Szőlő

Rózsa

Egynyári- és balkonnövény

Egynyári- és balkonnövény

Gyep

Szobanövények

Szépzöld megoldások
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!
Kérdése van?
Szakképzett kollégáinktól kérdezhet:

Mártha Izabella

Dísznövény

Dr. Czinege Erik

Gyep

Varga László

Zöldség

Mészáros Béla

Gyümölcs

Péter Ákos

Szőlő

Barna Sándor

Gyümölcs

Kérdezek »

Kertdoktor

Gyümölcs

Gyümölcs
Magyarország adottságai a legtöbb gyümölcsfaj termesztésére alkalmasak. Ökológiai körülményeink miatt legtöbb gyümölcsünk minősége kíváló. Gyümölcsfogyasztásunk az elmúlt évek során jelentősen emelkedett és különösen a télialma fogyasztásának a növelésével időbeni kiegyenlítettsége is javult.  

Szőlő

Szőlő
Magyarország szőlőtermesztésének földrajzi elhelyezkedése igen változatos. Az ország északi részén, a Duna-Tisza közén és a Dunántúlon találunk nagyobb szőlőtermő területeket. a Tiszántúlon Szabolcs-Szatmár-Bereg megye kivétekével jelentős szőlőterületek nincsenek.

Zöldség

Zöldség
A házikerti zöldségfélék termesztéséről és növényvédelméről nehéz egy átfogó anyagot megfogalmazni, hiszen mind a zöldségfélék, mind a problémák száma igen tetemes, ráadásul kultúránként más és más a „baj”. Néhány alapvető általános szabályt azért fontos betartani!

Díszfa

Díszfa
Az egyre jobban növekvő urbanizáció és a fejlődő infrastruktúra a zöldfelületek csökkenését eredményezi. A városi ember ennek a megbomlott egyensúlynak helyreállításának érdekében egyre több díszfa telepítésére törekszik. A díszfának nevezzük a törzset és koronát nevelő örökzöld és lombhullató fát, amely lombozatával, virágjával, esetleg termésével díszít. A karakterisztikus törzsű és koronájú díszfák lombtalan állapotban is díszítenek.

Díszcserje

Díszcserje
A komfortérzetünk kialakításához nagy segítséget nyújtanak a díszcserjék. Vidám színekkel, formákkal, hosszan tartó virágzásukkal hívják fel magukra a figyelmet. Díszcserjének nevezzük a tőből elágazó, törzset nem nevelő, lombhullató vagy örökzöld, fás szárú növényeket, amelynek lombozata, virága vagy termése díszít.

Rózsa

Rózsa
A rózsa a díszcserjék közül a legismertebbek közé tartozik, amit a nagy fajszámának és fajtáinak folyamatosan megújuló sokaságának egyaránt köszönhet. Szabadföldi és vágottvirágként is közkedvelt, ennek köszönhető, hogy a rózsák kultusza ma is igen nagy a virágkedvelők és a nagyközönség körében.  

Egynyári- és balkonnövény

Egynyári- és balkonnövény
A virágoskert legfeltűnőbb színfoltjai az egynyári dísznövények. Tartós nagy tömegű, élénk színű virágaik alkalmassá teszik őket, hogy fő helyre kerüljenek a kertben. Mivel jól bokrosodó növények, a talajt jól eltakarják, ezáltal összefüggő színfoltot alkotnak

Szobanövények

Szobanövények
Nemcsak a virágzó növények tudják lakásunkat díszíteni, hanem a zöld levéldísznövények is javítják a életminőséget, mivel a szoba levegőjét oxigénnel és páratartalommal dúsítják. Nem utolsó sorban hozzájárul az egészségünk megtartásához, mivel magas levegő páratartalomnál a nyálkahártyák nem száradnak ki gyorsan így a vírusoknak és baktériumoknak könnyebben tudunk ellenállni.

Pázsit, gyep

Pázsit, gyep
A kerti pázsitok, gyepek elsősorban fűvel, illetőleg más, alacsony évelőkkel sűrűn beütetett területek, amelyek közvetlenül nem gazdasági célúak, hanem elsősorban esztétikai funkciót látnak el. Jelentős pormegkötő képességgel rendelkeznek, nyugtató zöld színük pedig kedvező pszichikai hatásúak. Intenzíven öntözött pázsitoknak bizonyos mértékben a léghőmérséklet kiegyenlítésében, a páratartalom növelésében is fontos szerepük van.
Állati kártevők
Takácsatka
Takácsatka
Jellemzően a levelek fonákán kezdik el szívogatni az apró, naran...Vértetű
Vértetű
Fehér, vattaszerű viaszfonalakkal borított telepek láthatók a nö...Körte csipkéspoloska
Körte csipkéspoloska
Ez a faj kizárólag a körtén él, ahol szívogatásának következtébe...Tripszek
Tripszek
Az egynyári, a balkon- és a szobanövények gyakori károsítói a kü...Barackmoly
Barackmoly
A barackmoly leggyakrabban az őszibarackon és kis mennyiségben a...

Növényi betegségek
Baktériumos rák
Baktériumos rák
A törzsön és az ágakon kezdetben enyhén besüppedő sebet találunk...Peronoszpóra
Peronoszpóra
A levél színén szegletes, erekkel határolt, sárgászöld vagy bíbo...Szürkerothadás
Szürkerothadás
Elsősorban párás, nedves körülmények között jelentkező (pl. túl ...Rozsda
Rozsda
Több rozsdagomba faj károsíthatja a növényeket, melyek jellemzőe...Levélfoltosság (alternária, szeptória)
Levélfoltosság (alternária, szeptória)
Az alternáriás levélfoltosság tünetére a levél színén apró tűszú...