szépzöld
Webáruház kiszállítás szünetel szeptember 8 -ig. Köszönjük türelmüket!

Kezdő kertészeknek

Sulyok Józsefné, 2012. nov. 07.


A betakarítás ilyenkor a legsürgősebb, de a kertben akad sok más, szintén elmaradhatatlan teendő. Utolsó hullámban tömegével érik a paprika, paradicsom. Az utóbbiból szeptember végéig csak érett és piros bogyókat szedjük, ám amikor már csíp a hideg, a még zöldeket is bekel takarítani. Ezzel közel egy időben válik aktuálissá a gyökérzöldségek, a karalábé, a zeller és a burgonya felszedése is.

Kezdő kertészeknek

Bármennyire sok a munka, épp ezt ne halogassuk soká, mert a fagyot talajban tönkremennek. Az augusztus második felében, szeptember elején elvetett spenót és sóska még novemberben is terem, folyamatosan szedhetjük. Az egy-nyáriaktól megtisztított konyhakertet betrágyázzuk és felássuk. November végén, már jövő évre gondolunk, vethetünk petrezselymet, sárgarépa és salátamagot.


Ha jó az idő, akkor december elején is próbálkozhatunk, de mindenképpen csak akkor, amikor a levegő hőmérséklete már nem emelkedik 2-3 fok fölé. A magok a téli csapadék hatására megduzzadnak, és tavasszal, a számukra már optimális hőmérsékleten hamar kikelnek. Így, amikor mások még csak vetik, nálunk már hajt a saláta. Ősszel aktuális a fokhagyma dugványozása, legjobb, ha 10 cm-es sor és tőtávolságot tartunk, hogy a fejek tavasszal gerezdesebbek, nagyobbak legyenek. Mehet a földbe a dughagyma is, ebből lesz a korai zöldhagyma.


Hagyjuk utoljára a káposzta, csicsóka, kelbimbó begyűjtését, ezeknek meg sem kottyan az enyhe fagy. Aki szép hosszú petrezselyemgyökérre vágyik, halassza tavaszra a vetést. A fagyot átélt magoncok ugyanis úgy viselkednek, mintha már életük második évében járnának. Minden energiájukkal lombot, majd magszárat növelnek.

 

Ha a frissel felásott ágyást nem gereblyézzük el, hantosan hagyjuk, akkor a téli csapadék könnyebben beszivárog a talajba. A talaj táplálásának legfontosabb időszaka az ősz. Legjobb a szerves-trágya, de használhatunk műtrágyát is. A legtökéletesebb a jól kezelt istállótrágya, de hasonlóképpen megfelel az érett komposzt, a dúsított tőzeg, a szárított marhatrágya is. Tavaszig épp elég lesz az idő, hogy a hatóanyagok eljussanak a talaj gyökérzettel átszőtt rétegébe. A nitrogéntartalmú műtrágyák többsége gyorsan és könnyen oldódik, ezért ezeket inkább tavasszal használjuk.

Dugványozzuk a fűszernövényeket


Vágjunk jó 10 cm-es dús ágrészeket olyan fásodó szárú félcserjékről, mint a rozmaring, a levendula vagy a kakukkfű. Távolítsuk el az alsó leveleket, mártsuk a dugványokat hormonporba, majd ültessük el őket homokkal megtöltött kis cserepekbe. Helyezzük a növénykéket szellős és naptól védett helyre, talajukat egy-két hétig tartsuk kissé nedvesen.

 

Szőlő – alma


Lazítsuk fel a szőlőtőkéket, hogy még több nap érje a fürtöket. Szüret közben ejtsük meg az ellenőrzést. Az elöregedett, rosszul termő tőkéket érdemes kivágni, és helyettük új oltványt ültetni, vagy tavasszal átoltani őket.


Az éppen érő almát, birset, körtét folyamatosan szedjük. A lehullott gyümölcsöket ne hagyjuk a földön, nehogy felüsse a fejét a penész. A szép termést akkor élvezhetjük sokáig, ha helyesen tárolunk. A mandulához, mogyoróhoz, dióhoz nem kell nyúlni, várjuk meg, amíg a csonthéjasok maguktól lehullnak.


De vegyük csak elő a metszőollót! A meggyfákra ilyenkor ráfér egy kis fazonigazítás, e nélkül felkopaszodnak, ostorokat fejlesztenek, és egyre kevesebbet teremnek. A túlságosan felmagasodott cseresznyefák vezérágát is ilyenkor a legidőszerűbb a kívánt magasságra visszavágni. Ügyelni kell azonban arra, hogy az ág végén lévő sebhelyet megvédjük a beszivárgó nedvesség ellen. Jobb, ha közvetlenül a gyümölcsök leszedése után kerítünk rá sort, de az őszibarackfák koronáján is igazíthatunk szeptember végéig. Metsszük le a túlságosan befelé törekvő agákat. A nagyobb vágási felületeket zárjuk le fasebtapasszal.

 

Kapcsolódó cikk:

Novemberi tennivaló 1x1

 

 
Hozzászólások

Eddig még nem érkezett hozzászólás, legyen Ön az első!


Friss hozzászólások

2022.augusztus 08., hétfő / 14:23

Milyen betegsége van a virágomnak? Hogy kezeljem?

2022.július 26., kedd / 18:16

Tanyasi élet Bűd és Szentmihály környékén 4.

2022.január 10., hétfő / 18:56

Yucca pálma levelek száradása

2021.november 24., szerda / 16:27

Rhododendron (Bonsai)

2021.október 11., hétfő / 10:21

Így ültess abesszín kardvirágot!


Világszép

Kertbarát magazin

Gmedia