szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gondozott pázsit nélkül nincs szép kert!

Mártha Izabella, 2018. máj. 03.


Amikor azt vesszük észre, hogy a fű természetes színe megváltozott, néhol sárgul, néha foltok, esetleg vattapamacsok, vagy más elváltozások találhatóak rajta, akkor nagy valószínűséggel beteg lett a gyep.

Gondozott pázsit nélkül nincs szép kert!

A tüneteket okozhatják gombák és vírusok is, amelyek bárhol felléphetnek, függetlenül attól, hogy milyenek a talajviszonyok. Az okszerű agrotechnika (sok esetben már egy jól megélezett fűnyíró is!) és a megfelelő tápanyagellátás is csökkenti a fertőzés bekövetkezését. Az egészséges és megfelelően táplált gyep ellenállóbb. A betegségek azonosítása néha azért nehéz, mert általában a kórokozók együttes fellépése a jellemző. Most mégis megkísérjük ezeket leírni.

Melyik tünet mire utal?

Gombakörök (Marasmius):

Rozsdabetegségek

- Corticium sp.: Legfőképpen párás időben, de egész vegetációban fertőzhet. Először világosbarna, aztán sárgás elszíneződés látható a levélen, majd erős fertőzés esetén rózsaszín és piros felületek tapasztalhatók. Fontos, hogy a tápanyag-utánpótlás kiegyenlített legyen, a nyírási magasságot csökkentsük, és rendszeresen történjen gyepszellőztetés.

- Puccinia sp.: Több rozsdafaj okozza, amelyek nyáron fertőznek. Kezdetben ovális körök alakulnak ki, melyeken különböző színű foltosodás jelentkezik. Gyorsan terjed, mivel a széllel, a talpra ragadva és a fűnyírással hamar teret hódít.

- Ophiobolus sp.: a kezdeti időszakban hasonló tüneteket mutat, mint a Puccinia sp. 5-10 cm átmérőjű, ovális förök alakulnak ki, amelyek szélei bronzos szinűek. Ahogy a betegség terjed, a foltok is kiterjednek. A fű középen elhal, és ezeken a részeken idegen füvek és gyomok telepednek meg. A betegség gombakörök módjára terjed, ezek minden évben egyre nagyobbak lesznek. Főleg a rövidre nyírt füvek, például a golfpályák területén fordul elő. (A gyep ellenállóképességét növelhetjük vasszulfátos permetezéssel.)

Hópenész

Microdochium, Gerlachia nivalis

A fertőzés ősztől tavaszig tart, de a károk többnyire hóolvadás után vehetők észre. Fehéres-szürkés-pirosas micéliumbevonat (penészgyep) jelentkezik, és a fertőzés zónájában kis körök jelennek meg. Ezek megnőnek kb. 30 cm körülire, és összeolvadnak. Magas talaj-pH esetén erősebb fertőzésre kell számítani. A fertőzés hatására a fű nem hal el, hanem a kör közepétől kiindulva képes regenerálódni. Megelőzésképpen érdemes védekezni vas és kálium hatóanyagú lombtrágyákkal.

Levélfoltosság

Helmintosporium/Drechslera

Leginkább 15-25 C hőmérsékleten, magas páratartalom mellett fertőz. A leveleken barnás foltok jelennek meg, amelyek széle fekete színű. Ezek a fertőzés erősödésével egyre nagyobbak lesznek, és a foltok közepe sárgul, majd elhal. Súlyos esetben a növény teljesen kipusztul.

Dollárfolt

- Sclerotinia: Meleg időben és magas páratartalom mellett jelenik meg a fertőzés, amely könnyen terjed a fűnyíróval és akár a saját cipőnkkel is. A tünetek kis, 2 cm nagyságú, sárgás elszíneződésű foltok formájában jelentkeznek, amelyek szélén később fehéres foltok láthatók.

- Phytium: A gyep korától függően több formában jelenhet meg, de főleg nyáron fertőz, meleg időben. Amikor a fű csírázik, elhal a kikelt növény, a levele elszárad és a talajból nagyon könnyen kihúzható, a gyökere pedig sötét színű lesz. Hasonlóak a tünetek az aszálykárhoz. Micélium csak nedves időben jelenik meg. Megelőzhető a betegség megjelenése, ha a talajt reggel öntözzük, így a levél utána gyorsan felszárad. Kerüljük a túlöntözést és a sűrű gyepállományt.

- Typhula: Nyáron tünetek nem láthatók, ez egy téli betegség. Leggyakrabban a hótakaró alatt terjed el, és olvadás után válnak láthatóvá a nagy, szürke foltok. Ezekben a foltokban a növény nem hal el, az egyre melegedő időjárásban gyorsan képes regenerálódni. Kerülni kell a késő őszi nitrogéntrágyázást, de növelni a kálium mennyiségét.

Van-e hatékony megoldás?

A gombás betegségek kialakulását több tényező is okozhatja. A talaj összetétele, minősége, a pH értéke, tápanyag-tartalma és esetleges fertőzöttsége is adhat okot a kórokozók megjelenésére. Egyre több kerttulajdonos kerüli a növényvédő szereket. Nekik kínál lehetőséget a probléma megoldására egy kémiai hatóanyagot nem tartalmazó, biológiai készítmény. A Trifender® Pro a földjeinkben természetesen is fellelhető, őshonos gombát tartalmazó készítmény, amely a talajból fertőző összes veszélyes gombaféle szaporodását és életkörülményeit drasztikusan lerontja. Speciális működése révén a kultúrnövény gyökérzete számára optimális talajállapotot alakít ki, aminek jelentős növekedést serkentő hatása is van. Látványos eredményt hoz: előáztatva akár már néhány óra alatt, de normál felhasználásnál is néhány nap alatt érzékelhető a hatása. Nem mellékes, hogy megbízhatóan, 1-1,5 hónapon át dolgozik a talajban!

Talajkezelésre úgy alkalmazható, hogy a talaj felszínére kipermetezzük (15-30 g/10 liter víz/100 m2), majd alaposan (15-20 l/m2 öntözővíz) bemossuk a gyökérzónába. De kijuttatható beöntözéssel, vagy akár tápoldatozással egy menetben is, a lényeg, hogy a gomba beöntözéssel, vagy bedolgozással kerüljön be a talaj mélyebb rétegeibe!

Kpacsolódó cikk: Mi okozza a gyepbetegségeket?
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!