szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készítsünk ágytámlát saját kezűleg

Scheftsik Tamás, 2012. dec. 31.


Sok mindent el lehet készíteni házilag, is, ezzel pedig rengeteg pénzt lehet megspórolni. Egy ilyen lehetőség az ágytámla is, hiszen ehhez igazán nem kell nagy kézügyesség. Az is igaz azonban, hogy ez a lehetőség akkor az igazi, ha olyan ágyról beszélünk, amit a falhoz tolnak, mert a mutatóssága is lesz a legjobb.

 

Készítsünk ágytámlát saját kezűleg

Falra szerelve

 

Mindenek előtt szükségünk lesz egy nagyobb rétegelt lemezre. Ezt azután méretre vághatjuk, attól függően, hogy mekkora ágytámlát szeretnénk. Itt van lehetőségünk arra, hogy különböző cirádás mintákat vágjuk a fába, kinek-kinek kézügyessége szerint. Ha az ágy szintén fa, akkor más dolgunk nincs is, mint hogy azonos színűre fessük, esetleg pácoljuk. A felrakáshoz tegyünk két nagyobb lécet a falra csavarokkal. Ha ezzel megvagyunk, illesszük rá a támlát, és szöggel, esetleg csavarral rögzítsük. Ha nagyon eláll a faltól, akkor méretre vágva egy léccel ki lehet tölteni a hézagot. Ráadásul így egy kis plusz rakodófelülethez is hozzájutunk. Abban az esetben, ha az ágy szövettel van burkolva, akkor a kivágott farostlemezzel is így kell tennünk. Ehhez azonban nem elég egyszerűen ráragasztani a szövetet, mert akkor egy kissé összecsapottnak fog tűnni. Ráadásul elég nehéz ugyanolyan anyagot találni.Tehát legyünk kreatívak, és nyugodtan térjünk el az eredetitől. A lényeg az, hogy passzoljanak a színek, és a minták. Ha mégis találunk megfelelő szövetet, akkor egy nagyobb darabot szerezzünk be belőle, hátha szükségünk lesz még rá.


A farost lemezt első körben „bélelni” kell, vagyis egy kis töltelékanyagot kell felhasználni, hogy ne legyen olyan kemény a háttámla. Ez lehet szivacs, de akár a hobbiboltokban beszerezhető játék-töltőanyag is. Ezt vágjuk méretre, és ragasszuk hozzá a laphoz. Ha ezzel megvagyunk, akkor jöhet az anyag. Ezt erősen rá kell feszíteni a lapra, így lehetőleg ne egyedül csináljuk. Először a rétegelt lemez egyik hátsó oldalán kárpitszegezővel rögzítsük, majd folyamatosan leszegezve haladjunk a másik oldalig. Ha mindent a helyére illesztettünk, akkor már csak fel kell szerelni a falra a már leírtak szerint.


Abban az esetben, ha nem szeretnénk, hogy a felület annyira egyenletes legyen, hanem mintákkal is szeretnénk tarkítani (mondjuk, mintha régi bőrbútor lenne a behúzásokkal) akkor azt már a rögzítés közben ki kell alakítani. Úgy haladjunk, hogy az anyag első szegezése után, erős feszítés mellett rögzítsük le a kívánt minta széleinél is, majd újra a támla széleit szegezzük. Így a művelet valamivel bonyolultabb, de ha rendesen feszítjük az anyagot, akkor nem lesz baj.

 

Ágyra szerelve

 

Egy kicsit átalakul a rendszer, ha nem a falon szeretnénk rögzíteni a művünket. Ebben az esetben nagyobb teherbírású ágyra lesz szükségünk, és a támla méretéből is le kell adnunk. Hogy tartson is, és neki lehessen dőlni, ne legyen magasabb, mint az ágy kétszerese. Az eljárás ugyan az, mint az előbbiekben, csupán a rögzítést az ágy lábaihoz kell megtennünk. Hogy hátulról is mutasson a támla, ha anyaggal fedtük be, akkor szükségünk lesz még egy rétegelt lemezre, amit az előző hátához illesztünk. A maximalisták ezt is bevonhatják, így a támla minden irányból mutatós lesz, de erre nem feltétlenül van szükség.
 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia