szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kerti garnitúra 1X1

Scheftsik Tamás, 2012. ápr. 17.


Akinek van kertje, az tudja, mennyire jó ejtőzni egy kicsit ott, napozni, vagy éppen elkölteni a hétvégi ebédet. Ehhez olyan bútorokat kell választanunk, melyek jól viselik az időjárás viszontagságait, vagy vállalnunk kell a kihívást, és minden alkalommal, amikor ki akarunk ülni a kertbe, ki kell pakolnunk a kerti garnitúrát is.

Kerti garnitúra 1X1

Pénztárca és ízlésfüggő, hogy milyen anyagú ülő és fekvő alkalmatosságokat választunk. Nem árt szem előtt tartani, hogy az elsőre olcsónak tűnő megoldás hosszútávon bizony sokkal drágábbra is kijöhet, mint egy, a kezdetekben magasabb árfekvésű variáció. Ha szeretnénk hosszan élvezni a kerti bútorok nyújtotta kényelme, akkor tudjuk, teljesen mindegy, milyen anyagból készültek, mindenképpen be kell őket vinni zárt helyre télire, valamint a rendszeres karbantartásuk elengedhetetlen.

 

Műanyag garnitúrák

 

Kétségkívül a legolcsóbb, éppen ezért a legelterjedtebb megoldás is. Bár egyes esetekben még ekkor is komoly összegeket kell leszurkolnunk a pénztárnál egy-egy garnitúráért. Ezek az összeállítások elsőre természetesen tartósnak tűnnek, de ne feledjük, nem olyan környezetben fognak állni, mint a boltban. A közvetlen napfény és a hőség bizony kikezdi a műanyagot, ezért rossz esetben akár már 3 év után meg kell ismételni a kiadást.


Megjelent az ilyen garnitúráknak egy új családja, melyeket úgy alakítottak ki, hogy a rattan bútorokhoz legyenek hasonlóak. Ezek minőségben kifogástalanok, tartósak és sokkal kevesebb törődést igényelnek, mit eredeti testvéreik. Igaz, sem látványban, sem pedig érzésben nem fogják ugyanazt nyújtani, mint természetes anyagú társaik.

 

Természetes anyagok

 

Sokféle anyagból készülnek kerti garnitúrák, ezért nyugodtan válogassunk, próbálgassunk. Ez azért fontos, mert minden anyagnak más a tapintása, látványa, és más kényelmességi fokkal rendelkeznek. A legtartósabb az olyan ülőalkalmatosság, amelyik építve van. Nem kezdi ki a nap, nem fújja el a szél, sőt, még télre sem kell neki helyet keresni a garázsban. Mozgatni azonban nem lehet, és ahhoz, hogy kényelmes legyen, bizony elég sok párnára lesz szükségünk. Időtállóságban előkelő helyen szerepelnek a kovácsoltvas garnitúrák. A probléma ezekkel is az, hogy kemények és nehezek. Ellenben nagyon elegánsak, és romantikus hatást keltenek a szemlélőben. Gyönyörűen csavarodó indadíszítéseik, és kecses kivitelezésük tökéletes harmóniában van a kerttel.


A fából készült kerti bútorok már jóval kényelmesebbek az előzőeknél. Pénztárcafüggő, hogy milyet választunk, a kínálat nagyon széles. Léteznek egyetlen tömbből kifaragott darabok, melyek ára kifejezetten borsos, de vannak vastagabb lécekből létrehozottak is, amik a büdzsét sem terhelik annyira, mozgatásuk könnyebb, mint az előzőeké, ám ápolásra szorulnak. Minden tél előtt és minden tavasszal, amikor előszedjük őket, alaposan be kell kenni faápolóval, valamint 4-5 évente nem árt lelakkozni. A tartósságuk így nagyban megnő. Óriási népszerűségnek örvendenek a rattan garnitúrák, ami nem véletlen, hiszen a keleties hangulat mellett a kényelmi fokozatuk is magas, még akkor is, ha párna nem kerül beléjük. A terjedésüket azonban erősen befolyásolja megdöbbentően magas áruk. Ezek az ülőalkalmatosságok elegánsak, könnyen mozgathatóak, ellenben hatásuk sokkal robosztusabb az előzőeknél. A környezeti ártalmakat jól viselik, a vízzel azonban hadilábon állnak. Télre mindenképpen kerüljenek fedett és száraz helyre, különben a nagyon is húzós kiadás könnyen kárba veszhet.

 

Pavilonok


Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek a pavilonok és árnyékolók. Szebbek, mint egy egyszerű napernyő, bár megvannak a maguk hibái is. Ezeket, a darabokat nem olyan egyszerű áthelyezni, mivel méretük miatt mindenképpen rögzíteni kell őket. Ez jelenti a másik nagy problémát, mivel ahhoz, hogy egy erősebb szél ne vigye magával a hőn áhított pavilonunkat, bizony le kell őket csavarozni. Tehát ahhoz, hogy biztonságban tudhassuk, „alapot” kell készítenünk számára. Ha azonban ez már nem jelent akadályt, akkor válogathatunk a különböző anyagok és kivitelek között. Egy favázas, fehér, könnyű függönyökkel határolt romantikus, vagy egy kovácsoltvas, növénnyel futtatott pavilon is igazán impozáns lehet, csak találjuk meg azt a darabot, mely a legközelebb áll hozzánk.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia