szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertek a falon

Scheftsik Tamás, 2012. okt. 24.


A falon lévő kertek nem csak mutatósak, de nagyon hasznosak is, hiszen a levegő nedvességtartalmát ugyanúgy növelik, mint a földön álló társaik, a hely, amit elfoglalnak azonban kisebb. Persze nem olyan egyszerű az elkészítésük, de azért vannak lehetőségeink.

Kertek a falon

Egyszerű

 

Ha nem akarunk külön pénzt, és persze sok időt áldozni arra, hogy vertikális kertünk legyen, akkor egy kis csalással is nagyon szép eredmény érhetünk el. Ehhez nem is kell más, csak néhány tő, gyorsan növő futónövény, és lehetőleg egy apácarács. Ezt szereljük fel a falra, és nevelgessük a virágokat, amíg be nem terítik az egész felületet. Bár nem éppen gyors, és persze, ha ne adj’ Isten az egyik tő tönkremegy, akkor nem kis munka lefejtegetni a rácsról ez elhalt részeket, de garantáltan olcsó, és igazán egyszerűen megvalósítható.

 

Cserepes

 

Klasszikusan úgy is létrehozhatunk vertikális kertet, ha nem ragaszkodunk ahhoz, hogy a virágok függőlegesen legyenek beültetve. Ehhez nem is kell más, csak jó néhány lógatott cserép, és persze különböző magasságú virágok. A nagyobb cserepeket állítsuk a fal mellé, a kisebbeket pedig akár a nagyobbakba úgy, hogy a lehető legnagyobb felületet takarják. Azokat a részeket, ahova már nem érnek el a földön álló növények, lógatott cserepekkel fogjuk feltölteni. Ehhez rudakra, vagy valamilyen fix tartóra lesz szükségünk, amire a virágokat akaszthatjuk. Ehhez bizony sokszor fúrni kell majd, de megéri a fáradságot, hiszen a kert csodálatos látványt nyújt majd, ráadásul nagyon könnyen cserélhető, ha valami kipusztul.

 

Rekeszek

 

A rekeszes megoldásnál is cserepeket használunk, de egy kicsit másképpen. Ezzel a megoldással elérhetjük, hogy ne látszódjon, hogy mi is van a zöld rengeteg mögött, és hogy mi tartja egyben a kertet. Ehhez azonban előkészületek is kellenek. Készítsünk egy olyan állványt, amin kis közökkel sok rozsdamentes, mélyedéssel rendelkező polc fut. Nagyjából olyan, mintha ereszcsatornák sora lenne. Ezeket a polcokat valahogy tegyük víztartóvá, például béleljük műanyag fóliával. Ezután válasszuk ki a virágokat, amiket ide szánunk. Kifejezetten sok növényre lesz szükségünk, de megéri, mert elképesztően jól fest. A kiválasztott cserepek kissé döntve kerülnek a polcokra, hogy olyan hatást keltsenek, mintha kifelé nőnének. Hogy a locsolásukat megkönnyítsük egy éles tapétavágóval vágjunk nagyobb lukat a cserép oldalára (ehhez értelemszerűen műanyag cserép kell, ha kerámiában van a növény, akkor át kell ültetni). Ezután szorosan egymás mellé, a lukkal felfelé tegyük őket a polcokra, és már készen is vagyunk.

 

A hivatalos

 

A teljesen „hivatalos” vertikális kertet is megpróbálhatjuk elkészíteni mi magunk, de ezt érdemesebb szakemberre bízni. Ehhez kelleni fog egy keret, aminek a hátulja vízhatlan, és az alján vízgyűjtő van. Erre is tökéletes a már emlegetett ereszcsatorna-szerű polc. Fektessük magunk elé a keretet, és töltsük meg földel. Ezután fedjük le sűrű szövésű hálóval, hogy a föld ne pereghessen ki belőle. Válogassunk olyan növényeket, melyek inkább párát, mint konkrét öntözést igényelnek, és lehetőleg ne kelljen alájuk sok föld se. Az orchideák, páfrányok és broméliák tökéletesek lehetnek. Vágjunk kis lukakat a szövetbe, amibe ültessük el a virágokat. Ezután egy tűzőgéppel rögzítsük több helyen a „zsebet”, hogy a súlyt megtartsa. Ha mindennel megvagyunk, helyezzük a falra, és gondoskodjunk róla nagy-nagy odafigyeléssel.
 

Kapcsolódó cikk:

Szobrok a kertben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!