szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kezd most! Szaporítás, tőosztás, dugványozás

Sulyok Józsefné, 2014. jan. 23.


Cserepes növényeket saját kezűleg felnevelni egészen különleges élmény. Ahhoz, hogy nyáron csodás virágaink legyenek, már most el kell kezdeni az előkészületeket. Igaz még nem késtünk el akkor sem, ha februárban futunk neki a feladatnak, de az alapanyagokat már most is beszerezhetjük.

Kezd most! Szaporítás, tőosztás, dugványozás

Fajonként más és más szaporítási technikák léteznek. Amíg a legtöbb egynyári és balkonnövényt könnyedén vethetjük magról, a fás szárú és a dézsás növények többségét hajtásdugvánnyal szaporíthatjuk. Sok hagymás növényt és évelőt egyszerűen tőosztással szaporíthatunk.
Némi türelemmel és helyes szerszámhasználattal ez a költségkímélő nevelési mód is szórakoztató lehet.

Dísznövények vetése

A korai virágzás eléréséhez a magokat már februárban vagy márciusban el kell vetni. A nevelés helyszíneként kiválóan megfelel az ablakpárkány.

A magvetésre alkalmas edényeket készen lehet kapni a kereskedelemben. Az alacsony tápanyagtartalmú vetőközegre egyenletesen szórjuk szét a magokat, vékonyan takarjuk be a közeggel, és óvatosan nyomkodjuk le egy faspatulával. Ezután spriccelve nedvesítsük át a talajt, és az edényeket takarjuk le a fedelükkel.

A magvetést tartsuk folyamatosan nedvesen, és tartsuk langyos helyen a talajt. Amint a magoncok 1-4 hét múlva kicsíráznak, először csak néhány órára, majd teljesen távolítsuk el a fedelet a csíráztató edényről.

Ha a sziklevelek fölött kifejlődnek az első lomblevelek, áttűzdelhetjük a magoncokat. A magoncokat gyökerestől óvatosan kiemeljük a közegből, és egyesével átültetjük őket a palántanevelő földdel töltött cserépbe. A májusi kiültetésig a palántákat egyenletesen nedvesen tartjuk.

A késői vetésű növények a következők lehetnek: illatos lednek, illatos ternye, búzavirág, körömvirág, kerti sarkantyú, küllőrojt, napraforgó. Ezeket a növényeket április végén vagy május elején közvetlenül a cserepekbe ültethetjük.

Tőosztás

A legtöbb télálló növény tövét különösebb probléma nélkül kisebb részekre darabolhatjuk. Ezzel a beavatkozással nem csak szaporítjuk a növényt, hanem egyben meg is ifjítjuk, így erőteljesebben hajt ki tavasszal. A legalkalmasabb időpont a műveletre a kora tavasz, amikor a növények még nem hajtanak ki, vagy az ősz, amikor már visszavágjuk a föld feletti hajtásrészeket.

Szedjük ki a gyökérlabdát a dézsából, és rázzuk le róla a felesleges földmennyiséget. Kézzel is szét tudjuk szedni a növényeket, de ami nem megy, ásó, kés segítségével osszuk szét. A szétdarabolt növényeket ezután ültessük cserepekbe.

Dugványozás

Hogy a növények kisebb részeiből kifejlett növényeket neveljünk, mindenekelőtt a dézsás növények, az évelők és a fás-szárúak körében alkalmazzuk. Fontos a szakszerű dugványozás, valamint a további gondozása. Saját készítésű takarás esetén ügyeljünk arra, hogy a műanyag zacskó vagy fólia ne boruljon rá a levelekre. Ezt megakadályozhatják a földbe szúrt hurkapálcikák vagy drótváz, mely támasztékul szolgálhat. Öntözéskor vegyük le a fóliatakarást, hagyjuk kissé levegőzni, majd helyezzük vissza a takarást.

A dugványok 4-6 hét múlva gyökereket fejlesztenek, és újabb levelek jelennek meg. Ekkor a takarást végleg eltávolíthatjuk.

Kapcsolódó cikk:

Így tegyük el telelni a muskátlit! Kisfilmmel

 


 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!

2021.szeptember 07., kedd / 11:46

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.augusztus 10., kedd / 08:22

Mivel helyettesíthető a BI 58 rovarölő, ami legalább olyan hatásos, mint a volt permetezőszer?

2021.július 04., vasárnap / 15:32

Igazi különlegességek a világból


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia