szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertdilemma - Talajtakaró cserjék

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 04.


A kertünkben sokszor kerülünk szembe azzal a dilemmával, hogy nagy a terület, és mi már nem bírunk el több növénnyel. Ekkor vagy lebetonozzuk, ami a lehető legrosszabb megoldás, vagy ha a fű nagyságát sem akarjuk tovább növelni, akkor egy talajtakaró cserjével próbálkozhatunk.

Kertdilemma - Talajtakaró cserjék

Ezeknek a növényeknek, ahogyan az a nevükből is kiderül, az elsődleges feladatuk a talaj takarása, egy nagyobb felület üdévé, és persze könnyen karbantarthatóvá varázsolása. Ahhoz, hogy a takarása minél tökéletesebb lehessen, egymástól kb. 50 cm-re ültessük őket, ha viszont az a szempont, hogy gyönyörű szoliternövényeket kapjunk, akkor a távolság 80-100 cm legyen. A földbe helyezés mindkét esetben kb. 40X40X40cm-es gödörbe történjen, porhanyós földbe.

 

Kúszó kecskerágó

 

Ha talajtakarónak örökzöldet választunk, akkor megvan az az előnyünk, hogy viszonylag kevés gondoskodással egy gyönyörű növény virít majd a kertünkben. Ráadásul az, hogy örökzöld nem feltétlenül kell, hogy egyértelmű legyen. Ha például a kúszó kecskerágó „gold” változata mellett döntünk, akkor egy arannyal futtatott levelű szépséget veszünk magunkhoz. Fantasztikus látvány, főleg akkor, ha virágzó cserjék közé ültetjük. Ősszel és télen sem hagy magunkra bennünket, hiszen leveleit egész évben megtartja, ám ekkor már vöröses árnyalatú, lenyűgöző látványú talajtakaróként díszíti a kertet.

 

Kerti madárbirs

 

A kerti madárbirs is tökéletes választás lehet. Szintén nagyon szépen és gyorsan terül, apró zöld levelei igen mutatósak. Külön jó oldala, hogy májusban kicsiny, rózsaszín bimbókat nevel, melyekből később pici, fehér virágok lesznek. Ám igazi pompáját ősszel nyeri el, amikor lombkoronája is igazodik az évszakhoz, valamint az ilyenkor tömegével megjelenő bogyótermések is igen impozáns látványt jelentenek. A kerti madárbirs igazán nem igényel sok törődést, csupán időnként egy-egy fiatalító metszést, ráadásul a betegségekkel szemben is igen ellenálló, tehát a fertőzésektől sem kell tartanunk.

 

Borókák

 

A borókafélék között igazi Kánaánnal találkozhatnak azok, akik mutatós talajtakarókat szeretnének. Választhatunk valóban zöldellő fajtát, de ha nem ragaszkodunk az „alapszínhez” akkor kinyílik a világ, és akár aranysárga, de kékbe hajló változatokkal is próbálkozhatunk. A borókák ráadásul nem feltétlenül simulnak a talajhoz, bár olyat is találunk, ha az az igény. De aki egy kicsit nagyobbakat szeretne, az választhat 0.5-1.5 méteres, vagy 1,5-2,5 méteres változatokat is.

A talajtakaró örökzöldekkel igazán nem nyúlhatunk mellé. Mindenképpen tökéletes választás, ha egy hálás, impozáns és tartós növénnyel szeretnénk frissíteni a kertünk látványát.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.június 26., péntek / 21:34

Muskátli bimbóban kukac?

2020.június 26., péntek / 21:32

Tiszafa ,50 éves tűlevelei sárgulnak

2020.június 26., péntek / 21:31

Ismeretlen fekete sàrga rovar a viràgodkertben

2020.június 25., csütörtök / 15:26

Profil módosítás - Visszajelzés

2020.június 23., kedd / 07:45

Nyárfa hajtás írtás

2020.június 20., szombat / 13:14

Nem nőnek a birsalma fáim


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia