szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kert-ész – Leleményes kertbarátoknak

Sulyok Józsefné, 2013. jan. 02.


Csinos sövény vadnövényekből? Kicsi a kertünk? Nem akadály, csodás zöldbirodalmat így is ki tudunk alakítani. Nézzük hogyan!

Kert-ész – Leleményes kertbarátoknak

Vadnövény sövény a kertben

Az élő-sövény nemcsak a kert egyik fontos kialakítási eleme, hanem táplálékformaként és menedékként is szolgál számos élőlénynek. Ökológiai szempontból a honos vadcserjék a legértékesebbek, melyeket hagyni kell szabadon kibontakozni, és csak akkor kell megmetszeni, ha valamilyen oknál fogva szükségessé válik.

Ahhoz, hogy hogyan építjük fel a sövényt, elsősorban a rendelkezésre álló helytől függ. Nagyméretű kertben a bokrokat ültessük két vagy három sorban. A növényeket rendezzük el cikkcakkban, átfedéssel, így dúsabb lesz a sövény. Minél többféle cserje alkotja a sövényt, annál több állatfajnak válik hasznára. Természetesen a növényfajok kiválasztásánál figyelembe kell venni a helyi adottságokat is.

Az azonos fajhoz tartozó bokrokat ültessük hármas-ötös csoportokba. Az egyes növények között hagyjunk 2 méter távolságot. Ahol kevés a hely, ott megteszi az egysoros sövény is, kis és közepes méretű bokrokkal. Némelyik faj, mint például a som, az ükörkelonc és a mezei juhar, helytakarékos nyírott sövényként is nevelhető, a széles körben elterjedt gyertyánhoz, illetve az ugyancsak honos fagyalhoz hasonlóan. A szabadon növő sövény és a szomszédos növényzet közötti átmenet biztosítása érdekében a sövény mindkét oldalára tervezzünk egy-egy kb. 1 méteres szegélysávot, ahol csak ritkán nyírjuk le a füvet, és ami nélkülözhetetlen sok növénylakó élőlény számára.

Kicsi a kertünk?

Akinek nincs elég hely egy szabadon növő sövényhez, a nyírott sövényt nyugodtan kiegészítheti különálló bokrokkal, illetve bokorcsoportokkal. Egy ilyen kombinációval sok sövénylakó énekesmadár igényeit ki lehet elégíteni. A nyírott sövény sűrű felépítése védelmet biztosít a fészek számára, míg a magasabb bokrok illetve kicsi fák énekes őrtoronyként szolgálnak valamint bogyóikkal és a rovarok révén táplálékról gondoskodnak. Tetszetős bokorkombinációt alkot például a fekete bodza, a galagonya és a különböző vadrózsa fajok. Az öreg gyökérdarabok vagy facölöpök életteret nyújtanak a ritka bogaraknak és a vadméheknek.

 

Fészkelő-láda téli menedékként

Az odúkban és üregekben költő madarak számára készült költőládák elsősorban az egyre inkább hiányzó természetes költető-helyeket helyettesítik. A hideg évszakban sok madár, de pele vagy a denevér is szívesen használja a költőládát meleg menedék gyanánt. Éppen ezért érdemes késő ősszel is új madárházikót kiakasztani. Azonban a kihelyezéssel még nem ért véget a tennivalónk.

Költési szezon lejárta után, késő nyáron elengedhetetlen minden évben megtisztítani a költető-ládát. Ilyenkor elég eltávolítani a régi fészket, majd kefével kisúrolni a ládát. Vegyi tisztító vagy fertőtlenítő szereket használni tilos! Ha nyár végén elfeledkeztünk a láda kitisztításáról, akkor várjunk vele tavaszig, hogy az esetleges téli vendégeket ne zavarjuk meg.

A láda ideális elhelyezési magassága 2-3 méter. A bejárat nézzen keletre vagy dél-keletre. Két ugyanolyan típusú költető-láda között legyen legalább 10 méter távolság, hogy a költő madár találjon elég élelmet a fiókák számára. Egy darabka locsolótömlő, amit ráhúzunk az akasztóra, védi a fa törzsét és az ágait.

A fakopáncs, akárcsak a cinege, az üregben költő madarak közé tartozik. Ha vendégül szeretnénk látni a kertben, ne távolítsunk el minden korhadt ágat.

 

Védelem a mezei pocok ellen

Ha a szomszédságban vagy akár a saját kertünkben mezei pocok garázdálkodik, a virághagymák elültetése előtt bizonyos óvintézkedésekre lesz szükség. A rágcsáló különösen a tulipán, liliom és a sáfrány hagymáit falja fel szívesen, míg a nárcisz, császárkorona és gyöngyikehagymát elkerüli. A falánk állat ellen védelmet nyújt a speciális drótkosár, amelyet készen is megvásárolhatunk, vagy pedig magunk is elkészíthetünk kislyukú dróthálóból. Az ültetésnél vigyázzunk arra, hogy a drótkosár töltse ki a teljes ültető-gödröt. A mezei pocok ellen nem nyújt védelmet a műanyag kosár. Ezt arra találták ki, hogy elvirágzásuk után a hagymákat könnyebben ki lehessen szedni a földből.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia