szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kert, terasz, veranda

Téli kert-dekorációk

Téli kert-dekorációk
Lassan megérkezik a tél, és mi csak a házból szemlélhetjük, amit a kis kertünk csupaszodik, és kopárrá válik. Ezen egy keveset enyhít a hó megérkezése, ám a színeket és a vidám hangulatot mellőznünk kell tavaszig. Vagy mégsem? Hiszen attól, hogy odakint tombolnak a mínuszok, még nem kell, hogy a kertünk lehangoló, vagy dísztelen legyen. Lássuk mik azok a lehetőségek, amikkel télen is feldobhatjuk az ablakból a szemünk elé terülő látványt.

Bio védelem a kertben

Bio védelem a kertben
A permetezés egy szükséges rossz a kertben. Sajnos kikerülhetetlen, hiszen ellenkező esetben a kártevők mindent letarolnak, tönkretesznek. Hogy ezt kikerüljünk mindenképpen vegyszerekhez kell nyúlni? Szerencsére nem, hiszen a természet a kezünkbe adja a megoldást. Lássunk most egy-két lehetőséget arra, hogy hogyan védekezzünk a kertünk kifosztói ellen úgy, hogy ne terheljük tovább vegyszerekkel a szervezetünket.

A kerti garnitúrák téliesítése

A kerti garnitúrák téliesítése
Sajnos, nincs mit tenni, a tél megállíthatatlanul közeledik. A mi feladatunk ezek után csak annyi, hogy mindent elrendezünk, és elcsomagolunk, hogy a fagyok ne tegyenek kárt a kertben, vagy éppen a kiegészítőinkben. A garnitúrák esetében a téliesítés mikéntje attól függ, hogy milyen anyagból készültek. Lássuk most a teendőket a mínuszok megérkezése előtt.

Káposzta a konyhakertben és a lakásban

Káposzta a konyhakertben és a lakásban
Ha káposztát szeretnénk ültetni a konyhakertbe, az egy nagyon dicséretes dolog, hiszen fantasztikus növénnyel gazdagodhatunk, de tudnunk kell, hogy bizony nem éppen a legegyszerűbben nevelhető zöldség, rengeteg odafigyelést és törődést igényel. Ha azonban jól bánunk vele, akkor gazdagon terem, és ellát bennünket vitaminforrással a téli szezonra is. Ráadásul a káposztát rengetegféleképpen el lehet készíteni, így változatos és finom mankót kap az egészségünk.

Ültessünk articsókát

Ültessünk articsókát
Amikor valaki azt mondja, hogy articsóka, akkor a legtöbbünknek nem igazán ugrik be semmi. Hiszen a magyar konyhában kevéssé jellemző ennek a növénynek a fogyasztása. Pedig rengeteg jó tulajdonsággal rendelkezik, és ráadásul termeszteni is egyszerű.

Neveljünk déligyümölcsöt!

Neveljünk déligyümölcsöt!
Déligyümölcsöt nem csak a piacon tudunk beszerezni, hanem mi magunk is remekül tudunk termeszteni. Sőt, akkor is vannak lehetőségeink, ha olyan egzotikus szépségekkel szeretnénk próbálkozni, amikről egyesek még csak nem is hallottak. Lássunk hát néhány lehetőséget a finomságok közül.

Komposztálási 1X1

Komposztálási 1X1
Amikor betérünk egy gazdaboltba, akkor sokszor találkozhatunk nagy zsákokba csomagolt fekete földel, amin rajta virít a felirat: komposzt. Ilyenkor beugrik az embernek, hogy hallott már erről az anyagról, és mintha otthon is el lehetne készíteni, de elhessegetik a gondolatot, arra hivatkozva, hogy biztosan nehéz, és kertészeti szaktudást igényel. A másik probléma az szokott lenni, hogy sokan úgy gondolják a komposztálás folyamata büdös, és undorító.  

Őszi teendők a kertben

Őszi teendők a kertben
Itt van az ősz, és szerencsére nem nagy locs-poccsal, és hideggel, hanem szép napsütéssel köszöntött ránk. Ez azért nagyon jó, mert ebben az évszakban bizony rengeteg munka vár ránk a kertben. Ha most elkezdjük, akkor a tavasz megérkezésével a növényeink gyorsan és erőteljesen fognak növekedni, és dús virágzással hálálják meg a gondoskodást.

Miből lehet szép kerti sétány?

Miből lehet szép kerti sétány?
A kertekben, a legtöbb esetben nem találkozunk utakkal. Másrészt, hazánkban nagyon kedvelik a kertekben a füvet, és ezzel oldják meg ezt a kérdést, másrészt nem annyira jellemzőek a hosszú, téglalap alakú kertek, amelyekben jellemzően találkozhatunk ilyen utakkal. Pedig nagyon is praktikusak, hiszen egy kiadós esőzés után is végig lehet sétálni a friss, illatos kerten anélkül, hogy ehhez gumicsizmát kellene húznunk, és persze még a kertet is feltúrnánk.

