szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készíts apró kertet saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2014. márc. 28.


Mini kertet bárki létrehozhat, de igazán azoknak ajánlott, akik valami különlegesre vágynak, illetve azoknak, akik nem tudnak elszakadni a kertészkedéstől még a lakásban sem. Értelmezéstől függően telepíthetjük a kertbe is, de akár egyetlen cserépbe is, így biztosan találunk olyat, ami a mi ízlésünknek megfelel.

Készíts apró kertet saját kezűleg

Cserépben, üvegben

A miniatűr kerteket igazából bárhol létre lehet hozni. A cserepek is tökéletesen alkalmasak erre, de akár egy nagyobb üvegtál is megteszi. Ahhoz, hogy hangulatosak lehessenek, ilyenkor figyelni kell arra, hogy milyen növényeket teszünk bele. Mivel a hely igencsak szűkös, így értelem szerűen olyanokat kell választanunk, amik nem igényelnek sok földet. Az is fontos, hogy ha magasabb növényeket is szeretnénk, azok jól bírják a metszést.

Illetve természetesen arra is figyelni kell, hogy milyen vízigényű, és földigényű növényeket ültetünk össze. Ezek egy normál méretű kertnél is fontosak, de a miniatürizált változatnál kiemelten azok.

A lakásban az egyik legkönnyebben megvalósítható kis kert a sziklakert, melyet felépíthetünk egy szép üvegtálban. A pozsgások és kaktuszok nem igényelnek olyan sok törődést, de kétségkívül mutatósak, és a sekély gyökereknek köszönhetően biztosan meg is maradnak. Akik szeretnék, azok kis házikókkal, utacskákkal, vagy éppen apró kerti garnitúrákkal is kiegészíthetik a képet. Ezzel olyan hatást érhetnek el, mintha éppen a pihenőhelyet szemlélnénk, ami viszont csak a szemünknek lesz kikapcsolódás, illetve a lelkünknek.

Erkély

Az erkélyeken egy kicsivel több a hely, mint a lakásban, éppen ezért valamivel bonyolultabb lehetőségeket is megvalósíthatunk. Itt már létrehozhatunk egy olyan sarkot is, ahol a cserepeket láthatatlanná tesszük némi szalmával, esetleg a fokozatos elhelyezéssel, amivel csak a legelső cserepeket lehet majd látni.

Ennél bonyolultabb, ha vízi kertet hozunk létre. Ehhez szükségünk lesz egy nagyobb kaspóra, amit meg tudunk tölteni vízzel. Ebbe kerülhetnek vízi jácintok, lótuszvirágok, és mocsári, vagy sekély vízi növények is. Fontos, hogy a tápanyag utánpótlását pl, Wuxal Super® tápoldattal ezeknek is meg kell oldani, illetve, ha nagy a meleg, akkor a párolgó vizet pótolni kell. Cserébe azonban az erkélyen sokkal jobb idő lesz, hiszen a párolgó víz hűti a környezetét.

Kertben

Az előző ötletet megvalósíthatjuk a kertben is, csak ebben az esetben jóval nagyobb kaspókkal kell számolnunk, az elv azonban ugyan az, és ráadásul igen mutatós lesz a végeredményünk is.

Kiskeretet a kerten belül bárhol kialakíthatunk, és itt arra is lehetőségünk van, hogy az extrémen minitől eltérve egy fokkal nagyobban gondolkodjunk. Az összeültetésekkel és a mesterséges részletekkel – utak, székek, stb. – pedig olyan mini környezetet alakíthatunk ki, amilyet csak szeretnénk, illetve amilyet az éghajlat lehetővé tesz.

A keleties hangulat kedvelői számára tökéletes megoldás lehet a bambusz, míg a sivatagos környezethez cserepes növényekkel is hozzájárulhatunk. Ha valaki mediterrán kiskertet szeretne, akkor cserepes leánderrel, és lobéliával is próbálkozhat, ha pedig a trópusokon szeretné érezni magát, akkor a banánfa, illetve a hajtatott ananász, vagy pálmák csoportjaiba rakja a pihenőszéket.

Kapcsolódó cikk: Itt a palántázás időszaka!
Hozzászólások (1)

Anna Manna
2014. jún. 22. (3 092 napja)
Nagyon tetszik a pozsgásokkal beültetett üvegtál!