szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kerti teendő, ha itt a tél

Sulyok Józsefné, 2015. nov. 24.


Az egyéves fűszernövények, mint pl. az ehető krizantém, a körömvirág, a borágó az első fagyos éjszaka után elpusztulnak, a többéves fajok, mint a citromfű, elhullatja leveleit. 

Kerti teendő, ha itt a tél

Az elszáradt, rothadó szárakat és leveleket vágjuk le és rakjuk a komposztba. A kiürült zöldségágyásokat is tisztítsuk ki. A késői bokorbab és a spenót gyökereit hagyjuk az ágyásba, mert táplálja a talaj élőlényeit, és miután elrohadnak, porhanyós föld marad utánuk.

A káposzta gyökereit feltétlenül távolítsuk el a baktériumos gyökérgolyva megelőzése érdekében. November közepén a spárgát is vágjuk le és dobjuk a szemétbe.

Mangold teleltetése

A piros, sárga vagy tarka szárú mangold megszínesíti a téli zöldségágyást. A leveleket a spenóthoz hasonlóan, a ropogós szárat a spárgához hasonlóan készíthetjük el, vagy az egytálételeknek kölcsönöz kellemes ízt. A nedvesség és a fagy rontja a minőséget. Ezért a mangondot takarítsuk be, mielőtt a szár megpuhulna és a levél megfoltosodna. A vaskos gyökér rendkívül fagytűrő. Ha az ágyást letakarjuk fenyőággal vagy agroszövettel, amint a tavaszi nap felmelegíti a talajt, új levelek sarjadnak.

A pasztinák kint maradhat

A pasztinák fűszeresebb ízű, mint a sárgarépa, és mivel több cukrot tartalmaz, jóval édesebb is nála. Vannak olyan termesztett fajták, amelyeknek a gyökér hossza akár 40 cm, és a vastagsága 5-6 cm is lehet. A behordással várjunk az első fagyokig, hogy a fehér gyökér még aromásabb legyen.

Enyhe időben a zöldség még tovább nő. A fő növekedési időszak szeptemberben kezdődik, és a tél beköszöntéig folyamatosan nő. A napos őszi időjárásban időnként kiadósan öntözzük meg. Az ágyást takarjuk le falevéllel vagy mulccsal, így a talaj nem fagy át, és tavasszal szedhetjük a pasztinákot akkor is, ha a hőmérséklet jóval nulla fok alatt van.

A magasabban  fekvő régiókban, ahol tartós a hó és a fagy, a termés egy részét ássuk ki, a leveleket vágjuk le 1-2 cm-re a gyökérnyak fölött, a répákat rétegenként tegyük ládába, nedves homokra, és sötét, hűvös helyen tároljuk. 

Kapcsolódó cikk: Ezt az öt cserját így kell ültetni
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia