szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertrendezés a gyep szépségéért

Scheftsik Tamás, 2011. dec. 01.


Amikor egy kertben ápolt és jól karbantartott gyep van, az nem csak az ott lakókat tölti el büszkeséggel, de azoknak is feldobja a napját, akik csak bekukucskálnak a kerítésen. Mert bizony bekukucskálnak. Sövénnyel vagy örökzölddel eltakarni azonban nem lehet, hiszen azon a helyen, ahol a gyepet megbontjuk ezekkel a növényekkel, ott ritkássá válik, vagy ki is pusztulhat.

Kertrendezés a gyep szépségéért

Szerencsére ez nem azt jelenti, hogy ha valaki gyönyörű, smaragdzöld takaróra vágyik a kertjében, akkor el kell viselnie, hogy beláthatnak, vagy kénytelen 2 méter magas kőkerítést emelni. Semmi mást nem kell tennünk, csak jó előre átgondolni, hogyan rendezzük a kertet úgy, hogy a káposzta is megmaradjon és a kecske is jóllakjon. Tehát papírt-ceruzát elő és gondolkodjunk.

Térelválasztók

A kerítés szerepére is alkalmasak az olyan növények, mint például a magyal, a tiszafa vagy a puszpáng. Sajnos a gyepnek már nem tesznek olyan jót, mert alattuk a növekedése lelassul vagy meg is áll. Nem kell azonban a fű egységét megbontani a sövényekkel! A kerítéstől másfél-két lépés távolságban ássunk a földbe egy alacsony „kerítést”, vagyis egy olyan térelválasztó elemet, mely nem magasabb, mint a lábszárunk közepe. Nem csak esztétikus, de megakadályozza azt is, hogy a gyep károkat szenvedjen a kerítés őrei miatt. Választhatunk fát, műanyagot vagy kovácsoltvasat is, pénztárcánktól és ízlésünktől függően, de készíthetjük mi magunk is. Nem kell hozzá más, csak néhány karvastagságú ág, melyet azonos méretű darabokra vágunk. Ezeket pedig szorosan egymás mellé ásva használjuk fel, és olyan szögben vagy íven hajlítjuk az útjukat, ahogyan csak szeretnénk.

Ezt a fajta elválasztót használhatjuk akkor is, ha a gyep szélét virágágyásokkal szeretnénk díszíteni. A kicsi kerítés segíthet abban is, hogy a gyomok nehezebben jussanak át az ágyásból a fűre, így a bosszúságtól is megkímélhetnek bennünket. A virágokat ültethetjük a zöld tengeren belül bárhova, de arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl sok ilyen „folt” a gyepben, mert az nagyban rontja a látképet.

 

Tornyok

A fűbe ültetett fák és egyéb nővények a gyökereikkel sajnos sokszor okoznak bosszúságot, nem is beszélve arról, hogy ősszel mennyi levelet hagynak maguk után. Ha mégis szeretnénk színfoltokat a gyepre, de nem akarunk bele ültetni, és a térelválasztós megoldással sem vagyunk elégedettek, megtehetjük úgy, hogy kiszáradt fát rögzítünk a talajra. Először furcsán hangozhat a dolog, de aztán, amikor az ágakat lógó cserepekből leomló virágokkal díszítjük, megértjük a praktikusságát. Fontos, hogy mielőtt a fát a földbe ásnánk, le kell kezelni az alját! A föld alatti rész könnyen elrohadhat, ha nem akadályozzuk meg, így a díszünk nem lesz hosszú életű.

Nem kell feltétlenül kiszáradt fát használnunk, megoldhatjuk vasból vagy bármilyen anyagból készült, hosszú szárral rendelkező virágkandeláberekkel is a díszítést, melyek ugyanolyan elegánsan mutatnak a kertben. Vagy használhatunk régi szekeret, talicskát, bármit, amin jól mutatnak a növények, és nem áll nagy lábakon a gyepen.

 

Természetes lépcsők

Ha hiányzik a kertünkből a zöld mellett néhány szín, megoldhatjuk úgy is, ha bizonyos területeken szinteltolást hozunk létre. Ezekre a részekre halmozzunk földet majd rakjuk körbe szép terméskövekkel, megtartva a természetes hatást. Ezzel a megoldással hozzájutunk a virágoskerthez anélkül, hogy éles határ lenne a gyep és az ágyás között, ráadásul olyan érzést érhetünk el, mintha egy erdőben lennénk. Sajnos, a gyomok terjedésének nem szabnak határt a kövek, de ha a föld oldalát beborítjuk gyom elleni fóliával, akkor ezt a problémát is kiküszöbölhetjük.
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!