Kertdilemma - Talajtakaró cserjék

Kertdilemma - Talajtakaró cserjék
A kertünkben sokszor kerülünk szembe azzal a dilemmával, hogy nagy a terület, és mi már nem bírunk el több növénnyel. Ekkor vagy lebetonozzuk, ami a lehető legrosszabb megoldás, vagy ha a fű nagyságát sem akarjuk tovább növelni, akkor egy talajtakaró cserjével próbálkozhatunk.

Tökös ötletek őszi dísznek

Tökös ötletek őszi dísznek
A tök az egyik legjobb móka ilyenkor ősszel. Ha nem azon törjük a fejünket, hogy milyen finomság készülhet belőle, akkor rengetegféleképpen használhatjuk dekorálásra és a hangulat megteremtésére.

Árnyékos sarkok a kertben

Árnyékos sarkok a kertben
Sok bosszúságot okoz, amikor az ember egyszerűen képtelen rendesen beültetni a kert egy-egy apróbb zugát. Ennek egyik oka lehet az, hogy sok az árnyék, így a népszerű növények nem maradnak életben. Szerencsére a természet mindenre alkotott megoldást, így léteznek olyan gyönyörűségek is, melyek jól viselik a félárnyékot, de adott esetben akár a mélyárnyékot is elbírják. Ha ezekkel próbálkozunk, sokkal nagyobb eséllyel öltözik zöld pompába az eddig elhanyagoltnak tetsző terület.

Geometrikus formák a kertben

Geometrikus formák a kertben
Egy gyönyörű kert sajnos sokszor még nem feltétlenül elég. Nem arról van szó, hogy az ember telhetetlen, csupán arról, hogy hiába virítanak fantasztikus növények, és hiába szikrázó a napsütés, az élvezeten sokat ront, ha a kíváncsi tekintetek gyakorlatilag akadály nélkül tudják pásztázni a magánszféránkat.  

Ágyásszegélyek

Ágyásszegélyek
Amikor ágyásszegélyben gondolkodunk, elsősorban nem árt eldönteni, hogy mi is lesz a funkciója. Ha ugyanis a gyomok ellen szeretnénk védekezni, vagy fizikai határait akarjuk kijelölni a virágoskertnek, akkor egy kiesebb, kecsesebb és légiesebb megoldással is élhetünk. Ha azonban kutyát vagy más háziállatot akarunk távol tartani a területtől, akkor már nem ilyen egyszerű a helyzet.

Gyümölcsös az erkélyen

Gyümölcsös az erkélyen
Ha azt gondolnánk, hogy akinek nincsen kertje, az már gyümölcsfát sem nevelhet, akkor bizony nagyon tévedünk. A folyamatos keresztezéseknek és ügyeskedéseknek köszönhetően ma már több olyan ízletes finomság is trónolhat a balkonon, amit eddig nem is gondoltunk volna.

Burkolatok teraszokra

Burkolatok teraszokra
Amikor a teraszunkat megálmodjuk, el kell döntenünk, hogy milyen is legyen a burkolata. A legtöbben ezt nem gondolják végig, és olyan lehetőség mellett döntenek, ami a legegyszerűbb vagy legolcsóbb. Ezzel nem is lenne semmi baj, de a tervezéssel sokat spórolhatunk, így közel ugyanannyi pénzért lehet olyan teraszunk, amilyen csak szeretnénk.  

Készítsünk emelt ágyást

Készítsünk emelt ágyást
Emelt ágyásról tulajdonképpen akkor beszélünk, amikor mintegy virágládába ültetjük a kerti növényeket. Csakhogy ez a láda némileg nagyobb és masszívabb azoknál, amelyeket a teraszra szoktunk tenni. A lényege az, hogy ezzel a megoldással optimalizálhatjuk a munka-termés arányt.

Vásznak a teraszon, balkonon

Vásznak a teraszon, balkonon
Sokszor rettenetesen unalmas tud lenni, amikor a megszokott napernyőkkel próbálunk egy kis árnyákot létrehozni. Ráadásul azon kívül, hogy egy kevés enyhet ad, másra nem is tudjuk használni. A folyamatos igazgatás, és az árnyék felé vándorlás pedig dühítő, főleg akkor, amikor ezt egy balkonon tesszük meg, hiszen ott a rendelkezésünkre álló tér lényegesen kisebb, mint egy kertben.

Kúszó finomságok a balkonon

Kúszó finomságok a balkonon
Sokszor pillantanak irigykedve a kerttel rendelkezőkre azok, akik lakásban élnek. Ilyenkor eszükbe jut, hogy mennyit lehet spórolni azzal, hogy lehetőség van a zöldségek és gyümölcsök otthoni termesztésére, míg a városban kénytelenek vagyunk azokat a boltokban drágán megvenni.

Fűz a kertben, balkonon

Fűz a kertben, balkonon
A fűz egy olyan növény, amit valószínűleg senkinek nem kell bemutatni, hiszen sokszor találkozhattunk vele a parkokban és a patakok partján. Azt azonban már kevesen tudják, hogy bokor formájában, vagy apróbb, díszcserjeként is összefuthatunk vele. Éppen ezért mindenki előtt nyitva áll a lehetőség, hogy lehessen egy saját fűze.
Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia