szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Két fontos októberi kerti esemény

Sulyok Józsefné, 2015. okt. 06.


A két főszereplő a téli saláta és az óriási kígyószisz.

Két fontos októberi kerti esemény

Téli saláta

A népszerű téli saláta sötétzöld levélrózsái üvegházban is kiválóan termeszthetők. A sikeres csírázás fontos feltétele, hogy a talajt jól dolgozzuk el, a sortávolság 15 cm legyen.

A vetősorokat takarjuk be kb. 1 cm vastag földréteggel, egy deszkával nyomkodjuk meg, és a következő hetekben tartsuk egyenletesen nedvesen. A most októberben elvetett fajtákat novembertől januárig lehet szedni

Sorvetésnél egy adag vetőmag általában 5 méterre elegendő. Szórt vetést alkalmazva, ugyanezt a mennyiséget elszórhatjuk egy öt négyzetméteres felületen is.

Ahhoz, hogy a mag egyenletesen kicsírázzon, előzőleg vegyítsük össze finoman szitált kerti földdel vagy érett komposzttal.

Téli termesztésnél nincs szükség trágyázásra, viszont a gombás betegségek megelőzése érdekében vetés előtt a talajba kőlisztet dolgozhatunk bele.

A robusztus késői madársaláta fajták közé tartozik pl. a Vit, illetve a Juwallon.

Óriás kígyószisz

Azok, akik jártak már a Földközi-tengeri országokban, találkozhattak ezzel a különleges növényfajjal, a madeirai kígyószisszel. A szürkészöld lombú örökzöld növény 15-20 cm hosszú, felálló, kék virággyertyái már kora nyáron nyílnak, csapatostól vonzza a pillangókat és a méheket.

A növény elérheti a 150 cm- es magasságot és szélességet.

A dézsában nevelt egzótát nálunk októberig lehet kint tartani a szabadban, napos helyen, vagy pedig egész évben meleg télikertben lehet tartani. A teleltetéshez kb. 10 fokos hőmérsékletre van szükség.

A piros virágú vörös kígyószisz (Echium wildpretii) akár 300 cm magasra is megnőhet, és magról is vethető. 

Kapcsolódó cikk: Sárgarépalé, a béta-karotin bomba
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!