szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Készítsünk egyedi mintás függönyt!

Scheftsik Tamás, 2012. nov. 14.


A textilek festése első hallásra bizony igen bonyolult feladatnak tűnik, pedig ma már nem az. Szinte mindenki emlékszik azokra az időkre, amikor a batikolás volt az egyetlen lehetőség arra, hogy egy már megunt pólót feldobhassunk. Ez azonban nagyon körülményes volt, és sok kosszal is járt. Ma már szerencsére a hobbyboltokban rengeteg féle festékkel találkozhatunk, így nem jelenthet gondot az egyszerű lenvászon, vagy éppen a selyem festése sem.

Készítsünk egyedi mintás függönyt!

Persze egyszínűre festeni az anyagot nem olyan ördöngösség, de a legtöbbször – ha már lúd, legyen kövér – alapon szeretnénk mintázni is a felületet. Ezt is meg lehet oldani, bár egy kis munka, na meg némi kézügyesség kelleni fog hozz. Mindenekelőtt szerezzük be a kellő anyagokat:

 

• Mindenképpen szükségünk lesz textilfestékekre, több színben. Ehhez választhatunk akrillt, de olyat is, ami vasalással rögzíthető az anyagon.
• Kisebb festőhenger is jól jöhet, hiszen a könnyebb mintákat ennek segítségével készíthetjük el.
• Nagyon nejlonra azért lesz szükségünk, mert sokszor a festék átüt a függönyön, így gondokat okozhat.
• Textilfestő toll. Ezt a kisebb, vagy éppen a bonyolultabb motívumokhoz használhatjuk, így nem kell majd azon idegeskedni, hogy elfolyik a szín.
• Vágható, vékony szivacs. A legtöbb esetben ezt is be tudjuk szerezni a hobbyboltban, de ha mégsem, akkor próbálkozzunk festékboltnál, vagy háztartási üzletnél.
• Sablonok. Erre akkor van szükségünk, ha nem érzünk magunkban elég tehetséget, hogy szabad kézzel rajzoljunk.

 

Ha mindent beszereztünk, akkor neki is állhatunk a munkának. Első körben érdemes egyszerű motívumokkal kezdeni, például csíkokkal, vagy geometriai formákkal, mert ezekhez csak a hengert kell használni. A kiválasztott színt egy tálkába nyomjuk, a hengert alaposan megforgatjuk benne, egy kicsit kinyomkodjuk, és felvisszük az anyagot. Használhatunk fényes festéket is, vagy olyat, amiben csillámok vannak, ezzel fokozva a hatást.

 

A virágok, kacsák, halak, mesehősök és egyéb bonyolult figurák elkészítése sem olyan nagy feladat. Természetesen használhatjuk a filcet is, ekkor azonban képtelenek leszünk ugyanolyan, ismétlődő mintát létrehozni, ami persze nem baj. A tollal egyszerűen rajzoljuk meg a kívánt motívumot, és ha kell, akkor színezzük ki. Ha szeretnénk, hogy azonos minták legyenek az anyagon, akkor készítsünk sablont. Erre használhatjuk a szivacsot, vagy puhafát, esetleg keményebb almát is. Faragjuk ki a mintát, és vigyük fel a felületére a festéket, majd mintha pecsételnénk, nyomjuk az anyagra. A szivaccsal el fog mosódni egy kicsit a felvitt festék, így egy kissé keleties, misztikus hatást érhetünk el.

 

Ha több színnel is szeretnénk dolgozni, és az egész anyagot festjük, akkor a szivacs segítségével eldolgozhatjuk az átmeneteket. Ez igaz akkor is, ha nem akarjuk, hogy a felvitt mintának nagyon határozott vonalai legyenek.

 

Ezután már nincs is más hátra, mint a színek rögzítése. Ez festékenként változhat, a legtöbbször azonban hő segítségével fixálhatunk. Az első mosás mindenképpen történjen kézzel, nehogy esetleg a kioldódó színanyag összefogja a ruháinkat. Ha szeretnénk elkerülni az idegeskedést, akkor gyakorlás képpen először érdemes feszesebb „függönyökkel” dolgozni. Tökéletes lehet például egy vastag, sötétítő roló, mivel ennél sokkal egyszerűbb megjeleníteni a kívánt mintákat. De aki bátrabb, az is először egy kidobandó anyagon kísérletezzen, csak utána nyúljon a függönyökhöz.

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia