szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Két vadító zöldség: csarab és galagonya

Sulyok Józsefné, 2013. máj. 28.


Első hallásra gondolhatnánk, hogy rajzfilmfigurákat takar ez a két név. De nagyot tévedünk! Ugyanis két olyan növényről van szó, amely vadon terem és bátran készíthetünk belőle finomságokat. Néhány ötlet, hogyan barátkozhatunk meg ezekkel a megszelídíthető zöldségekkel.

Két vadító zöldség: csarab és galagonya

Galagonya - Crataegus


Fátlan dombokon, cserjésekben, kertek alján, erdőkben él. Egész Európában előfordul, 8 méteresre is megnövő cserje, mely metszéssel fává alakítható. Levelei fényesen zöldek, mélyen karéjosak, ágai tövisesek. Virágai fehérek, ritkán halvány rózsaszínűek, csomókban nyílnak, erősen illatosak. Áprilistól júniusig nyílnak. Termése sötétvörös áltermés, nagy füzérekben csüng a bokron, csipkebogyóra emlékeztetve. Szeptember-októberben érik a bogyó.


A kora tavasszal megjelenő levelek önmagukban fogyaszthatók vagy salátakeverékekben. A virágok megjelenésekor együtt gyűjtik a levéllel. Terméseit a teljes érés előtt gyűjtik, amikor már pirosak, de még nem lágyultak meg (az első fagyok előtt).

 

Gondosan és gyorsan kell szárítani, egy sorosan kiterítve és forgatva, hogy megőrizzék mélyvörös színüket. Gyógytea készítésére a fent említett növényi részek külön-külön vagy együtt is felhasználhatók. Nyugtató hatásúak, javítják a szív koszorúereiben a vér ellátását, csökkentik a vérnyomást. Hatásuk enyhe, ezért hosszantartó kezelésre alkalmasak. Idős személyek esetében fokozza a szívizom munkabírását. A hatás csak napok múlva érezhető. A leveleket nassolnivalóként lehet eszegetni, de salátakeverékekben is kitűnő, vagy szendvics díszként is felhasználható.

 

Tipp! Tavaszi galagonya tea


Egy maréknyi leveles, virágos részt lobogó forró vízbe dobunk és a tűzről levéve, fedő alatt állni hagyjuk 20 percig, majd leszűrve fogyasztjuk. Ha szárítottat használunk, akkor 1 liter vízhez 2 púpozott evőkanálnyit teszünk. Naponta három részletben igyuk mag, étkezés előtt fél órával. Az első hét után napi 2 alaklommal igyuk a teát a kúra egész ideje alatt. A későbbiek folyamán – megelőzésként – elég a reggeli adag is.

 

Őszi galagonya tea


A frissen szedett kemény áltermést mossuk meg. Egy összemaroknyi bogyót áztassunk be 1 liter langyos vízbe este. Reggel kinyomkodjuk a megduzzadt szemeket és 5 dl forrásban lévő vízbe dobjuk. 4-5 percnyi forralás után hűlni hagyjuk, majd még melegen az áztató vízhez szűrjük. Ezzel az eljárással megőrizzük C-vitamin tartalmát és kilúgozzuk aromaanyagait. A szárított termést hasonlóan használjuk, 3-4 evőkanálnyi bogyóval.

 

Tavaszi galagonyaszósz


50 dk vad zöldségfélét (galagonya levél, kányazsombor, mezei sóska, stb.) vágjunk össze, a megmosásuk után. Ízesítsük citromlével, vagy tárkonyecettel, mézzel. Keverjünk hozzá extra szűz olíva olajat. Tálaljuk a húsvéti finomságokhoz.

 

Csarab - Calluna


Hangafüves pusztákon ritkás erdőkben, mocsarakban, savanyú talajon él egész Nyugat-Európában, de hazánkban is előfordul. Örökzöld cserje, levelei aprók, tű alakúak, szorosan a szárhoz simulók. Virága csengettyű alakú, élénk rózsaszínű, fürtökben nyíló. Augusztus-szeptemberben virágzik. Teljesen elboríthat nagy, mocsaras területeket. Égetéssel is csak időlegesen lehet visszaszorítani, néhány év múlva kihajt a szénné égett szára mellett. Gazdasági haszna jelentős. Táplálékot biztosít a birkáknak, fajdoknak. Alapanyagot szolgáltat a zsúpfedéshez, kosárfonáshoz, hajtásvégéből sárga festék nyerhető.
A virága nektárban gazdag, ezért a méhészek gyakran szállítják méheiket a mocsaras vidékekre, amikor a csarab virágzik.

 

Gyógyhatása


Vízhajtó, húgyúti fertőtlenítő. Köszvény, reuma, epekő és vesekő ellen az egész növény használható. Vesebaj ellen és hólyaghurut ellen ugyancsak, kiváló méregtelenítő, izzasztó. Érelmeszesedés ellen is ajánlott a fogyasztása, cukorbetegek teájának alkotója, gyermekek nyugtatója. A nektárban gazdag virágai használhatók a leggyakrabban.

 

Tipp! Robert Burns – angol költő – rendszeresen fogyasztotta a következő keveréket: csarab virág, veronika, erdei szamóca, vadszeder, kakukkfű.

 

Kapcsolódó cikk:

Így szórd! Fűszer ötösfogat a Távol-Keletről

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból

2021.május 18., kedd / 18:35

Fenyőfa védelme pókszerű fekete bogarak ellen

2021.május 03., hétfő / 17:53

Kovács Ferenc Nyírfa megmentése

2021.április 04., vasárnap / 18:33

Profil módosítás - Visszajelzés


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia