szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kései szálkamenta

Sulyok Józsefné, 2009. szept. 02.


Ismerjük meg ezt a Kína északi részéről származó fűszernövényt, amelyet nálunk inkább dísznövényként alkalmaznak. Gyönyörű lila virágai méltóképpen díszíthetik kertünket!

Kései szálkamenta - Elsholtzia stauntonii - 1,5 méterre megnövő, ajakosok családjába tartozó félcserje. Vékony, 10-15 cm hosszú, keresztbe átellenes levelei kellemes illatúak, ezért fűszerként is használhatjuk.

 

Zöld levélzete ősszel enyhén bíborvörösre színeződik. A hajtások csúcsán szeptembertől megjelenő bíbor rózsaszín, 15-20 cm hosszú álfüzérekbe rendeződő virágai megkapóan szépek.

 

 

 


Az „Alba” fehér virágú 80 cm magasra nő, és az alapfajhoz hasonlóan szintén télálló. Az egynyári fésűs szálkamenta Közép-Ázsiában, Japánban, Kínában és Koreában őshonos. Levelei enyhén citromos aromájúak. Nálunk csak az utóbbi időben vált konyhai fűszernövénnyé. Ősszel hozza levendulaszínű virágfüzéreit. Dugványról szaporítható, napos, meleg helyet kedveli, jól tűri a szárazságot. Tavasszal rendesen metsszük meg, hogy ne nőjön túl nagyra és megőrizze szép formáját. Hidegebb éghajlatú területeken télire tövét takarjuk be lombbal. Dézsában nevelve is mutatós félcserje. Télen, fagymentes helyen teleltessük. Fésűs szálkamenta viszont egynyári növény, ezért minden évben újra kell szaporítanunk. Köményre és a mentára emlékeztető, aromás illatú leveleit egész nyáron gyűjthetjük.

 

Friss összeaprított levelei tökfélékhez, tojásos ételekhez, szárnyas és halhúshoz, szószokhoz, levesekhez illenek. Túróhoz keverve különleges ízt ad.Mindkét szálkamenta-faj külseje a velük rokon zsályára hasonlít. Virágaikkal már messziről felhívják magukra a figyelmet. A kései szálkamenta cserépben nevelve is igen mutatós.

 

Tipp! Vietnámi omlett

Verjünk fel 3 tojást 2 teáskanálnyi „nuoc-mám” szósszal (ázsiai fűszerboltokban kapható). Serpenyőben forrósítsunk fel 1 evőkanál olajat, és öntsük rá a tojást.

 

Míg lágy a massza, adjunk hozzá 10 hámozott garnélarákot és 1-1 teáskanál koriandert és szálkamentát. Ha megkötött az omlett, akkor tegyük egy kis időre előmelegített sütőbe és süssük meg. Előételként, főételként egyaránt fogyaszthatjuk. Kihűlve csíkokra vághatjuk, és salátákhoz, tészta és rizsételekhez adhatjuk.


 

Kapcsolódó cikk:
Mi az az esztragon?

 

Kapcsolódó rovatok:
Kertészkedés
Hobbi
Szaktanács
Webáruház

 

Kapcsolódó könyv:
Illatos kert

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!