szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kertünk éke a Betlehem csillaga

Topor Erika, 2015. ápr. 14.


A növényvilág egyik ékessége és egyben érdekessége is az ernyős sárma (Ornithogalum umbellatum), vagy más néven betlehem csillaga. Többféle elnevezése ismert még, így van, aki kígyóvirágként ismeri, van, aki ernyős madártejnek, vagy akár a vigasz virágának.

Kertünk éke a Betlehem csillaga

Gondolták volna, hogy ez a rengeteg elnevezés egyáltalán nem véletlen? A növény sokfélesége miatt ez a sok elnevezés teljesen megmagyarázható. A növényvilágban viszonylag kevés olyan virágzó növény  van, ahol hatágú maga a virág. Ha a betlehemi csillagot nézzük, akkor nagyon hasonló a virág formájához. A templomok rózsaablakának mintázata is kísértetiesen hasonlít az ornitogallumra.   Botanikai besorolását tekintve is a csillagvirágúak alcsaládjába tartozik.

Ha jobban utánanézünk az interneten, akkor még természetesen számos elnevezése ismert: kakastej, úri madártej, zöld csík és még sorolhatnánk. Miért pont zöld csík vagy kígyóvirág? A bimbók még csukott állapotukban zöld-fehér csíkosak, és hasonlítanak a kígyók fejére. A csillag alakú, tejfehér, aktinomorf virágok sátorozó fürtben nyílnak 6-20-asával, a lepellevelek kívül zöld csíkosak.  A virágok mellett a levelek is vékonyak, hosszúkásak.

Latin nevének eredete is habitusára utal: ernyős madártej, mert ernyőszerűen álló virágai jellegzetességük, illetve ernyőszerű sárga porzói is erre az elnevezésre utalnak.

Kakastej elnevezése inkább a tejnedv miatt említendő meg: eltörve hajtásai tejnedvesek.

Évelő, hagymás dísznövény, sziklakertekbe igen kedvelt.

Az ernyős madártej vízigényes tavasszal és a téli időszakban, nyáron viszont elég jól tűrik a szárazságot is.

Fontos megjegyzendő, hogy erősen mérgező növény. Szívre ható glikozidokat (konvallozid, konvallotoxin, rodexin, rodeyozid) tartalmaznak. A növény hatóanyagai a gyöngyvirág hatóanyagaival szinte megegyezők!

Ami miatt még érdekes megemlíteni ezt a sziklakerti évelőt, hogy gyógyászati célra is használják szakemberek. A Bach-virágeszenciák sorába tartozik, és a vigaszvirág elnevezés is innen származtatható, mivel a terápiában elesettség, mérhetetlen nagy bánat, sokkos állapot, pánik kezelésére is használják. Más terápiás céloknál érdemes még megjegyezni a rákterápiát, a Bach-terápiában a rákos folyamatok okozta traumák kezelésére is alkalmazzák a természetgyógyászati eljárások során.

Mérgezősége ellenére érdemes a kertben tartani, mert rendkívül látványos a virágzása idején. A természetes gyepek alkotója is lehet, előszeretettel terjeszkedik vegyes gyeptársulásokba is, ahol más évelő gyomokkal együtt szépen megél.

Kapcsolódó cikk: Kikelet napsárgában és ibolyaszínben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia