szeretnénk létrehozni, akkor mindenképpen tartsuk szem előtt a következőeket:  

Kerti parti - Süssünk a kertben!

Kerti parti - Süssünk a kertben!
A kerti sütés az egyik legkedveltebb elfoglaltság a nyáresti órákban, nem csak kellemes, de nagyon jó hangulatot is biztosít. Abban az esetben, ha nem egy mobil eszközzel szeretnénk dolgozni, akkor miénk a lehetőség, hogy olyan, és akkora kerti sütőt építsünk, esetleg építessünk, amekkorát csak szeretnénk. A méreteket érdemes attól tenni függővé, hogy tulajdonképpen mi is lesz a funkciója az adott építménynek.

Díszes vs. Egyszerű? - Lenyűgöző hidak a kertben

Díszes vs. Egyszerű? - Lenyűgöző hidak a kertben
Az igazán impozáns kerteknek mindig van egy központi része, ahol valami olyasmi található, ami lenyűgözi a szemlélőt. Ez bármi lehet, de talán az egyik legromantikusabb megoldás, ha egy hidat állítunk a buja zöld é s harsány, színes bokrok és díszfüvek közé.

Hogyan szaporítsunk örökzöldet?

Hogyan szaporítsunk örökzöldet?
A tujákat és egyéb fenyőféléket szaporítani nem egy egyszerű feladat. Kitartás és idő kell hozzá, de nem lehetetlen vállalkozás. Ha szeretnénk otthon is megtenni, akkor azonban mindenképpen szükségünk lesz néhány dologra, hacsak nem maradunk a törpe, vagy kúszó változatoknál.  

Kertünk épített díszei

Kertünk épített díszei
Kertünk alapvető díszei természetesen a virágok. De mellettük is sok olyan dolog van, amivel emelhetjük a hangulatot. Ilyenek például a lugasok, amik enyhet adhatnak a nagy nyári melegekben, vagy éppen egy-egy jól elhelyezett kapu, vagy boltív, ami elsőre fura lehet, de virágokkal kombinálva fantasztikus látvány.

Újrahasznosított virágtartók – alternatív cserepek

Újrahasznosított virágtartók – alternatív cserepek
Amikor az embert elkapja az ültetési láz, akkor előfordulhat, hogy egyszerűen kifogy a cserepekből. Ilyenkor két dolgot tehet: vagy elszalad a boltba, és néhány ezer forintért bevásárol, vagy egy kicsit körülnéz a háztartásban, ne adj’ isten, esetleg a szemetesben. Nem is hinnénk, mennyi mindenből lehet mutatós és egyedi cserepet készíteni.

Mire jó a hideg és a fagy a kertben?

Mire jó a hideg és a fagy a kertben?
Telente az ember nem igazán örül a hónak. Vagyis örül, de csak mértékkel, és inkább arra koncentrál, hogy minél előbb elolvadjon, és fűszeres illatával és harsogó színpompájával beköszöntsön a tavasz. Csakhogy a természet a telet sem véletlenül alkotta meg, hiszen nagyon is szükségünk van rá. Éppen ezért ne bánkódjunk, hanem használjuk ezt az évszakot, és tegyük széppé a kertünket télen is.

Szemét vagy komposzt?

Szemét vagy komposzt?
Amikor a kertben ültetünk és virágot vagy zöldséget nevelünk, akkor tudnunk kell, hogy ennek bizony ára van. Nem arra gondolunk, hogy meg kell venni a magvaikat, sokkal inkább arra, hogy a folyamatos és szép virágzás, valamint a zöldségek növekedése bizony nagyon sokat kivesz a talajból, annyira, hogy egy idő után bizony nem nagyon fog megélni benne semmi, vagy ha igen, akkor is csak nagy küzdelmek árán. A növények növekedéséhez ugyanis tápanyag kell, ami azonban nem áll rendelkezésünkre korlátlan mennyiségben.

Kültéri pompa karácsonyra

Kültéri pompa karácsonyra
A karácsonyi dekorálásból sokszor kihagyjuk a kültereket, pedig ezek is legalább annyira fontosak, mint maga a lakás. Ennek oka egyszerű: egyrészt, amikor jön valaki hozzánk, akkor ez az első, amit észrevesz, másrészt, amikor mi megjövünk este a munkából, fáradtan és egy kicsit sem ünnepi hangulatban, akkor ez rögtön felvillanyoz minket egy kicsit.