szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Gabionok, a szép virágedények

Sulyok Józsefné, 2015. jún. 04.


A gabionokat sokáig főként a tájépítészetben alkalmazták, mostanra azonban a kerteket is meghódították. A stabil drótkosarak sikere sokoldalúságukban rejlik. 

Gabionok, a szép virágedények

Aki szívesen kísérletezik az új trendekkel, annak esetleg már feltűnt, hogy az új elem egyre több rajongóra talál a kerttervezők között, ez pedig nem más, mint kővel töltött drótkosár, a gabion.

A „nagy kas” – ezt jelenti lefordítva az olasz kifejezés – már a középkor óta létezik. Akkoriban a fűzfavesszőből font, kővel és földdel magtöltött kosarak a várerődítések gyors megépítésére és a folyók partvédelmére szolgáltak. Napjainkban a gabionok többnyire horganyzott acélból készülnek, kővel vannak megtöltve, és békésebb célokat szolgálnak, például rézsűk és töltések megerősítésére használják. Autópályák mellett zajfogó falak építésénél is szívesen bevetik, mivel természetesebben illeszkedik a tájba, mint a betonfal vagy a műanyag fal, és futónövényekkel könnyen kezelhető.

A drótkosarak számtalan előnyéről azonban már rég meggyőződte e kerttulajdonosok is. A gabionból nagyon könnyű építkezni, az alkalmazott korrózióvédelemtől függően legalább 25 év az élettartalma, és viszonylag pénztárcabarát áron beszerezhetők. Népszerűségét a gabion mégis leginkább annak köszönheti, hogy elvileg bármilyen anyaggal meg lehet tölteni és ezáltal teljesen egyedivé formálható: üvegtörmelékekkel, folyami kaviccsal, téglacseréppel, üres palackokkal, alumínium italdobozokkal – fantáziánknak semmi sem szab határt. Mindenesetre a töltelékanyagnak fagy és időjárásállónak kell lennie, különben gyakrabban kell cserélni vagy újratölteni.

Kép: gabionbolt.hu

A modern kertben, napjainkban gyakran találkozhatunk gabionokkal, de ugyanolyan jól illik a mediterrán és természethű kialakítású kertekhez is, kiváltképpen azért, mert a kövek közti rések búvóhelyet kínálnak a gyíkoknak és számtalan rovarnak. Az utóbbi években a formaválaszték is folyamatosan bővül. A sokféle téglatest formájú változat mellett, melyek tetszés szerint kombinálhatók egymással, megjelentek a gömbölyített példányok is. Összegzésképpen: legyen kerítés, takarófal vagy térelválasztó, magas-ágyás, pl. lépcső vagy növényfuttató, a praktikus drótkosarak eredeti kialakítási elemek.

Amilyen művészinek hatnak a gabionok kialakítási elemként, szerencsére éppen olyan egyszerű a kezelésük is.

Legfontosabb tudnivalók: A rácsokat lapos csomagokban szállítják le. Először a kosár alját és oldalfalat kell összekapcsolni. Ez rendszertől függően történhet spirállal, amit egyszerűen be kell csavarni, vagy csiptetőkkel, melyeket be kell akasztani vagy harapófogóval összenyomni. A biztonságos gabionoknál a drótvégek belül vannak, így nem okoznak sérülést. Az összeállított kosarat megtöltjük, majd lezárjuk.
A hobbibarkácsolók egy kis ügyességgel viszonylag egyszerűen egyénivé tehetik a gabionokat. Akinek azonban nincs ideje, vagy egyszerűen csak kétbalkezes, kész termékek széles palettájából válogathat.

Az üvegtörmelékkel megtöltött kocka vagy oszlop látványosság az ágyásban vagy az előkertben, és a szomszédos növények tudatos kiemelését is szolgálja.

A félkör alakú gabion tökéletesen illeszkedik a házfalhoz, és a beépített növényedénynek köszönhetően stílusos magas-ágyásként funkcionál.
Esetenként a gabionfal nemcsak a napközben elnyelt meleget adja vissza, hanem hangulatos világításról is gondoskodhat, ha a vezetéket rajta keresztül vezettük.

A töltelék mérvadóan befolyásolja a gabion jellegét. Számításba jöhet például a márvány, a zöld gleccser kavics, valamint a világos és sötét mészkő.

Nagyon jól mutat a gömbölyű, gránitkővel megtöltött gabion, közepébe akár egy sövény is beilleszthető.

Kapcsolódó cikk: Így készíts máriatövisből teát!

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2020.szeptember 05., szombat / 20:53

Mezei tücskök ellen mitévő legyek?

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:50

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 16:25

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:34

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 03., csütörtök / 15:20

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:48

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 20:46

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(

2020.szeptember 02., szerda / 14:44

Yukkám levelei száradnak, foltosak :(


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia