szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kerti sütő 1X1

Scheftsik Tamás, 2012. márc. 26.


A kerti sütögetés az egyik legjobb elfoglaltság, amit csak az ember el tud képzelni egy kellemes nyári estén. A sülő finomságok illata, a társaság és a hangulat egyszerűen utánozhatatlan. Sok lehetőség közül tudunk válogatni, ezért mindenki számára elérhető ez a fajta élvezet.

Kerti sütő 1X1

Lakásban

 

Meg lehet oldani a „kerti” sütő létesítését egy lakásban is, csupán terasz kell hozzá. Látványra mindenképpen szebb egy épített szerkezet, de ehhez megfelelő méretű kinti részre van szükségünk. Praktikusság szempontjából jobb, ha készen vásárolható, mobil sütővel próbálkozunk. Mielőtt azonban nekiállnánk kolbászt és szalonnát készíteni, nem árt, ha a szomszédokat előre tájékoztatjuk a terveinkről, valamint a véleményüket, beleegyezésüket kérjük. Mindenképpen gondoljuk végig, hogy teraszunk mérete és elhelyezkedése megfelel-e az ilyen időtöltéseknek, mert komoly gondokat okozhat: egyrészt minden, a környezetünkben lévő tárgy füstös szagú lesz, másrészt a falakat is megfoghatja a korom, így a festés terhét is a nyakunkba vesszük. A terasz tehát legyen nagy, megfelelő szellőzésű, és a szomszédok is legyenek elnézőek.

 

Kertben

 

Fontos eldönteni, hogy milyen céllal szeretnénk kerti sütőt építeni. Hogy egyértelmű legyen a dolog, azt kell megfontolni, hogy csak hobbisütőt szeretnénk építeni, vagy esetleg komolyabban szeretnénk foglalkozni a gasztronómia ezen lehetőségeivel

 

Egy kellemes baráti összejövetelhez, szalonnasütéshez vagy bográcsozáshoz tökéletesen megfelel a klasszikus kerek tűzrakó építése. Amikre mindenképpen oda kell figyelnünk, az a magasság és a felhasználhatóság. Mivel a legtöbb esetben nem csak szalonnát akarunk készíteni, így olyan belső kialakítást érdemes tervezni, melyen egy rács, vagy egy fém lap helyet kaphat, hogy a grillezett finomságokat is el tudjuk készíteni. A tűztér magasságánál pedig arra figyeljünk, hogy nem legyen túl magas: egyrészt nem tudjuk majd kényelmesen körbeülni a nyársakkal, másrész a bográcstartó vas nem lesz elég magas ahhoz, hogy fel tudjuk rá függeszteni. A második probléma orvosolható, ha eleve a tűzrakóhoz építünk egy tartóoszlopot, mely kihajtható a meleg fölül.

 

A kerti sütő építésénél mindenképpen fontos az elhelyezés. Ne tegyük túlságosan közel a házhoz, hogy a füst ne szivároghasson be a lakásba. A bejárattól távolabb, a burkolt felületen azonban tökéletes helye lehet, ráadásul nagyon kellemes látványt is nyújt! Ha úgy döntünk, hogy a kertben szeretnénk neki helyet biztosítani, akkor mindenképpen szükségünk lesz egy beton alapra. Tartsuk szem előtt, hogy ne legyen óriási a távolság a háztól, hiszen az alapanyagokat onnan kell kihozni, és az elkészült finomságokat is vissza kell juttatni. Ha a kertben találunk helyet a sütőnek, érdemes a közvetlen környezetét –nagyjából 2-3 lépés sugárban- valamilyen apró kaviccsal, vagy más burkolattal fedni, hogy megkönnyítsük a munkánkat.

 

Azoknak, akik jártasabbak a gasztronómia világában, és kemencés ételeket is szeretnének készíteni, nagyobb léptékben kell gondolkozniuk. Az alapvető kialakítást ugyanúgy kell elkezdeni, de mindenképpen nagyobb térre lesz szükségünk az elkészítéshez. A kemence hátrafelé is terjedelmes, ugyanakkor ebből a szögből nem tudunk vele mit kezdeni, ezért érdemes egy falra építeni, így kevesebb helyet foglal. Mind az egyszerűbb sütő, mind pedig a komolyabb kivitel esetében érdemes előkészítő pultot is tervezni a szerkezethez. Ez nagyban megkönnyíti az ételek elkészítését, és nem utolsó sorban a látványvilágát is feldobja a sütőnknek.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!