szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Két finomság, sok egészség: a fahéj és a méz együttes hatásai

Orbán Krisztina, 2014. okt. 02.


Egymást erősítő gyógyhatásaiknak köszönhetően a fahéj és a méz együttes alkalmazása évezredes múltra tekint vissza. Napjainkban a méz-fahéj keverékről leggyakrabban talán fogyókúra kapcsán esik szó, s bár testtömeg-csökkenésre kifejtett hosszú távú hatása valójában nem bizonyított, egyéb jótékony hatásait igenis érdemes számba vennünk.

Két finomság, sok egészség: a fahéj és a méz együttes hatásai

A méz A, B, C, E vitamint és számos ásványi anyagot, például kalciumot, magnéziumot, vasat és foszfort tartalmaz. Antioxidáns hatása révén a koleszterin és a triglicerid mennyiségének csökkentése által hozzájárul a szívbetegségek megelőzéséhez és késleltetéséhez, valamint erősíti immunrendszerünket is. Az emberi szervezet által könnyen lebontható, ún. egyszerű cukrot tartalmaz, így viszonylag magas kalóriatartalma ellenére sem hizlal.

A fahéj csodálatos, karácsonyillatú aromája talán elhalványítja egészségünkre kifejtett kedvező hatásait, mindazonáltal ezekről sem érdemes megfeledkeznünk: az egzotikus fűszer étvágyfokozó és emésztéskönnyítő hatású, 2-es típusú cukorbetegség esetén pedig a vércukorszint szabályozásában is számíthatunk rá.

A méz és a fahéj együttes alkalmazása nem csupán a fenti gyógyhatások egyesítését jelenti. A keverék energetizáló hatása mellett javítja az anyagcserét, megelőzi a gyomorfekélyt, a teljes emésztőrendszer végigtisztítása által pedig megakadályozza, illetve késlelteti a daganatképződést a gyomorban és a bélrendszerben. Ismeretes emellett ízületi gyulladás ellenes, valamint hörgőtisztító hatása is. A fahéj és a méz keveréke a testsúly csökkenéséhez a zsír – elsősorban has környéki – felhalmozódásának akadályozása révén járul hozzá, valamint bizonyítottan szerepet játszik a túlsúly kialakulásához vezető egyes kockázati tényezők, például a vércukor és a koleszterin szintjének csökkentésében.

A fahéj-méz keverék elkészítése igen egyszerű. 2 dl forró vízben oldjunk fel egy teáskanálnyi őrölt fahéjat, hagyjuk állni kb. félórán át, majd szűrjük át, végül pedig adjunk hozzá egy evőkanálnyi mézet. Egyes vélemények szerint ezt csak némi hűlés után érdemes megtenni, mert a mézben lévő, s többek között a fogyáshoz is elengedhetetlenül szükséges élő enzimek a forró vízben elpusztulnak, s az elegy több gyógyhatását is elveszíti, mások azonban a víz, a fahéj és a méz együttes felforralására esküsznek.

A keveréket alapszabályként éhgyomorra, reggeli előtt félórával kell elfogyasztani. A fahéjat előző este is beáztathatjuk, ez esetben valamivel kevesebb forró vizet használjunk, kihűlés után pedig tegyük a hűtőbe. Reggel adjunk hozzá egy kis meleg vizet, majd melegítsük át. A mézet frissen keverjük bele.

Súlyos ízületi gyulladás esetén ajánlatos a fenti mennyiséget két adagban elfogyasztani: egyik felét reggeli előtt, másik felét pedig lefekvés előtt nagyjából 30 perccel. Koleszterinszint gyors csökkentése céljából használjunk kicsivel több fahéjat, s három adagban fogyasszuk a gyógyhatású keveréket: reggel, délben és este.

Amennyiben a keverék íze nem megfelelő, különböző fajtájú mézekkel, illetve más-más eredetű fahéjjal addig kísérletezhetünk, amíg meg nem kapjuk a tökéletes aromát. Használhatunk kevesebb fahéjat is, ez esetben azonban a keverék gyógyhatásaiból is kevesebbet élvezhetünk. A két finomság ugyanakkor egyesíthető például egy csésze meleg teában, de fogyasztható akár lekvár helyett is: ez esetben a mézet a kenyérre kenjük, majd egy kevés fahéjjal megszórjuk.

A fahéjból és mézből készített keverék teljes gyógyhatását csak néhány heti fogyasztás után fejti ki. Ez alól kivétel koleszterinszint-csökkentő hatása, amely azonnal jelentkezik, illetve a gyakran valóban tapasztalható testtömeg-csökkenés: azok, akik diétájuk kiegészítéseként alkalmazzák a keveréket, az első 1-2 hétben akár 2-2,5 kilótól is megszabadulhatnak. Ez utóbbit azonban tévesen tekintik biztató jelnek, ugyanis e gyors fogyás általában nem bizonyul tartósnak. Tartós testtömeg-vesztés eléréséhez szervezetünknek tökéletes egyensúlyra van szüksége: kiegyensúlyozott étrendi diéta és rendszeres mozgás nélkül bármennyi fahéjas méz elfogyasztásával sem fogunk maradandó eredményt elérni.

Kapcsolódó cikk: Kivi - gyógyerő ragyogó zöldben
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!