szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kerti parti - Süssünk a kertben!

Scheftsik Tamás, 2013. márc. 11.


A kerti sütés az egyik legkedveltebb elfoglaltság a nyáresti órákban, nem csak kellemes, de nagyon jó hangulatot is biztosít. Abban az esetben, ha nem egy mobil eszközzel szeretnénk dolgozni, akkor miénk a lehetőség, hogy olyan, és akkora kerti sütőt építsünk, esetleg építessünk, amekkorát csak szeretnénk. A méreteket érdemes attól tenni függővé, hogy tulajdonképpen mi is lesz a funkciója az adott építménynek.

Kerti parti - Süssünk a kertben!

Szalonnasütés, baráti beszélgetések

 

Ha nem az a cél, hogy egy hatfogásos vacsorát alkossunk a kertben, hanem csak a hangulat kedvéért szeretnénk egy kis szalonnát sütni a barátokkal vagy a családdal, akkor nagyon egyszerű dolgunk van. Ha nem akarunk túl sok időt rááldozni, csak egy mélyedést alakítsunk ki a földön. Ez azért kell, hogy a tűz ne bántsa a környezetében lévő füvet. Lehetőleg rakjuk körbe néhány mutatós kővel, és gyakorlatilag készen is vagyunk.


Ennél egy fokkal komolyabb, ha a földből kiemelkedő, kerek vagy szögletes sütögető résszel gazdagítjuk a kertet. Ehhez sem kell feltétlenül szakembert hívni, de azt mindenképpen tartsuk szem előtt, hogy igen nagy hőterhelésnek lesz kitéve. Ennek megfelelően nem használhatunk hozzá egyszerű alapanyagokat, hanem konkrétan olyanokkal kell dolgoznunk, amik ezt a fajta közeget jól viselik. A samott erre tökéletes, és az építőanyagosnál be is lehet szerezni.

 

Kerti parti

 

Amikor egy kerti sütő nem csak a szalonnáról szól, hanem ennél azért valamivel bonyolultabb dolgokat is szeretnénk elkészíteni, akkor már egy nagyobb állomásra van szükségünk. Ennek a kialakításánál érdemes arra is gondolni, hogy pakolófelületek, illetve eszköztartók is helyet kapjanak. Első körben mindenképen kell egy tűztér, amit érdemes részben körülépíteni, hogy ne befolyásoljon minket annyira az aktuális időjárás. Egy kisebb kéménnyel azt is elérhetjük, hogy terelni tudjuk a füstöt, legalábbis részben.

 

A búbos-kemencére emlékeztető kialakítás nagyon tetszetős, és hasznos is, mivel jól védi a tűzteret, és könnyezni sem fogunk a felcsapó gázoktól. Mellé érdemes mindkét oldalon kis asztalka-felületet létrehozni, lehetőleg ugyanabból az anyagból, amiből maga a kemence készült. Derékmagasságú, vagy annál valamivel magasabb legyen, hogy a munka könnyű lehessen, és nem utolsó sorban a pult alatti részen rengeteg tárolót és polcot lehet kialakítani az eszközöknek és például a fának.

 

Komplett kerti konyha

 

Ha a kerti sütés szerelmesei vagyunk, akkor alakítsunk ki egy olyan sütőállomást, ami szinte kiváltja a konyhánkat. Ehhez az előző kemencés megoldást toldjuk meg egy szalonnasütő lehetőséggel is. Ezen ugyanis nem csak az említett finomságot készíthetjük el, hanem a bográcsnak is ki tudunk alakítani egy helyet, és akkor sincsen gond, ha boronatárcsát szeretnénk sütni.

 

Jó ötlet lehet még egy második, zárható kemence is, amiben kenyeret, pizzát, vagy hasonló tésztaféléket lehet ropogósra sütni. Egy ilyen állomáshoz nem árt az sem, ha a kert csap is a közelben van, egy kisebb kézmosó formájában. Nem kell, hogy kéttálcás legyen, de az nem árt, ha aláférnek az edények és tálcák, egy gyors öblítésre.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!